Berta Sándor

A Microsofté a duplaklikkelés szabadalma

A redmondi vállalat által a 6.727.830 szám alatt bejegyeztetett szabadalom főleg az olyan eszközökre vonatkozik, mint például a PDA-k és más hordozható multimédiás készülékek.

Új szabadalmat jegyeztetett be az amerikai szoftveróriás, melynek lényege, hogy különböző alkalmazásokat egy egérklikkelésre vagy gombnyomásra el lehessen indítani. Mindez attól független, hogy a klikkelésre vagy a gombnyomásra csak egyszer, vagy egymás után kétszer kerül sor, esetleg az egérgombra való klikkelést hosszú másodpercekig elhúzzuk, tehát a gombot sokáig lenyomva tartjuk. Ezt az eljárást könnyen össze lehet keverni a dupla egérkattintással, amelyet a Windows operációs rendszereket használó számítógépeken például a dokumentumok vagy a mappák megnyitására használnak. A szabadalom ugyanakkor nem PC-kre, hanem csak és kizárólag a PDA-kra és a hasonló készülékekre vonatkozik.

Mindenesetre a kritikusoknak már az új szabadalom bejegyzése is elég indok volt arra, hogy kritizálhassák az amerikai szabadalmi hivatalt, a szakemberek szerint ugyanis nagyon sokszor nincs elég idő egy-egy szabadalom körültekintő megvizsgálására, ezért az egész eljárás értelme is megkérdőjelezhetővé válik. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) éppen tavaly mutatott rá a jelentésében arra, hogy az amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnak (PTO) nem lenne szabad olyan gyorsan bejegyeznie a kérelmeket, és lehetőséget kellene adnia arra is, hogy kiderüljön: van-e már egy másik cégnek vagy magánszemélynek hasonló terméke, eljárása vagy ötlete.

Érdekesség egyébként, hogy az "egyklikk technológia" szabadalmat 1998-ban az Amazon vállalat jegyeztette be. Maga az ötlet túl egyszerűnek tűnt ahhoz, hogy bárki is levédesse. A "technológia" lényege az volt, hogy a törzsvásárlók egy online kereskedőnél anélkül rendelhetnek egyetlen klikkeléssel árut, hogy újra meg kellene adniuk személyes adataikat. Az említett példát szerencsére 2000 óta már nem védi a szabadalmi jog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arty #50
  MS :(

  SODI :(
 • RelakS #46
  De akkor PDA-ra ő találta ki, nem?
 • FTeR #44
  Magát a pin@ny@lást nem védetheted le, csak ha kitalálsz valami jó módszert, pl két nyelvet növesztesz és onnantól kezdve csak neked lehet két nyelved erre a célra... ;)
 • SoDI--- #42
  Értsd már meg, hogy a dupla kattintás csak egy HASONLAT. Ez olyan, mint az. De nem konkrétan az! Neked is csak ezt mondom mondani:

  OLVASD EL A CIKKET FENT MÉG EGYSZER...

  nem igaz már...
 • Hamlet #41
  Én meg levédem a szabadalmat, mint fogalmat aztán mindenki b*szhatja :)
 • [HUN]PAStheLoD #39
  előbb utóbb az ilyen hülyeségeibe fog belefulladni USA .. aztán akkor lesz szar rendesen ..
 • Praetor #38
  Szal az ilyen hülyeségek miatt nagy a para itt európában. Nem hinném, hogy a politikusok éreznék ennek az abszurditását. :(
 • tajfun #36
  Levedetem a recskazast, nagy szarban lesz itt mindenki. :D
 • SoDI--- #33
  olvasd el a cikket.
  tudod, az oldal tetején :)))
 • Tetsuo #32
  Lehet h már késő van, de itt most nem a sima duplaklikkről van szó?

  /Érdekelne h az is levédethet vmit, aki nem talált fel semmit, csak van 1 5lete, kifizeti a pénzt és van 1 szabadalma?
  Ezt tudja vki? V nézzek utána? Most nincs kedvem..