Berta Sándor

Lengyelország megtorpedózta a szoftverszabadalmakat

Megváltoztatta véleményét a szoftverszabadalmak bevezetésének kapcsán a lengyel kormány. Lengyelország korábban tartózkodott, illetve beleegyezően hallgatott, amikor ez a kérdés szóba került az Európai Unió minisztertanácsának eddigi ülésein.

A döntés miatt könnyen gondba kerülhet az Európai Unió (EU). A november 17-ei kormányülés után azonban a lengyel kormány egy kétségtelenül meglepő nyilatkozatot fogadott el, amely a következőképpen hangzik: "Lengyelország nem támogatja az Európai Unió Tanácsának 2004. május 18-ai ülésén elfogadott, a számítógépes találmányok szabadalmaztatására vonatkozó irányelvről szóló javaslatot." (angol fordítás)

A döntés azért érinti érzékenyen az Európai Uniót, mert Lengyelország szavazata nélkül minden bizonnyal lehetetlen lesz elfogadni a később törvénytervezetként szolgáló közös álláspontot. A lengyel kormány döntését érthetően megdöbbenéssel fogadták Brüsszelben, ám az FFII szoftverszabadalom-ellenes website, a Lengyel Internetes Társaság és a NoSoftwarepatents.com internetes oldal üdvözölték az új fejleményt.

A korábbi álláspontjával szöges ellentétben álló döntést a lengyel kormány azután hozta meg, hogy megbeszéléseket folytatott az IT ipar több szakmai szervezetének és a lengyel szabadalmi hivatalnak a képviselőivel. A szakemberek megállapították, hogy a jelenlegi szoftverszabadalmi jogszabály-tervezet nem alkalmas a korábban meghirdetett célok elérésére.

Amíg az Európai Bizottság és az Európai Unió egyes tagországainak kormányai arról vannak meggyőződve, hogy a tervezet nem teszi lehetővé egy átlagos számítógépen futó bármilyen szoftver jövőbeni "szabadalmaztatását", addig a lengyel kormány nem így látja. Az új lengyel álláspontot osztja többek között a lengyel kormánnyal konzultációkat folytató több cég, így például a Sun, a Novell, a Hewlett-Packard és a Microsoft, valamint több szabadalmi ügyekkel foglalkozó ügyvéd is. A szakemberek egyöntetű véleménye az, miszerint az Európai Tanács jelenlegi szoftverszabadalmi irányelv-tervezetének elfogadása után elméletileg bármelyik szoftver potenciálisan szabadalomkötelessé válhat.

Az Európa Tanács idén december közepén akarja kiadni a szoftverszabadalmak ügyében a közös állásfoglalását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #40
    Ne is várjatok sokat a Magyar Kormánytól, akik a nyomtatót is megadóztatják, mondván, hogy azon ki lehet nyomtatni egy könyvet. Az náluk nem számít, hogy kell hozzá 1 pc, op. rendszer, nyomtató driver, meg scanner is, annak is driver, meg karakterfelismerő prg, meg 1 csomó idő, míg beszkenneled......de a nyomtató a főbűnös!!! (biztos, mert onnan jön ki a teleírt papír...) szóval benyalnak ezek csontig mindenkinek, mert ezt gyakorolták majd'50 évig..mitől változnának??
    OFF azért ez a Kovács úr milyen egy univerzális világnagy elme!! Neki mindegy az adóügy vagy más bizottság..mindenütt megállja a helyét..a Marxista egyetem mi mindenre felkészíti az embert..
  • dshk #39
    Az mondjuk tényleg érdekes, hogy ebben az ügyben is és BSA túlkapások ügyében is egy parlamenti képviselő van, aki mindig aktív. És éppen az akitől a legkevésbé várná el az ember, hogy pl. a szoftverszabadalmak ügyevel foglalkozzon: Mécs Imre, az egyik legidősebb képviselő, mellékesen 56-os halálraítélt. Gondolom a többieknek fontosabb dolguk is van...
  • valaé valaé ná #38
    Mégis mit akartok a jelenlegi (balfék) kormányunktól? Az előzőtől markánsan engedékenyebb ezen a téren.
    Ezt csak annak mondom, aki nem emlékszik a szerői jogi törvényekre, a bilincses plakátokra, a parlamenti interpellációkra, a pécsi házkutikra, arra hogy a szerzői jog megsértése értékhatártól függetlenül a rablással azonos büntetési tétel volt 2000-2002 között.
    Olyasféle racionalizálás történt azóta, mint a drogtörvényeknél.
    Néhány lelkes ifjonc baromira meg fog lepődni 2006-ban, ha ismét a Nagy Magyar Vetésforgóra kerül sor.
  • awender #37
    A lengyelek történelmük során többször is bizonyították, hogy markáns véleményük történelemformáló lehet. Emiatt a többi hatalom nagyrészt az országot megszállás alatt tartotta... :) Most erre nem látok módot, így a dolog valószínűleg nagy hatással lesz az EU-ra.
  • dshk #36
    ahogy legutoljára is leginkább a külügy döntött, hogy a lengyelekéhez hasonló karakteres kiállás helyett inkább mismásoljanak.
  • dshk #35
    gratulálok, pont Kovács Kálmán, vagyis az informatikai minisztérium az egyetlen a minisztériumok közül, aki egyértelműen ellenezte a szoftverszabadalmas javaslatot. És nem ő döntött, hanem a külügyminisztérium. Sajnos.
  • Zoley #34
    Jelen esetben az a korlatozott az inkabb korlatolt...
  • Csatti #33
    Szabad fordításban kb ez: Az interneten való vitatkozás olyan mint részt venni a paraolimpián, mégha nyersz is akkor is korlátozott (a szónak több jelentése is van, jelent szellemi fogyatékost is) vagy.
  • Raszkolnyikov #32
    Valaki elárulná, hogy mi az aláírása Cat-nek?
  • [HUN]PAStheLoD #31
    mindig érdekes érzés fog el mostanában amikor valami szavazásra kerül a sor .. mert ugye dec 5én megkérdezik mit is akar a nép /félig meddig, de legalább megkérdezik/ ... viszont pl. kovács kálmán egy fasz és aztse tudta mire hogy szavazott