Berta Sándor

Nem a Microsofté az egyik FAT-szabadalom

Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala érvénytelennek nyilvánította a Microsoft egyik korábbi szabadalmát.

Az 5.579.517-es számú (Common name space for long and short filenames nevű) szabadalmat az intézmény a Nyilvános Szabadalmi Alapítvány (PUBPAT) beadványa alapján vizsgálta meg. A szabadalmi hivatal végül helyt adott a szervezet kérvényének és érvénytelennek nyilvánította a bejegyzést. Az indoklás szerint a szabadalom az úgynevezett Prior Act miatt vált érvénytelenné, ami azt jelenti, hogy a szabadalomban leírt technikák már a bejegyzés előtt más által használatban voltak.

A Microsoft a FAT adatrendszerrel kapcsolatban még három szabadalommal rendelkezik. Ezek az 5.745.902-es (Method and system for accessing a file using file names having different name formats), az 5.758.352-es (Common name space for long and short filenames) és a 6.286.013-as (Method and system for providing a common name space for long and short file names in an operating system). A szoftveróriás 2003 decembere óta licencdíjakat is kér a FAT adatrendszerekben alkalmazott technikákért, illetve azok használatáért.

A Microsoft egyik ügyvédje a szabadalmi hivatal döntése kapcsán a Seattle Post Intelligencer amerikai újságnak kijelentette, hogy nem akarják a FAT adatrendszert teljes mértékben maguknak kisajátítani, a vállalat csupán néhány, a FAT rendszerben alkalmazott technikát vall a sajátjának. Egy magánember vagy vállalat sem jelentheti ki, hogy teljes egészében az ő tulajdona a FAT, de ennek ellenére a szoftveróriás meg fogja vizsgálni, hogy milyen, akár jogi lépéseket is tehet a döntés ellen.

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a FAT-szabadalmakkal a Microsoft nem akarja meggátolni a nyílt forráskódú rendszerek fejlesztését. Korábban ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Microsoft a szabadalmai segítségével akar borsot törni a nyílt forráskódú társadalom orra alá. Erről azonban elmondása szerint szó sincs. Mindenesetre elég érdekes, hogy a redmondi konszern a korábbi magatartásával ellentétben mostanában mennyire "nyílt forráskód"-párti lett... Persze az is lehet, hogy ez is csak egy üzleti fogás, vagy, hogy a cégnek van most éppen elég baja, gondoljunk csak az európai kartellügyre és még véletlenül sem akar újabb pereskedésekbe belebonyolódni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bucser #2
    Hát kötelezni kéne a licencdíjak visszafizetésére vagy az eredeti szabadalomtulajdonoshoz való továbbításra... Menjen a picsába a M$
  • Laci #1
    "Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala érvénytelennek nyilvánította a Microsoft egyik korábbi szabadalmát, mivel az abban leírt technikák már a bejegyzés előtt más által használatban voltak"

    Ennek szinte hírértéke sincs már. Hány meg hány ilyen szabadalommal megcsinálta ezt ez a ....m$! Azokkal kapcsolatban mikor döntenek?? Lenne munkája a Hivatalnak nem kevés...

    "A szoftveróriás 2003 decembere óta licencdíjakat is kér a FAT adatrendszerekben alkalmazott technikákért, illetve azok használatáért."