Berta Sándor

Spanyolországban van Európa leggyorsabb számítógépe

A számítógépre jellemző, hogy másodpercenként 20,5 billió művelet elvégzésére képes, vagyis a számítási teljesítménye 20,5 teraflops, és így a világ leggyorsabb számítógépei között tartják nyilván. Az óriási készüléket az IBM mutatta be Madridban.

A szuperszámítógép neve MareNostrum lett. A masinában jelenleg 3564 processzor dolgozik, ám ezek száma még nőni fog, hiszen a végleges formájában a számítógép több, mint 4564 processzort tartalmaz majd. A szuperszámítógép összesen 160 négyzetméternyi helyet foglal el és Linux operációs rendszer fut rajta. A nem mindennapi monstrum a Barcelonai Műszaki Egyetem tulajdona lesz és a jövő év tavaszától a szakemberek többek között az éghajlatváltozásokat kutatják majd a segítségével, valamint új gyógyszerek kifejlesztésében is hasznát fogják venni.

A MareNostrum teljesítményével bekerül a világ 500 leggyorsabb számítógépe közé és minden bizonnyal a lista első felében kap majd helyet. A rangsor frissitett változata a jövő héten fog megjelenni. A világ 500 leggyorsabb számítógépét tartalmazó listát évente kétszer szokták kiadni. Immár második éve a japán NEC cég Earth Simulator nevű szuperszámítógépe vezeti a nem mindennapi mezőnyt. Eddig ez a készülék volt a világ leggyorsabb számítógépe, a 35,86 teraflops számítási teljesítményű gép a Yokohamai Földtudományi Intézetben található.


Az amerikai NASA nemrégiben mutatta be a kaliforniai Ames Kutatóközpontban helyet kapó, 42,7 teraflops teljesítményre képes Columbia nevű számítógépklaszterét. Jelenleg tehát ez a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. A NASA azonban sokáig valószínűleg nem fog tudni örülni az első helynek, hiszen a tervek szerint az IBM BlueGene/L nevű szuperszámítógépének számítási teljesítménye akár a több, mint 70 teraflopsot is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #21
    szerintem pislogna kettőt a taskmenedzser az észlelt processzorszámával és vígan dalolászna:D

    nyomok a hóban...:D
  • Tetsuo #20
    Az tuti.
  • fapapi #19
    Windows Server 2003 Supercomputer Edition...

    HEHEHEHEHEHEEEEE

    Szerintem akor sem raknanak ra ilyen rendszert ha a windoz fizetne rete
  • fapapi #18
    Linux operációs rendszer fut rajta

    Vajon miert ?

    Vinnem nagyon birna lekezelni
  • [HUN]PAStheLoD #17
    asszem szorítanék neki 160 négyzetmétert , ha valaki állja a villanyszámlámat ..
  • Esrohnoil #16
    Köszi. :)
    Ilyen nekem is kell itthonra csak kisebb változatban. Mondjuk laptop méretben oké.
  • Benoke #15
    A hamarosan nem azt jelenti hogy létezik, tehát jelenleg nincs. Magyarul ami még nincs azt nem lehet használni. Tehát ezért nem volt kérdés, mert jelen pillantban nincs/nulla/Zéró a Windows jelen léte ebben a szegmensben. Később lehet megváltozik, de jelenleg ez nem fontos.
  • dez #14
    Mesterséges, de élő neuronokból álló "aggyal" még esetleg kísérletezhetnek (itt is erről van szó), de állatok kioperált agyával nem! Az már valódi állatkínzás lenne.
  • Slartibartfast #13
    Aha ez a link jól bejött.erre gondoltam
  • Slartibartfast #12
    Az lesz a jó, amikor majd az ilyen számítógép termek valami lötyiben fognak úszni, és bizonyos állatok <a href="cikk.php?cid=34231">agyai</a> meg számolgatják a röppályákat.
    Akkor kell majd kifejleszteni a Windows Server Zoo Edition-t.