Berta Sándor

EU vs. Microsoft: elkészült a Media Player nélküli Windows

Az amerikai vállalat keményen bírálta az Európai Uniót, ugyanakkor a szoftveróriás már felkészült arra az esetre is, hogy ha eleget kell tennie a kiszabott büntetéseknek.

Brad Smith, a Microsoftot az Európai Bíróság előtt képviselő ügyvéd bejelentette, hogy a cég - biztos, ami biztos alapon - már elkészítette a kifogásolt részek (például a Windows Media Player) nélküli Windows operációs rendszer-változatot. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy az elmúlt hónapokban az amerikai vállalat dollármilliókat költött arra, hogy az Európai Unió követeléseinek eleget tegyen. Az Európai Bíróságnak az ügyben első fokon eljáró tanácsa először a héten csütörtökön és pénteken hallgatja meg a feleket és arról is dönt, hogy az ítélethozatalig átmenetileg hatályon kívül helyezi-e az Európai Bizottság korábbi döntését.

Mint ismeretes, a testület meglehetősen kemény márciusi döntése ellen a Microsoft fellebbezett. Amennyiben az Európai Bíróság a fellebbezésnek helyt ad, úgy az ügy még évekig elhúzódhat. Bár, mint a példa is mutatja a szoftveróriás "végső megoldásként" hajlandó magát alávetni az Európai Bizottság büntetésének, ám amíg lehet harcolni fog az igazi bebizonyításáért. Ez érthető is, hiszen a 497,2 millió eurós pénzbüntetés és az üzleti stratégia megváltoztatása, valamint a két külön, Windows Media Playert tartalmazó és nem tartalmazó Windows operációs rendszerek piacra bevezetése komoly érvágást jelentene a cégnek.

Mindenesetre érdekes fordulat az ügyben, hogy eddig a redmondi konszern mindig azt hangoztatta, hogy nem tud eleget tenni a testület kérésének, vagyis, hogy a Windows Media Playert nem tudja eltávolítani az operációs rendszereiből, mivel azok ezeknek a szoftvereknek a fix részét képezik. Azonban, amint látható, ez a védekezés mégsem volt igaz.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a Microsoft kezében van még egy adu. Amennyiben ugyanis a "lecsupaszított" Windows ugyanannyiba kerülne, mint a minden programmal ellátott teljes értékű operációs rendszer, akkor az Európai Unió nem hivatkozhatna monopolhelyzetre és az egész európai uniós bírság értelmét vesztené. A vásárlók pedig nyilvánvalóan a teljes Windows XP-t választanák, a "csupasz" helyett.

Brad Smith elmondta azt is, hogy a Microsoft az Európai Bíróság elsőfokú tanácsához benyújtott beadványában részletesen leírta, hogy amennyiben eleget tesz a büntetésnek, akkor ezzel melyik szoftverszabadalmakat sértené meg, ezen kívül sérülnének a cég üzleti titkai is. Az ügyvéd hozzátette: az Európai Bizottság által hozott precedensértékű döntés nem előre, hanem rossz irányba viszi Európát és a világot, ráadásul a Microsoft egyáltalán nem uralja a számítógépes médialejátszó programok piacát. A hétvégére kiderül, hogy ezek az érvek mennyire hatották meg az Európai Bíróság illetékes tanácsát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lola #34
    Talán azért, mert az Apple nemcsak az oprendszert, hanem a hw-t is adja. Ebből a szempontból egyedi géptípusnak tekinthető.
    A PC más. Sokfajta hw és sokfajta sw gyártó.
  • Dzsini #33
    az Apple-nél bármelyik komponens szabadon eltávolítható, és alapból több lehetőséget pakol(hat) fel... amúgy ha jól láttam még nem merült fel az egyik legfontosabb ok, ami miatt a Real hajtja a mediaplayer opcionálissá tételét...
    a legnagyobb bevételi forrása mind a mediaplayer-frontnak, mind a real-nek a streaming media szolgáltatás. az, hogy mondjuk a BBC realmedia-t használ, az hatalmas bevételt hoz nekik, és folyamatos bevételt. az, hogy az X másik cég pedig windows media-t (esetleg quicktime-ot), az számukra kiesés. namost ha egy új szereplő (mondjuk a magyar királyi tv) be akarja indítani az online élő műsorsugárzást, akkor mit csinál? először megnézi, hogy melyik formátum mennyibe kerül (hardver és licencszempontból), és milyen lehetőségeket nyújt - itt elég erős verseny van, úgyhogy nincs egyértelmű győztes. másodsorban megnézi, hogy az átlag boltba kerülő gépeken, és a felhasználó számára melyik az, ami az egyszerűbben elérhető (mert akkor fogják az ő oldalát ilyen célból látogatni és hiteket/reklámbevételt hozni), és akkor kiderül, hogy az OEM gyártók - idáig - csakis WMP-vel szerelt gépeket adhattak ki, vagyis ez a rendszer gyakorlatilag mindenki számára (tudom, nem mindenki, de egyszerűsítsünk) elérhető. és innentől nem kérdés, hogy melyik céggel fog leszerződni

    és a fenti döntés leginkább az OEM gépgyártókra vonatkozik, az átlagemberke boltban valószínűleg sose fog találkozni MP nélküli windowssal.
  • Cat #32
    mert az ms a piacvezető, és azáltal hogy az oprendszerek terén vezet, más piacokat is meg tud semmisiteni (lásd netscape kiszorítása az explorerrel)
    attol félnek, hogy a media player ugyanigy legyalulja a windvd/powerdvd/bsplayer/winamp/realplayer stb lejátszókat
    ha azokat nem veszi meg senki (mert minek), akkor nem lesz pénz a további fejlesztésre, lemaradnak
  • archkoven #31
    Egyébként magyarázza meg nekem valaki, hogy a Apple miért pakolhatja tele az oprenszerét mindennel ami csak létezik, míg a MS-t még egy böngészőért vagy egy médialejátszóért is baszogatják!
    Ha ez az Apple esetében törvényes, miért törvénytelen a MS esetében???
  • mechorg #30
    A Linuxszal meg nem 'tortent', hanem igy alakult ki.
  • mechorg #29
    Szep

    Az ms nem a jotunder sajnos..
    A GameStar CD melleklete is ingyen van elvileg, de ha nem kered, attol meg nem lesz olcsodd az ujsag...
  • Sityi #28
    És ha az MS végre megunná ezt az egészet, és valami olyasmit csinálna, mint ami a Linux-szal történt? Úgy értem: Ha valakinek otthonra, nem üzleti célra kellene, akkor ingyér letöltheti az MS-től egy "fapados" változatot (ami azért ne Starter legyen, de kimaradhat belőle a Media Player, az Explorer, az összes játék, háttérképek, hangok, stb. - gyakorlatilag a "kvázi pucér kernelen" kívül ne legyen benne semmi: aki normálisan ért hozzá, telepíti a drivereket, böngészőt, mindent), a cégeknek, lámáknak meg ott a Home/Prof/Starter, ha kell nekik a csicsa meg a support. Szép álom, mi?
  • mechorg #27
    Üresért fizessünk keveset.
    Nem mindenki akarja a bepakolt msszarokat használni.
    Csak az a baj hogy ott az az adu...
  • Laci #26
    Így se jó semmire, de hagyjuk... lol és szar ez az egész, de majd lesz helyette másik szar... Remélem hogy lesz olyan is amikor tényleg lehet választani, de ezért tenni is kéne, nem pedig ilyenekre rászállni, hogy minek bele ez a player meg az az explorer, amikor pl. az sokkal szemetebb húzás hogy szándékosan felnyomják a hw igényeket meg méretet is hogy minden naív ember már vegye is az újy gagyipécécsodát. Hát ez például már nem tiszteséges...
  • droland #25
    A végén az lesz az egészből, hogy a windowsban ez sincs, az sincs, teljesen üres, és az önjelöltek akkor már azt fogják ordibálni, hogy a windows azért sz*r, mert önmagában már semmire nem jó....előre látom, hogy akkor meg már AZ lesz a baj, hogy nincs benne semmi...

    LOL de így van...AKKOR MOST MIT IS AKARNAK? Hogy egy csupaszért vizessünk, már aki meg akarja venni?

    Még 1x: lol (nevetséges az egész)