Rónai György

A Firefox piaci részesedése már elérte a 3%-ot

A szám ugyan első blikkre nem tűnik túl nagynak, azonban igen szép eredmény ahhoz képest, hogy a projekt hivatalosan csak szeptember 2-án indult, tehát 2 hónap alatt érte el ezt.

A WebSideStory felmérése szerint a Firefox a második legnépszerűbb böngésző a piacon. A Mozilla/Netscape család tagjai összességében így már 6,02%-ot tudhatnak magukénak, ami 70%-os növekedés a júniusi 3,54%-hoz képest. Az Internet Explorer ezzel szemben 2,62 %-ot vesztett ugyanezen időszak alatt, így most 92,86%-os részesedést tudhat magáénak. Ez 2002 tavasza óta a legmélyebb pont az IE számára. Ezenkívül egyes internetes fórumok, köztük hazai portálok felméréseire már az emberek 20-25%-a válaszolt úgy, hogy döntő többségben Firefox böngészőt használ.

A WebSideStory szerint vannak hullámvölgyek és csúcsok, tehát ingadozások a trendekben, de ez igen szignifikáns eredmény a Firefox számára. Az Internet Explorer részesedése már az ötödik hónapja csökken folyamatosan, amiből csak az utolsó 6 hétben 1 teljes százalékot veszített. A WebSideStory kimutatásai a saját weboldal-hálózatukon alapulnak, amely naponta összesen 15-20 millió felhasználót vonz az Egyesült Államokban.

A cég szerint a Firefox rajongók csapata már nem csak a Microsofttal elégedetlenek táborából áll, mint kezdetben. Azt azonban még korai lenne megjósolni, hogy vajon idővel a teljes piac befogadja e a böngészőt. "A Microsoft előnye azon felhasználók lustaságában rejlik, akik úgy gondolják, hogy az Internet Explorer bőven eleget tesz elvárásaiknak, így nem telepítik fel a Firefoxot" - mondta el Geoff Johnston, a WebSideStory elemzője.

A Mozilla.org szerint a Firefoxot csak az első 24 órában több mint 300 ezer alkalommal töltötték le, és az összletöltések száma mára már meghaladta a 7 milliót. Ezenkívül több mint 10 000 felhasználó adományozott pénzt nekik, amiből 250 000 dollár gyűlt össze ahhoz, hogy a Firefoxot a New York Timesban is reklámozhassák. A fejlesztők szerint ez a legelső olyan teljes oldalas reklám az újságban, amelyet nyílt forráskódú rendszert támogató közösség pénzéből finanszíroztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #18
    mi?
  • Piscator #17
    "de jelenleg az emberek 99%-a Explorert használ. Tényleg."
    Lovebox faq
    Ideje lenne aktualizálni.
    MERT JOBB!
  • Mice #16
    hehe biztos:)

    én a 0.7alfa óta használom előtte (néztem a 0.6ot is, de igazán csak ettől kezdve használtam) a mozikat meg a netscapeeket csak a composerük miatt használtam a 4-es verzió óta (chipmagazin 98as év rulz:)) de böngészésre egyik felülete se tetszett:)

    a birdbe viszont elsőre beleszerettem
  • Mice #15
    lol biztos ment oda is:)
  • Mice #14
    :) dikk behalok
  • RpPRO #13
    En 7 ev IE utan alltam at mozillara, vissza sem nezek :) raadasul kifejezetten jo html szerkeszto van benne. Max 3 oldal jut eszembe, ami nem funkcional 100%-osan vele.

    "Ez (92,86%) 2002 tavasza óta a legmélyebb pont az IE számára." Lesz ez meg sokkal rosszabb is :))
  • Borg #12
    Régebb óta is megy az rendesen firefox alatt. Csak apróságok voltak, amiken finomitani kellett még.
  • Zro #11
    Talám most már a Microsoft is elkezdi fejleszteni a 7-es IE-t :) Mivel a FF-el volt néhány oldal ami nem ment rendesen, pl videot nem volt hajlandó lejátszani, ezért még várok, had fejlesztgessék tovább. De 250e dollárt reklámra költeni szerintem marhaság, a neten úgy is gyorsan terjednek a hírek, méghozzá ingyen. A NYT-olvasónak vagy a rendszergazdi rakja föl a böngészőt, vagy ha ért hozzá már biztosan hallott a firefoxról a neten. Inkább adták volna a fejlesztőknek, hogy csak ezzel foglalkozhassannak és közben ne halljanak éhen.
  • Frank99 #10
    mi volt vele baj?

    most már az SG is megy vala (fórum)
    1,5 hónapja használo, és mindkét irodámban és itthon is azt használom.
    és mindenkit rábeszélek a láma haverok közül, mert 99 %-ban kivédi a spywareeket...
  • Murdoc #9
    Hajrá Újpest...izé....Hajrá Fradi...vagy Hajrá Firefox! - Igen, ide most ez kell. :)
    Nekem sajnos Operám van, mert már megszoktam, de ez se rossz. ;)