JohnnyCage

A Phoenix lehet a Mozilla jövője

Három hónappal azután, hogy az Apple Computer elutasította a Mozillát, a webböngésző szoftver fejlesztését végző szervezet jelentős módosításokat készül végrehajtani terveiben.

A Mozilla.org egy új, kisebb, és egyúttal gyorsabb webböngésző kifejlesztésén dolgozik. Az AOL Time Warner médiaóriás alá tartozó fejlesztőcsoport szerint a Mozilla webböngésző következő verziója a tavaly szeptemberben bejelentett Phoenix-re épül.

A terv keretében a fejlesztőcsoport a jövőben nem alkalmazza az XPFE eszközkészletet, amellyel ezidáig a szoftver fejlesztői felülete készült. A Mozilla kódja ehelyett a Phoenix projectből fog származni, amely az Extensible User Interface Language (XUL) rendszerben készült. A Netscape és Mozilla fejlesztők által négy éve kiadott XUL szabványos webes technológiákkal végzi el a megjelenítést, nem pedig platformspecifikus programozási nyelvek segítésével.

A fejlesztők célja a Mozilla kódméretének lecsökkentése, melynek során az elérhető funkciók száma továbbra sem csökken. A lehetőség természetesen adott lesz a jövőbeli bővítésekhez.

"A Phoenix egyszerűen kisebb, gyorsabb, és jobb. Elsősorban azért jobb, mert lehetővé teszi a jövőbeli kiegészítések hozzáadását, nem pedig azért, mert minden olyan, egyébként megkérdőjelezhető funkciót tartalmaz, amit a Mozilla közösség valamely tagja kívánt. Felismertük, hogy minden felhasználónak egyéni igényei vannak, és nem lehet olyan alkalmazást készíteni, amely integrálva tartalmazza az összes felmerülő funkciót, és mindenkinek megfelel" - áll a közösség közleményében.

Az öt évvel ezelőtt indult Mozilla projekt célja egy kisméretű, gyors böngésző létrehozása volt. A rendszer mérete azóta azonban jelentősen megnőtt, amely pedig számos probléma forrásává vált. Az Apple januárban a KDE részét képező KHTML böngészőmotort válaszotta a Mozilla helyett, mivel az előbbi megoldás jóval kisebb.

A megoldás a Phoenix központi kódja mellett a Minotaur nevű (Thunderbird) e-mail kliens is a rendszer részét fogja képezni. Az új szoftver elnevezése jogi problémák miatt nem Phoenix lesz, de a végleges név még nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!