Rónai György

Két megabyte gyorsítótár lesz az új Pentium 4-ben

Az Intel tervei szerint a jelenlegi 2 MB L3, tehát chipre integrált gyorsítótárral ellátott "Extreme Edition" P4 processzorok után 2 MB L2, tehát magba integrált cache lesz az új 6xx sorozatú Pentium 4 processzorokban. Ráadásul ezeket a chipeket az Intel az átlagos asztali számítógépekbe szánja, tehát az áruk várhatóan már nem lesz "Extreme Edition".

A japán PC Watch weboldal szerint ezek a 6xx sorozatszámú processzorok már jövő év elején piacra kerülnek. Ezzel szemben a következő 3,73 GHz-es P4EE processzor várhatóan a negyedik negyedévben már megjelenik, és ez lesz az első 90 nm-es technológiával készülő Extreme Edition processzor. Ez a chip már a Pentium 4-es architektúrára épül, nem pedig a korábbi Xeon-okéra.

Ugyancsak ez lesz az első P4EE, amely már modellszámozást is kap, méghozzá 7xx sorozat lesz hozzárendelve. Korábban ennek a tervekben való megjelenése okozott némi kavarodást, hiszen mindenki úgy gondolta, hogy a 7xx sorozat a Dothan magos Pentium M családé lesz. Az Intel persze már akkor is jelezte, hogy van rá esély, hogy a P4EE processzorok is ezzel a számozással jöjjenek ki.


Klikk ide!
Az Intel jövőbeni tervei -
klikk a nagyobb változathoz
Visszatérve az új 6xx sorozathoz, a PC Watch szerint 2005 első negyedévében négy különböző változatban fognak megjelenni. Ezek rendre 3,2, 3,4, 3,6 és a 3,8 GHz-esek lesznek, 640, 650, 660 illetve 670-es sorozatszámmal. Érdekességképpen megemlítésre érdemes, hogy a halasztások miatt a régóta várt 4 GHz-es P4 is csak 2005 első negyedévében jelenik majd meg, és a chip mindössze az 580-as sorozatszámot fogja kapni. A 6xx széria extra gyorsítótára tehát ténylegesen gyorsabb chipeket jelent majd, anélkül, hogy azok frekvenciáját is emelnék.

Eleddig a P4 processzorok új számozása szépen követte az órajel-különbségeket, azonban a 6xx sorozat kapcsán úgy látszik az Intel vásárlókat megtévesztő megahertz mítosza is végre lezárul. De 6xx sorozat bevezetése ugyan véget vet a cég órajel mániájának, azonban több új kérdést is felvet. A legfontosabb, hogy vajon mi magyarázza a 7xx sorozatú P4EE processzorok előnyét a 6xx-hez képest, ha utóbbiakban ugyanannyi, ráadásul magba integrált cache van?

A magyarázat feltehetően a rendszerbuszban rejlik. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a 7xx sorozatú P4EE processzorok elsőként kapják meg az 1066 MHz-es QPB-t, míg a 6xx sorozat marad 800 MHz-nél. Utóbbiak számára, vagyis az akkor már sima asztali P4-nek számító processzoroknak az 1066 MHz-es rendszerbuszt csak a "Smithfield" chipkészlet hozza majd meg, méghozzá 2005 nyarán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eke #18
    Azé' nem hiszem. Szerintem nekik egyszerűbb volt ez mint mint újabb technológiák után nézni. Pedig ha jól emlékszem nemrégiben a fejlesztők kaptak is egy kis dorgálást az egysíkú gondolkodásuk miatt. Az AMD meg már az Athlon óta külön utakon jár. Bár ha jól belegondolok a K6-2 is más volt. Most meg már elérkeztünk oda, hogy nem lehet olcsón hűteni a processzort. Mert az órajelet lehetne még emelni csak ki a fenének tudnának eladni nitrogénhűtésű hjázat mittudomén 10.000$-ért...
  • Laci #17
    "Jutt eszembe, ezt a proci gyártást/fejlesztést csak ebbe az irányba lehet csinálni, minél több tranzisztor, meg nagyobb megaherzek?"

    Az intel-nél minden bizonnyal.

    "Vagy csak az üzleti világ erőltetti ezt?"->.

    És már meg is válaszoltad a fenti kérdést!
  • GABOR16 #16
    AMD-sek örüljetek :D
    Mert az AMD újra elkezde fejleszteni a chipsetjeit, amit anno pénzhiány miatt abahagyott.
  • Cat #15
    én már rohadtul nem ismerem ki magam ezekben a modellszámozásokban
  • Yv@n #14
    Hasonló érzések kerülgetnek engem is, bár jelenlegi configom AMD + nForce2, de viával szemben eredendő nézeteltéréseim vannak, tudom rengetegen vannak akiknek remekül muzsikál, különösen tuningbarát ismerősöm imádja, nf2-t meg gyűlöli,( "mer azzal 10el kissebb az fsb"), de valahogy ez engem nem érdekell. 3 alkalommal kapott tőlem eddig eséllyt a via, mindíg megbukott, sajnálom negyedik lehetősége most egy ideig nem lesz. AMD fronton nálam nForce illetve esetlegesen ATI a nyerő, meglátjuk mit hoz a jövő.
  • Macc #13
    Sztem lazan mehetne mas iranyban is, de ahoz teljesen meg kene valtoztatni a processzor architekturat, az meg eleg nagy melo:) Nezzetek csak a PowerPC porcesszorokat!
  • k0zi #12
    AMD akkor lesz jó amikor elkezd saját alaplapi chipsetet gyártani. Sajnos az nForce és a Via nem olyan jó mint a P4-ek alatti intel chipset.
    1-2 tesztben a CPU score-ban AMD nagyon elverte Intelt, de alkalmazások között már nem volt olyan erős.
  • k0zi #11
    Kíváncsi leszek mikor jönnek be az optikai processzorok.
  • Punkerwork #10
    tavasszal full gépcserét kell csinálnom
  • deep #9
    A világ egyik fele ettől vakul:)Mellesleg ez se rossz irányvonal, csak az egyszerűbb.A másik az AMD vonala, ők talán kicsit okosabban próbálják megoldani.Kicsit emlékeztet a magyar leleményességre:)Ha nincs pénz, kerüljük ki a költségeket.Persze most már van pénz nekik is, csak maradtak a "nemésznélkülminélnagyobbórajeletakarunk" teória kiteljesítésénél.