Berta Sándor

Fókuszban a európai hálózatok biztonsága

Új szervezetet hoz létre az Európai Unió. Már az idén ősszel működni fog az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA), melynek feladata az uniós tagállamok hálózat-biztonságának emelése.

A szervezet megalakulását Michael Niebel, az Európai Bizottság (EB) információs társadalmi részlegvezetője jelentette be az Information Security Solutions Europe, vagyis az Európai Információs Biztonsági Kapcsolatok nevet viselő berlini konferencia megnyitásakor. A központi európai információ-technológiai biztonsági hivatal vezetőjének az EB Andrea Pirotti-t szemelte ki. A szakember 25 éven át volt a Marconi Communications cég biztonsági szakértője, legutóbb pedig az olasz tájékoztatási miniszter tanácsadójaként dolgozott.

Andrea Pirotti feladata többek között az lesz, hogy elkészítse az új hivatal konkrét munkaprogramját és hogy tartsa a kapcsolatot a külvilággal. Bár a Pirottinak még a következő napokban meg kell majd jelennie az Európa Parlament előtt, ám végső soron az ENISA Felügyelő Tanácsa dönt a kinevezéséről. Andrea Pirotti október közepétől lesz a hivatal vezetője és ekkor kezdi majd el a munkatársai kiválogatását is.

Az ENISA igazgatójának kiválasztása Niebel szerint egy hosszú folyamat volt. Először nyilvános pályázatot írtak ki, majd az Európai Bizottság a hivatal felügyelő tanácsával közösen megvizsgálta az egyes jelölteket. A testület vezetője egyébként a finn Kristiina Pietikainen, míg a helyettese a Suba Ferenc. A hivatal munkáját többek között egy információs és telekommunikációs szakértőkből, fogyasztóvédelmi szervezetek képviselőiből és tudósokból álló csoport is segíti.

A "kis ügynökségként" is emlegetett szervezet a következő öt esztendőben 34,3 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik majd. A hivatal fő feladata az lesz, hogy kísérleti kutatóközpontként funkcionáljon és hogy minden európai uniós tagállamot hálózat-biztonsági szempontból nagyjából egy szintre hozzon. Michael Niebel hozzátette: a szervezetnek nem lesz a feladata biztonsági szabványok megalkotása, de ezekről a szabványokról véleményt kell majd nyilvánítania és adott esetekben hálózat-biztonsági megoldásokat is kell nyújtania.

Görögország kérésére az ENISA székhelye Krétán lesz. A hivatal kétségtelenül legnehezebb feladata az lesz, hogy megfelelő egyensúlyt találjon a tudományos célok és a politikai elvárások között. Ráadásul az adatok biztonságos tárolásán kívül a szakembereknek gondolniuk kell majd az adatvédelemre is, ahogy figyelembe kell venniük a globális elvárásokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!