Budai Péter

Tradicionális nevek a digitális fényképezőgép-gyártásban

A nagy őszi digitális fényképezőgép bejelentési láz közepette a jól megszokott márkákon kívül olyan jól ismert és magas minőségi követelményeknek megfelelő gyártók nevei is feltűntek, mint például a Contax és a Mamiya.


Contax i4R
A Contaxnak nem ez az első próbálkozása a digitális fényképezőgépek piacán, de nevével ritkán találkozunk. A márkanév valójában a japán Kyocera tulajdonában van, mely több digitális fényképezőgéppel is megörvendeztetett már bennünket, de ezen a téren hazánkban kevésbé ismert. A Contax komolyabb megnyilvánulása a világ első full frame érzékelős DSLR gépe volt, a Contax Digital N. Most a kisebb gépek piacán igyekszik megállni helyét a Photokina apropóján bejelentett 2 új ultrakompakt fényképezőjével.

A Contax i4R leginkább a James Bond filmek apró kémkameráira emlékeztet, erre utal 94x39x21 mm-es mérete és mindössze 90 grammnyi tömege is. Belsejében egy 4 megapixeles CCD-képérzékelőt helyeztek el, objektíve pedig egy F2.8 fényerejű, fix 39 mm-es optika, mely természetesen Carl Zeiss gyártmány. A kis gép videófelvételi képessége is figyelemre méltó. Maximum 640x480 képpontos mozgóképet készíthetünk 30 fps sebességgel és hangfelvétellel. A gép autófókusza 5 cm-ig képes élességet állítani, az érzékenységet pedig ISO 50 és 400 között állítja a gép automatikusan, mint a funkciói nagy részét is.

Mérete ellenére egy viszonylag nagy, 1,5" méretű, 130 000 képpontos LCD-kijelző fért el a hátulján, optikai kereső viszont nem, így kénytelenek vagyunk az LCD-re bízni magunkat a kép előkészítése közben. A képek tárolására SD-vagy MMC-kártyákat használhatunk és a hírek szerint a gép mellé egy 256 MB-os SD-kártya jár majd, valamint saját akkumulátor. Mindenesetre a novemberre ígért gép közel 450 dolláros nyitóárába valószínűleg beleférnek majd ezek a kiegészítők.



Nagyobb társa a Contax U4R, a valóságban még javában az ultrakompakt kategóriába tartozik, sőt vastagságban mindössze 19 mm és csak széltében-hosszában nagyobb, valamint 140 grammjával több az előbbi modellnél. Az U4R külsejében nagyon hasonlít a Nikon Coolpix SQ-ra, köszönhetően az elforgatható objektívháznak, mely kényelmesebb képkomponálást tesz lehetővé bizonyos helyzetekben.



A gép tulajdonságai egyébként hasonlóak a fent vázolt i4R-hez, azzal a különbséggel, hogy az optika ez esetben nem fix, hanem 3x-os zoomra képes (38-115 mm), de természetesen ugyanúgy a Zeiss kezemunkáját dicséri. A némileg nagyobb gépvázra nagyobb, 2" képátlójú LCD is került, de felbontásban ugyanúgy 130 000 képpontos. Többféle színben is kapható lesz. A géphez szintén 256 MB-os SD-kártyát és saját akkumulátort ígérnek tartozékként.

Októbertől lesz kapható, de a nevet közel 600 dollárral kell majd megfizetnie annak, aki egy Contax U4R-t szeretne magáénak tudni.



A Mamiya a filmes világban elsősorban kiváló középformátumú fényképezőgépeiről ismert. Digitális vizeken az ilyen vázakhoz illeszthető digitális hátfalával a Digital ZD Backkel volt ismert. Most elérkezett a történelmi pillanat, hogy bejelentse a világ első középformátumú digitális fényképezőgépvázát a Mamiya Digital ZD-t.


Klikk ide! Klikk ide!
Mamiya Digital ZD - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fényképezőgép az általánosan elterjedt kisfilmes képkockaméretnél (36x24 mm) nagyobb érzékelőt használ, mely 48x36 mm méretű, tehát a megszokott középformátumú méretektől (jelen esetben 60x45 mm) elmarad. Így az ezen formátumhoz szánt objektívek felhelyezése esetén 1,25x-os gyújtótávolság-szorzóval kell számolnunk. Az érzékelő 22 megapixeles CCD, így ahogy említettük a gép a 645 formátumhoz szánt autofókuszos objektívekkel lesz kompatibilis. A gép sorozatfelvételi képessége nem túl gyors, de a 22 megapixeles felbontást alapul véve érthető a 1,5 képkocka/másodperc. A sorozat maximum 11 képből állhat.


Viszont a középformátumú gépek elsősorban nem ezen a területen kívántak eddig sem érvényesülni. Az érzékenység ISO 50 és ISO 400 között állítható majd, mely szintén kevésnek tűnhet, de általános műtermi használatra megfelelő lehet. A Digital ZD hátlapján egy 1,8" méretű, 130 000 képpontos LCD-kijelző kapott helyet, melyen természetesen élőkép nem látható, csak a fotók visszanézésére használhatjuk. A képek számítógépre töltéséhez FireWire port áll rendelkezésre. A fotók bármilyen típusú CompactFlash kártyára, Microdrive-ra, vagy SecureDigital (SD) kártyára menthetők.

Megjelenésének időpontja és ára egyelőre még ismeretlen, de a gép nem amatőr fényképezésre, hanem professzionális felhasználásra szánt termék, így várhatóan az átlagfelhasználók számára nehezen lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Hát az a fenti kéne, cigisdobozba bele oszt ipari kémkedés.. milyen gazdag lennék má