Rónai György

Megjelent a Mozilla Firefox 0.9

A Mozilla kiadta a Firefox nevű böngészőjének legújabb, 0.9-es előzetes verzióját. A böngésző felületét teljesen áttervezték, gyorsabb lett, és egyben biztonságosabb is. Az új Firefox ugyan nem forradalmi újítás, de jó úton halad, hogy komoly versenyzője legyen a piacnak.

A tudásában ugyan nem mutat túl a piac jelenlegi termékein (Opera, Internet Explorer), azonban az egyszerű megjelenés, és használat, valamint a kis méretű programcsomag várhatóan vonzón hat a felhasználókra. A fejlesztők ahelyett, hogy telepakolják a böngészőt feleslegesnél is haszontalanabb tulajdonságokkal, a Firefox inkább a böngészési funkcionalitásra és a konfigurálható keresősorra koncentrál, amelyhez a legnépszerűbb keresőmotorokat lehet hozzárendelni. Az új verzió már képes importálni az Internet Explorer beállításait, úgymint a kedvenceket, az előzményeket, cookie-kat, a jelszavakat és egyéb dolgokat is.


A Firefox automatikusan tudja magát frissíteni az internetről, és különböző témák mögé is rejthetjük. Továbbfejlesztett és bővebb súgó került bele, azonban a nagyobbik részét még mindig online lehet csak elérni. Ezáltal is csökkent a csomag mérete, ami 4,7 MB Windowsra, és 8,1 MB Linux alá.

A Mozilla még a héten kiadja a másik szoftvercsomagját is, a Mozilla 1.7-et. A csomagban web böngésző, email kliens, IRC kliens, és egy weblapszerkesztő is lesz. A cég ezenkívül a Thunderbird névre hallgató külön email klienséből is kiad egy újabb előzetes verziót.

A Firefox végleges verziója várhatóan júliusban jelenik meg, abban további biztonsági javításokra, személyiségi jogokat védő beállításokra, kezdőlap konfigurálásra és természetesen egy halom, addig felmerülő hiba javítására kerül sor.

Letöltés

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gamma #39
    Tud valaki segíteni? (->#37)
  • comet #38
    "hibásan kezel néhány php-s scriptet ami azért elég nagy baj."

    Ilyen nem létezik, php szerveroldalú, mellesleg az IE szarik a szabványokra, ennyi.
  • gamma #37
    Sziasztok! Megelégelve az IE-vel kapcsolatos biztonági problémák áradatát ma feltettem a firefox 0.9.3-at. A kérdésem az lenne, hogy importáltem a kedvenceket, de nagyon zavaró, hogy mappák és sima url-ek vegyesen vannak listázva, igaz ABC sorrendben. Hogy lehet azt beállítani, hogy előbb a mappákat, aztán a sima url-eket lássam a kedvencek legördülő menüben, nindkettőt név szerint rendezve(ahogy az IE-ben). Gondolom egy ilyen profi böngészőnél biztos meg lehet oldani, csak én vagyok láma. A segítséget előre is köszi!
  • Piscator #36
    Egy böngésző azért nem ugyanaz - főleg egy nem operációs rendszerbe iktatott, ezért érzékenyebb - ,mint egy operációs rendszer, virusírtó, ahol naprakésznek kell lenni.
    Innentől kezdve felesleges állandóan a legújabbat leszedni. Ezzel nem azt mondom, egy évig ugyanaz maradjon fenn.
    Érted?

    a másik oldalról meg azt mondom, hogy a fehasználó még mindig hülye. az egyik hírben az a baja, hogy monopol helyzet, meg smucig ms, hogy nem upgradeli már a nyomorék ie-ét, a másik oldalon meg mánikus upgradelők"
    Volt a PCFormatban erre egy címszó, aki mindig a legújabbat szerzi be mnidenből.
    Ezt az MS-es dolgot nem értem. Szóval éljen a monopol helyzet? Jó, menj nyalni nekik.
  • Piscator #35
    tudom ,hogy fejlődés van, de olyan nagy változások nincsenek benne, ahogy minden alkalommal beharangozzák az összes hírportálon.
    Pl az 1.5 ben volt egy súlyos hiba, és a mozillában is benne volt ez a címhamisítás.

    Szóval fejlődni kell, csak...
  • Mice #34
    ja, amúgy tudom ajánlani ezt az oldalt:
    http://update.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=65&vid=68&category=Navigation

    user comments: ennyire csak verzióznak és ezek egy része a fullba is be fog kerülni
  • Mice #33
    "Próbáltam talán a 0.6-t, annyi sincs benne, mint a Mozziban." dögöljek meg ha értem mi van ide írva

    "Kicsit úgy tűnik, azoknak készül a M., akik mániákus upgradelési betegségben szenvednek, mikor jelenik meg az újabb." - erre reagálva pedig én augusztus óta a 0.7-es alfa verziót használom a firebirdből, és csak most akarok 0.9-re váltani, ha ez neked mániákus...

    a másik oldalról meg azt mondom, hogy a fehasználó még mindig hülye. az egyik hírben az a baja, hogy monopol helyzet, meg smucig ms, hogy nem upgradeli már a nyomorék ie-ét, a másik oldalon meg mánikus upgradelők

    kell a francnak ide demokrácia! mindenki törölje le azt a böngészőt amit évek/percek óta használ nagy örömmel és írjon sajátot!

    "furi ez a cég" - ők legalább dolgoznak és van egy roadmapjük amit igyekeznek betartani. mellesleg egyáltalán nem adnak ki percenként. amikről esetleg te beszélhetsz azt úgy hívják nightly build ami arra van, hogy ha valakinek vmivel baja volt és megoldották még aznap használhassa egészséggel. a főoldalon levő fix verzió normális ütemben cserélődik.

    szóval nem értem mit kell itt piszkálni ezt a csapatot...

  • Devla #32
    Vagy azoknak, akik szeretik ha nem fel ev alatt javitjak a hibakat, es ha a fejlesztok rendszeresen otletes ujdonsagokat raknak a programba.
  • Piscator #31
    mégvalami: furi ez a cég, projekt együttes: percenként új verziót adnak ki, nem lehetne egy kicsit maradandóbbat előállítani?
    Kicsit úgy tűnik, azoknak készül a M., akik mániákus upgradelési betegségben szenvednek, mikor jelenik meg az újabb.
  • Piscator #30
    Ez a felesleges szolgáltatások sallang nekem nem jön be, nagyképű.
    Azért egy mindennapos használatnál relatív, nem mindegy, mi felesleges.
    Próbáltam talán a 0.6-t, annyi sincs benne, mint a Mozziban.
    Nem szeretem a tök lecsupaszított alkalmazásokat.