Alex

A Gfk szerint 1,8 millió magyar internetezik

Az internetet használó magyar felnőttek száma fél év alatt 300 ezerrel nőtt, és eléri az 1,8 milliót. Így a 15 éves és idősebb lakosság 21 százaléka él a világháló adta előnyökkel, a GfK Piackutató Intézet adatai szerint.

Hiába azonban a gyors fejlődés Magyarországon, mert a régió többi országához képest így is hátrányban vagyunk: az EU-hoz idén csatlakozott nyolc közép- és kelet-európai ország között nálunk legalacsonyabb az Internet-használók aránya. Például a régiónkban éllovas Szlovéniában a felnőttek 50, Észtországban 46 Csehországban 35, Szlovákiában 33 százaléka használja az internetet. A nemzetközi összehasonlító adatok a nyolc új EU-tag rangsorában közvetlenül Magyarország elé Lettországot sorolják 24, illetve Lengyelországot 25 százalékkal.

A régiónkban az EU-hoz most nem csatlakozott országokhoz képest a web-et használó magyarok aránya általában nagyobb. Kivétel Horvátország 33, és Szerbia-Montenegró 23 százalékos mutatójával. Romániában a felnőttek 18, Ukrajnában 10, míg Oroszországban 19 százaléka internetezik kisebb-nagyobb gyakorisággal. A vizsgált 33 európai ország mezőnyében Dánia és Svédország került az élre; mindkét országban a felnőttek 75-75 százaléka használja a világhálót, ami Dániában 3,3 millió, Svédországban pedig 2,8 millió embert jelent. Idén tavasszal a múlt év őszéhez képest a legnagyobb arányú növekedést Oroszországban és Törökországban regisztrálták, ahol megduplázódott a web-használók számaránya. Figyelemre méltó a világháló gyors terjedése Magyarország mellett Szerbia-Montenegróban, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Horvátországban, ahol a növekedés üteme 20-43 százalék között mozog.

A változások következtében a finnektől a dánok és svédek hódították el az európai internetezésben az elsőséget. Szorosan felzárkózott mögéjük a negyedik skandináv ország, Norvégia is. Az új EU-tagok közül az észtek viszonylag nagyot ugrottak előre, és figyelemre méltó a horvát fejlődés is. Ha az egyes országok piacméretét az internet-használók száma szerint vizsgáljuk, akkor Németország a listavezető, 37 millió emberrel, második Nagy-Britannia 27, harmadik Franciaország 23, negyedik Olaszország 22, ötödik pedig Oroszország 20 millióval. Az adatokat a világ ötödik legnagyobb piackutató vállalkozása, a GfK-csoport tárta fel, illetve gyűjtötte össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Jah a Matáv (Deutsche Telekom, T-mobil, Axelero, Origo, Freemail..) a Vodafone és a PannonGSM meg az Antenna Hungária nomeg a K. Kálmán bekaphatja tövig!
  • TeszteloPontHu #11
    Nem értem: a DSL korábban monopolszolgáltatás volt, a Matáv annyit kért érte, amennyit akart. Az ISP épphogy rátehette a kis hasznát, és kész, ezért hasonlóan magasak az árak minden szolgáltatónál, de nem ez nem az ISP-k sara. Hasonló a helyzet a kábellel is, azzal a különbséggel, hogy ott adott kábelen egyetlen egy internetszolgáltató érhető el.
  • [HUN]PAStheLoD #10
    is is .. de pl. ahol már van kiépített dsl , kábel etc .. pl. BP ott egyértelműen az ISP-k a gecik..
  • TeszteloPontHu #9
    Nem annyira az internetszolgáltatók, mint inkább a telefonszolgáltatók...
  • gregor #8
    Egy ehhez hasonló cikk a Népszabadság Onlineról:http://www.nol.hu/melleklet/cikk/334626/
  • [HUN]PAStheLoD #7
    tegye fel a kezét aki internetezik .. oké jó köszi letehetitek .. én csak egymillióg-hétszáz-kilencven-kilencezer-kilencszáz-kilencven -kilencet számoltam .. jaj meg plusz én :D


    amúgymeg kúrvára elegem van az ilyen statisztikáktól . itt verik a nyálukat hogy még a szerbeknél is többen neteznek ... igen de legalább nálunk kevesebb a kocka ;]
    amúgy meg az egészér BIG THX to FATÁV & INVITEL & UPC szupertrió .. kéne a szájukba egy jó kis versenyhivatali kartellper .. vagy egy kézigránát .. tuti siker , és dél koreai 15 megabit 5-6 K HUF / hó hoz képest jócskán elvagyunk maradva ...
  • fapapi #6
    És azt még had tegyem hozzá ha már meg akarsz venni valamit is hitel kell mert amire osszekuporgatod a lovet vén leszel (kinen kincs manapság már hitele) akor mi a pi**ábol fizessen ki az ember egy net et.
    HUUU jol felhuztam magam :DDD
  • fapapi #5
    "Hiába azonban a gyors fejlődés Magyarországon, mert a régió többi országához képest így is hátrányban vagyunk: közép- és kelet-európai ország között nálunk legalacsonyabb az Internet-használók aránya.
    noss 1 kis dolog mikor havi 100.000ret kerestem abol is nehezen fizettem ki a netet.
    1. kajalni kell
    2. alberlet
    3.altalanos szamlak
    Erre eleg 100.000 forint a net mar igy is nehezen fert bele. Es akár hogy is nézzük ez egy jó kerestenek számit.
    A lakosság nagy része a töredékét keresi. Ha az albérletet le is számolom akor sem tud megvenni egy Pc t nem hogy 1 evre minimum elkötelezze magát.
    Kint Pl Ausztria a minimálbérböl is még el tundak menni nyaralni az emberek. Ami már egy luxus nak számít idehaza legalább is nekem még az.
    Ithon az Internet egy luxus.
    DW emlitetted a modemes netet számolj már utana menyire jön ki ha már használod is egy kicsit.
    Úgyhogy ez is mehet a luxus kategóriába.
    Eröl nem mi tehetünk hanem az INTERNETSZOLGALTATÓK.
    Úgyhogy hajlongva köszönkük meg nekik

  • HUmanEmber41st #4
    mocsokdráganagy%áfagyökerek....
  • DW #3
    Nem tudom, hogy gondolják, hogy az átlag magyar a nagy rezsin és kajáláson kívül ki tud még fizetni havonta 12ezret széleesávú netre. Persze a modemes elérés más tészta. Azt meg lehet olcsóbban is úszni, ha valaki csak nézegetni akar esténként egy-két dolgot. Ez azonban másra nem jó, pedig a világháló jóval többre való.
    ráadásul az egész felmérés ott ferde, hogy nagyon sok gyerek az iskolában netezik az óra alatt. Márpedig számtechóra és net a legtöbb helyen van, ennek kövezménye, hogy sokkal több fiatal internetezik, mint ahogy ők azt felmérték.