Rónai György

Üzemanyagcellás PDA-k a Hitachitól

Az elektronikai óriás bejelentése szerint egy eldobható öngyújtókat gyártó céggel karöltve fogja kifejleszteni azokat a metanolkapszulákat, amelyek 2005-ben a kézi eszközeiket látják el árammal.

Néhány elektronikai cég már a Hitachihoz hasonlóan kutatásokat folytat üzemanyagcellás eszközök kifejlesztésére, amelyek a mostani kadmium és lítium-ion telepeket fogják leváltani. Ezek a mostani elemek ugyanis - ahogy a mobil eszközök is egyre nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek - nemsokára elérik saját határaikat. Az üzemanyagcella csupán az egyike az utódként fejlesztés alatt álló megoldásoknak, azonban ezek hosszú élettartamot, és olcsó megoldást jelentenek egyben.

Az üzemanyagcellák kémiai reakció során termelnek áramot, méghozzá hidrogén vagy metanol van bennük üzemanyagként, ami oxigénnel lép reakcióba. A cellák addig termelik az áramot, amíg van üzemanyag bennük. A Hitachi és a Tokai egy olyan ceruzaelem méretű cella-prototípust készített el, amelyben 20 %-os koncentrációban található a metanol, és egy tenyérgépet 6-8 órán keresztül képes életben tartani. A két cég jelenleg azon dolgozik, hogy a koncentrációt 30 %-osra növeljék, amely így még tovább tudna áramot szolgáltatni.


A Hitachi mellett a Toshiba, az NEC és az NTT DoCoMo is bejelentette már, hogy üzemanyagcellákra épülő mobil eszközöket kíván piacra dobni. A Toshiba eredetileg már 2004-ben forgalomba akarta hozni ezeket a masinákat, azonban közben egy évvel elhalasztotta a terveit. A cég októberben jelentette be először, miszerint olyan 25 köbcentis üzemanyag cellát sikerült kifejleszteniük, amely óránként 1 Wattot tud leadni 20 órán keresztül. Az üzemanyagcella prototípusát a Toshiba az idei CeBIT kiállításon, míg a NEC és a Hitachi a japán Nano Tech 2003 keretében mutatták be. Az NEC egysége akkor egy notebook 5 órás üzemeltetésére volt képes, de a cég szerint 2005 végére már 40 órás cellákat fog piacra dobni.

Az üzemanyagcellák azonban még jónéhány gyermekbetegségüket ki kell nőjék, mire széles körben elterjedhetnek. Tanulmányok szerint a mikrocellák csak később fognak elterjedni a mobil eszközökben, kis mennyiségben talán 2005 után, nagyobb mennyiségben pedig várhatóan csak 2011-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #11
    Abban mi a kényelmetlen? Kiveszem az üres patront, és beteszem az újat. Kb. 1 perc.
  • Gabest #10
    +ha
  • Gabest #9
    Majd a konektorból metanol folyik... Ugyanolyan kényelmetlen megoldás ez, mint a festékpatronos printerek.
  • TeszteloPontHu #8
    Mit lehet kidobni?
    Ezt is fel lehet tölteni, mintha egy gázöngyújtót töltenél fel újra.
  • Lazarus #7
    Nálunk igen
  • Cat #6
    "Ha újratöltöd az aksit, az meg ingyen van"
    nálatok ingyen van az áram?
  • Darth Sith #5
    érdekes. de én sztem maradokaz aksinál, mert simán feltöltöm és kész. de ezt lehet kidobni..
  • Lacc #3
    És mi van ha letelik a 6-8 óra? El kell dobni? Vagy után kell tölteni valahol?
  • gz8 #2
    Majd ha okosabb leszel, megérted!
  • bunny #1
    EGy dolgot nem értek ebben. Hogyan szabályozzák, hogy mikor termel áramot ? Nem kap oxigén ? Mert ha beindul a kémia akkor az termel, de minek ha nem használom a gépet ?