Berta Sándor

Kifizette az európai uniós bírságot a Microsoft

Valószínűleg még a szakértőket is meglepte a hír, miszerint július elsején a Microsoft rendezte az Európai Bizottság által korábban kiszabott 497,2 millió eurós büntetést.

Bár a fellebbezést benyújtotta, mégis "kiperkálta" az Európai Bizottság által kiszabott bírságot az amerikai szoftveróriás. A vállalat tette mindezt úgy, hogy néhány hete benyújtotta a fellebbezését az ítélet ellen, tehát elvileg semmi sem kötelezte volna a bírság kifizetésére. Az átutalás tényét egyébként megerősítette Mario Monti, az Európai Unió versenyügyi biztosának egyik szóvivője is.

Mint ismeretes, ez volt a legnagyobb büntetés, amelyet az Európai Unió valaha is kiszabott egy vállalat ellen. Az persze még kérdéses, hogy ezek után miként folytatódik majd az ügy az illetékes luxemburgi bíróságon, hiszen arról nem szól a fáma, hogy például a Media Player médialejátszó szoftvernek a Windows operációs rendszerekből való eltávolítása alól mentesült volna a bírság kifizetésével a Microsoft.

A redmondi vállalat egyébként megállapodott a minnesotai felhasználókkal is, akik az egyezmény értelmében 241,4 millió dollár kártérítést kapnak. Az esetről már korábban beszámoltunk, ám csak július elsején vált biztossá, hogy megszületett a már idén áprilisban beharangozott megállapodás, miután a felek az ügyben eljáró bíróság előtt is kinyilvánították megegyezési szándékukat. A Microsofttól befolyó összegből - bónok formájában - 174,5 millió dollár számítástechnikai eszközökre költhető, míg 59,4 millió dollár pedig a felmerült ügyvédi költségeket fedezi.

Mivel Bruce Peterson minneapolisi bíró is elfogadta a megállapodást, így minden akadály elhárult a fizetés elől. Minnesotában egyébként a felhasználók - a többi szövetségi államhoz hasonlóan - szintén a túl magasnak tartott szoftverárak miatt perelték be a redmondi céget. A magánszemélyek szerint főleg a Windows operációs rendszerek, a az Excel és a Word irodai programok kerültek túl sokba és ezzel a vállalat megsértette Minnesota szövetségi állam törvényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #27
    Arukapcsolasrol hallottal mar?
  • wowbagger #26
    Érdekes megfigyelni, az MS pereinek lefolyását. A legtöbb esetben peren kívüli megegyezés született. Magyarul a Microsoft kilóra megvette a felpereseket. És így gyakoraltilag semmit se kell tennie, csak egyszer fizetnie. (Lásd fent a minnesotai userek perét - ott se kell lejjebb vinnie az árakat, hanem csak egy-két felhasználónak fizet, a többit meg ugyanúgy lehúzza mint eddig.) És ez dühítő, hisz megint itt egy alkalom amikor bebizonyosodik, hogy ha elegendő mennyiségű pénzed van, akkor bármit megúszhatsz/megtehetsz.
  • Darth Sith #25
    naja...
  • fako #24
    Ez azert nem igy mukodik. Hasznalnek alternativ Office-t, csakhogy rajtam kivul mindenki MS office-t hasznal, es az Ms officon kivul semmi nem tamogatja a .doc formatumot legalisan.
    Magyaraul hasznalhatok mast, de ugysem megyek vele semmire. Ez igy onmagaban kimeriti az erofolennyel valo visszaeles fogalmat.
    Ha pl nem lenne beepitett internet explorer, es az embernek le kene toltenie egy bongeszot akkor valoszinuleg a legjobbat fogja letolteni, ami nem az internet explorer. Ugyanez elmondhato az osszes beepitett szoftverrol. Az hogy a weboldalak nagytobbsege IE-re van optimizalva az mar ennek a kovetkezmenye.
    Azis egy erdekes dolog hogy a microsoftot meg sem tudjak buntetni, semmilyen erdemi buntetest nem kapott meg, nincs explorer nelkuli windoz, nincs semmi. A penzbirsagokat siman kifizeti. Barmely mas ceget reg szedszedtek volna. Akik apropenzt lopnak a boltokban azok bortonbe kerulnek, akik milliardokat sikkasztanak azok mindig megusszak.




    Ingyenes szoftvert ne hasonlits ossze fizetossel.
    Ingyen semmi sincsen, ami meg van az altalaban hobbi program:)
  • gz8 #23
    Azt hiszem, rossz helyre teccett válaszolni
  • treasure #22
    ha nem tetszik ne tessék windows (xp)-t használni vagy tessék jobbat csinálni, nem pedig ócsárolni mindent magyar módra. a buta népek nagynak érzik magukat, ha nagy dolgokat ócsárolnak.

    ha egy ingyenes program eléri a fizetős szintjét az okosak úgy is azt fogják használni. 2 programot vettem meg (játékon kívül), egyik a windows xp volt. minden másból ingyenest használok. használnék oprendszerből is ingyenest szívesen, de 1., egyik alternatíva sem éri el a „szintet” 2., egy fontos program amit használok nem fut ingyenes oprendszeren.

    A hírhez is hozzászólva butaságnak tartom ez egészet, semmi gond nincs azzal, hogy beleépíti. én a microsoft helyében védekezésképp alapjaiban összeépítettem volna az explorert a media playerrel. Nem lenne media player, hanem explorer lenne és azért nem perelne senki, hogy butítsa a programját.

    Van sok olyan probléma amiért viszont nem lenne butaság fizettetni a microsoftot, pl a java vm ügy.
  • gz8 #21
    Jó hely Minnesota, egy évig éltem ott. Bár a tél kicsit kemény, de amúgy nagyon baba hely
  • valaé valaé ná #20
    Ó nekem nem fáradság :)
    De hogy értsd, ez a büntetés azért nem volt jó, mert nem érte a célját (nevezetesen a per tárgyát).
    Azonkívül nem úgy ismertem eddigi pályafutását a MS-nak, hogy egyetlen centet is kifizettek volna feleslegesen.
  • Cat #19
    magyarországon is van ilyen törvény, feltünő ár-érték aránytalanságra hivatkozva meg lehet támadni ha drága valami
    lásd pl. az autópályadijak, pont erre hivatkozva perelték be az AKA Rt-t (arra már nememlékszem mi lett a végeredménye, de vki biztos kisegit)
  • gy #18
    Nem csak azért jó nekünk, mert nem kell feltenni +x megát. Nem lennénk függőek médiaformátumokban a MS-tól (licencdíj, 'fütyülésre való táncolás', stb.), és független, egymással versenyező cégek, vagy open-source fejlesztések jobb termékeket eredményeznek (megfelelő csicsa/valóban hasznos funkciók arány, stb.).