JohnnyCage

Japán vezeti az üzemanyagcellás fejlesztéseket

A japán társaságok jelenleg egyértelműen vezetik az üzemanyagcellás berendezések kifejlesztéséért folyó versenyt, állítják a szakértők, akik szerint már nem kell sokat várni az első tüzelőanyag-cellás mobilok, és laptopok megjelenésére.

Az üzemanyagcellás készülékek legnagyobb előnye a hosszú üzemidőben jelentkezik, amely a jelenlegi, meglehetősen nagy fogyasztású mobil eszközök használati értékét drasztikusan növelni fogja.

"Miután az első metanol alapú üzemanyagcellás notebookok megjelennek Japánban, még legalább egy évet kell majd várni az európai és amerikai debütálásra" - mondta egy francia szakértő, aki szerint az amerikai kutatók mintegy három, európai társaik pedig négy-öt év lemaradásban vannak Japánhoz képest az üzemanyagcellás eszközök kifejlesztésében.


Üzemanyagcellás Casio laptop

Ami a tüzelőanyag-cellás autókat illeti, szintén a japán gyártók, a Toyota és a Honda adták ki első modelljeiket. A hidrogénnel működő üzemanyagcellás autók azonban még japánban is csak évek múlva terjedhetnek el magas áruk, illetve a hidrogén tankolási nehézségei miatt.

Az első üzemanyagcellát még William Grove brit fizikus fejlesztette ki 1839-ben. A készülék hidrogén és oxigén egyesítésével állított elő elektromos áramot, miközben a végtermék tiszta víz volt. A megoldásban rejlő lehetőségeket bizonyítja, hogy George Bush amerikai elnök az elkövetkező öt év alatt mintegy 1,7 milliárd dollárt kíván fektetni a technológia tökéletesítésébe és piaci bevezetésébe.

A Nippon Electric Corp. (NEC) és Toshiba japán cégek által kifejlesztett közvetlen metanol üzemanyagcellák egy-két éven belül megjelenhetnek a piacon az olyan hordozható készülékekben, mint a laptopok és mobiltelefonok. A társaságok által kifejlesztett prototípusok azonos méret mellett mintegy hatszor több energia leadására képesek, mint a jelenlegi legfejlettebb lítiumakkumulátorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #10
    Hidd el, nem csak a tudományos hírek (cikkek) fórumában vannak ilyenek... :(
  • Pintyőke #9
    Vizhutes rulezzz. :D
  • Lacc #8
    Arra nem gondol senki, hogy esetleg a keletkező víz egy elkülönített tartályba kerül?...
  • Dömper Ármánd #7
    Emiatt szeretem az SG fórumát. Szinte minden tudományos cikknél van egy ember, aki beirkál valami hülyeséget. Ez még önmágában nem probléma, de szinte perceken belül érkezik egy minimum kettő főből álló kórus akik, gondolkodás nélkül, birka módra még fújolnak is emiatt a marhaság miatt, ahelyett, hogy elgondolkoznának rajta, vajon lehetséges-e az amit fő birka társuk beírt a fórumra.

    Lássuk csak...
    Ezek a dolgok japánban már kaphatóak lesznek a jövő évtől. Ebből az következik, hogy biztosan nem folyik belőle víz az userek ölébe.
    Ezen kívül, ezek az üzemanyagcellák 20-30 köbcentisek, az üzemanyagjukat pedig 6 óra alatt élik föl. Ennyi idő alatt szerintem egy átlagos ember több vizet lehel ki...
  • bandia #5
    Fasza! Ez igen!:) Csak lenne már kapható:))
  • okiteki #3
    Ez a jövő !

    Ma kb egy sima laptop bir max 2. 2,5 órát, egy centrinos kb 4-5 órát, de egy ilyennel akár 12-16 órát is tehát tényleg hordozható a Laptop....