Berta Sándor

Akár 170 év börtönbüntetést is kaphat három hacker

Hamarosan megszülethet az első ítélet úgynevezett wardriving miatt. A wardriving szót akkor használják, amikor egy hacker egy notebook és vezeték nélküli internet-hozzáférés segítségével betör vagy megpróbál betörni az ilyen támadások ellen nem kellő mértékben biztosított vezeték nélküli hálózatokba.

Három, az egyesült államokbeli Michigan szövetségi államból származó férfi elismerte, hogy megpróbáltak bejutni, illetve be is jutottak a főleg barkácstermékeket és szerszámokat árusító Lowe's áruházlánc számítógépes rendszerébe, hogy onnan hitel- és bankkártya-adatokat lopjanak. Ez lehet az első eset a világon, amikor valakit valakiket egy wardriving bűncselekmény miatt ítélnek el.

Adam B, Paul T. és Brian S. tavaly áprilisban keresztül hajtottak a Michigan szövetségi államban található Southfielden és védtelen hálózatok után kutattak. Így akadtak rá a Lowe's egyik nem kellően biztosított kirendeltségére, ahonnan a notebookjuk segítségével behatoltak az áruházlánc központi rendszerébe. Olyan programokat helyeztek el a hálózatban, amelyek képesek voltak a cég ügyfeleinek személyes adatainak, így például a hitel- és a bankkártya-adatoknak a kiszűrésére és összegyűjtésére.

Amennyiben ez igaz, akkor igen csak kemény büntetésre számíthat a három férfi. Ha ugyanis minden vádpontban bűnösnek találja őket a bíróság, illetve az esküdtszék, akkor akár fejenként 170 évi börtönbüntetést is kaphatnak. Talán ennek tudható be, hogy a három elkövető már részleges beismerő vallomást tett.

A Lowe's mindenesetre azt állítja, hogy a három hacker nem tudott hozzáférni a vállalat országos központi rendszeréhez és nem sikerült eltulajdonítaniuk egyetlen bizalmas információt sem. Az ügyészség mindenesetre két gyanúsítottra 3 és 12 év közötti időtartamú börtönbüntetés kiszabását kéri majd a bíróságtól, míg a wardriving bűntettének elkövetését beismerő Paul T. várható büntetését még nem hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • formatuq #18
    jaja, csak eppen nem azt irtad:
    "usa-ban óvadék lerak .. áthajt másik megyébe/államba ... és pá pá .. így 52 megye .. 52 gyilkosság"

    ez azt jelenti, elkaptak, fenykep, ujlenyomat, bent voltal, csak penzert kiengedtek, nem?!
  • Tetsuo #17
    De.
  • muerte2 #16
    Ez a 170év gyanítom a kiszabható maximum lenne nem? Csak mert nem annyit fog kérni az ügyészség. Na mindegy, azért annyira még a sötét amerikaiak sem lehetnek hülyék, hogy egy ilyen dologért többet kapjanak, mint egy többszörös gyilkos.
  • [HUN]PAStheLoD #15
    hmm ... én mondjuk nem aggódnék a fejvadászok miatt .. hisz nemmuszály elkövetni úgy egy gyilkosságot hogy van 20 tanú meg 40 önarcképet otthagyok .. és vigyorgok a kamerába :P
  • formatuq #14
    lol, olyan mint fejfadasz, olyanrol gondolom meg nem hallottal..... (amerika a hulyek orszaga de ennyire azert nem, ez penzrol szol, azert meg a fejvadaszok mozdulnak)

    Kuba: kulonleges indokkal lehet csak rep/hajo jegyet venni oda, es igen jol megneznek...

    Amerikarol mindig az jusson az eszetekbe: szabad orszagban, szabad ember, szabad akaratabol azt tesz amit SZABAD!
  • Tetsuo #13
    Vagy Mexikóba (a filmekben legalábbis).

    Hogy kapták L őket? Én tuti ügyesebb lennék..
  • [HUN]PAStheLoD #12
    usa-ban óvadék lerak .. áthajt másik megyébe/államba ... és pá pá .. így 52 megye .. 52 gyilkosság

    /na jó FBI előbb utóbb rááll .. de akkor meg lelép Kubába .. ha van egy kis esze ;>/
  • pedro870 #11
    na ez pont mo-n történt, nemde? :)
  • pedro870 #10
    a cikkben:

    "Ha ugyanis minden vádpontban bűnösnek találja őket a bíróság, illetve az esküdtszék, akkor akár fejenként 170 évi börtönbüntetést is kaphatnak."

    "Az ügyészség mindenesetre két gyanúsítottra 3 és 12 év közötti időtartamú börtönbüntetés kiszabását kéri majd a bíróságtól"

    Ugye érzitek, ahogy finomodik, és még ez nem az ítélet...ne ugorjatok már rá a média túlzó megfogalmazásaira.

    "tömeggyilkosok kapnak 5-6 évet, de ha jól viselkednek hamarabb is kijöhetnek,"

    Hát az amcsiknál pont hogy halálbüntetést vagy többszáz évet kap egy tömeggyilkos, legalábbis szvsz. És nem jönnek ki, ellentétben Magyarországon akár - bár talán már itt sem. Olyan vicces mikor mindenki az USA jogrendszerén röhög - nem mintha nem lenne rá ok, de ami itthon megy, az se semmi.
  • Alex Shrub #9
    Sot, drogosan, gyorshajtva rendort olni, azert meg felfuggesztett ejnyebejnye se jar, ha az illeto jol ismert pop"szta'rocska".

    Mi ebbol a tanulsag? Gyilkolni kisebb bun mint warezolni...