Berta Sándor

Európai uniós vizsgálat számítógép-beszerzések ügyében

Diszkrimináló magatartást állapított meg négy tagállam hardverbeszerzési gyakorlatában az Európai Bizottság, ezért négy tagországot felszólítottak, hogy adjanak magyarázatot a történtekre.

Bár a testület még vizsgálja az eseteket, ám máris felszólítottak négy tagországot - Franciaországot, Hollandiát, Finnországot és Svédországot - hogy foglaljanak hivatalosan is állást a számítógépvásárlási ügyekben. A néhány hónapja kirobbant ügy előzménye, hogy számos tagállamban a számítógépek beszerzéséről döntő tenderek kiírásakor olyan megjegyzések voltak olvashatók a pályázati papírokban, amelyek szerint csak az Intel vagy csak egy bizonyos órajelű processzorokra vonatkozó ajánlatokat fogadják majd el. Az Intel konkurense, az AMD azonnal jelentette az eseteket az Európai Bizottságnak.

A testület állásfoglalása szerint mind a két kritérium ellentétes az európai jogrenddel. A négy tagországnak két hónap áll rendelkezésére arra, hogy tisztázzák magukat a felmerült vádak alól. Amennyiben az EB nem kap kielégítő és elfogadható magyarázatot és valóban megállapításra kerül, hogy jogsértés történt, akkor a testület felszólítja az adott államokat a beszerzések érvénytelenítésére. Amennyiben ennek a követelésnek Franciaország, Hollandia, Finnország és Svédország nem tesz eleget, úgy az Európai Bíróság elé kerül az ügy.

A bizottság álláspontja szerint a diszkrimináció három különböző példája áll fenn. Egyrészt jogsértő, hogy egy pályázatban az szerepeljen, hogy "csak Intel processzorokat vagy azokkal szerelt számítógépeket fogadnak el", másrészt az "Intel vagy más azzal egyenértékű CPU" és a "meghatározott órajelű processzor" megjelölés is ellentétes az európai joggal. A testület közleménye szerint csak akkor lehet márkanevet feltüntetni egy beszerzés dokumentációjában vagy a pályázati felhívásban, amennyiben az adott márkanév feltétlenül szükséges a beszerzésre kerülő termék körülírásához.

Franciaországban például a helyi hivatalok tucatnyi olyan tendert írtak ki, amelyben fel volt tüntetve, hogy az adott szerverben vagy asztali számítógépben csak Intel processzor vagy egy meghatározott órajelű CPU lehet. Hasonló a helyzet Hollandia esetében is, ahol Amszterdam városa számítógépeket, notebookokat és kijelzőket akart vásárolni a hozzájuk tartozó szervizszolgáltatásokkal együtt. A probléma ebben az esetben is az volt, hogy a pályázatokat közzétevő IGEA cég már kikötötte, hogy csak Intel CPU-val rendelkező készülékekkel lehet jelentkezni.

Finnországban a jyväskyläi és a tamperei egyetem, valamint a hämei politechnikai főiskola vétett az előírások ellen, míg Svédországban Filipstad település lakóközössége, a chalmersi műszaki egyetem, a Rikspolisstyrelsen (a Nemzeti Rendőrség Közigazgatási Hivatala), valamint Uppsala Régió járt el jogellenesen a számítógépek, illetve a laptopok beszerzésénél.

Ez egyébként nem ez az első eset hogy az Európai Bizottság keményen lép fel a hasonló jogsértések ellen, ugyanis korábban már olaszországi és németországi ügyekben intézkednie kellett a testületnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #24
    Ja, és nem egyszer az önkormányzat játszotta el ezeket a kis mocskos trükköket...
  • Sityi #23
    Szvsz ez az egész megoldható lenne azzal, ha nem úgy írnák ki a tendert, hogy "Intel vagy azzal egyenértékű processzor", hanem "x86 processzor", nem?
    Amúgy amíg én a kereskedelemben dolgoztam, sokszor találkoztam ilyennel. Konkurenciának a nyakán maradt egy adag proci (vagy akár komplett akciós gépek), és szabadulni akart tőle. Jött egy tender - hát nem ők nyerték (majdnem beszer áron volt pofájuk kínálni, meg a szállítási határidő sokkal jobb volt...)? Dehogyisnem... Ennél már csak egy gusztustalanabb dolog van: amikor csak azért írnak ki egy pályázatot, hogy megtudják, mi is kellene nekik igazából. Csináltam ilyen ajánlatot is, és persze a konkurencia zsír ugyanazt beadta leadási határidő után, jobb árakkal...
  • Tetsuo #22
    Régebben az AMD mprociknak a disszipációja jóval nagyobb volt mint a konkurensé, a Palomino mag előtt pedig nem volt hőérzékelő dióda az AMD procikban s ha nem volt hűtésük sok közülük tönkrement..
    Ma már van hővédelem sőt kevésbé melegednek mint a konkurens és sokak szerint megbízhatóbbak is, (és olcsóbb is :) csak sok hardver- ill szoftvergyártó részrehajló az optimalizációt illetően.
  • asysoft #21
    AthlonXP: SSE
    Athlon64: SSE2
    és remélhetőleg dual-core Athlon64:SSE3
  • dez #20
    Ja bocs, a kétmagos AMD64-ben lesz SSE3, és lehet, hogy SSE2 meg csak az AMD64-től van.
  • dez #19
    Mikori az a program? Ha mostanában adták ki, akkor talán az SSE3 hiányzik neki. AMD64-ben már van. Ha régebbi, akkor talán az SSE, SSE2 hiányzik neki. Ez az Athlon XP-ben is van, de lehet, hogy olyan bénák voltak, hogy nem az SSE, SSE2 jelenlétét ellenőrzik, hanem csak a gyártót.
  • Noffir #18
    Tudom, hogy ez egy régi progi, de esküszöm, hogy kb. fél éve szembesültem vele itthon, az akkori legfrissebb verzió kapcsán. Arra viszont sajna nem tudok pontos választ adni, hogy melyik Adobe termékről is van szó. Csak azt tudom, hogy a Porfessional változat kizárólag Intel procin lett volna hajlandó működni, míg a Personal minden szó nélkül ment az AMD-n is.
  • Laci #17
    "...Premiere 5.x for Windows supports only Intel Pentium processors..."
    Ez kb. akkora pofátlanság, mint ami a hírben szerepel...
  • Noffir #16
    Idézek az Adobe Troubleshooting oldaláról:
    "Premiere 5.x for Windows supports only Intel Pentium processors. If the computer has a non-Intel processor (for example, Cyrix, Dec Alpha, or AMD K6), Premiere 5.0 returns an error and doesn't start; Premiere 5.1x returns the error the first time it starts. "
  • arty #15
    ...amellett ez sem MINDIG következett be :)

    aki egyébként még mindig itt tart, az tényleg fejleszthetné archaikus tudását, ha mással nem, a tulmelegedő 1.1ghz p3makkal legalább :D