JohnnyCage

A világ legkisebb digitális TV vevője a Matsushita-tól

A japán Matsushita a napokban bejelentette a világ legkisebb digitális TV vevőjét, amely egy, mindössze 2 mm vastagságú chipben kapott helyet, és elsősorban a mobil eszközökben való alkalmazáshoz készült.

A Matsushita Electronic Components egy olyan, miniatűr digitális TV vevő chipet fejlesztett ki, amely 20 x 28 x 2 mm nagyságú, áramfogyasztása pedig mindössze 200 mW. A digitális TV vevő egy rádiófrekvenciás tunerrel, valamint számos egyéb kiegészítő komponenssel együtt kerül a chipbe, így a megoldást alkalmazó gyártóknak gyakorlatilag semmilyen további chipet nem kell beépíteniük az eszközökbe a digitális televízióadás vételéhez. Mindez jelentős méret-, fogyasztás-, és költségcsökkenést tesz lehetővé a készülékekben.

A Panasonic/Technics márkaneveiről ismert Matsushita új digitális TV vevője ezzel nem csak a legkisebb, de a legkisebb fogyasztású is. A megoldás a földi sugárzású digitális televízióadás vételére alkalmas.

A japán cég elsősorban mobiltelefonokba, PDA kéziszámítógépekbe, és egyéb mobil eszközökbe szánja az új chipet, amelyből a társaságok az év őszétől érhetnek el mintadarabokat. A chip tömegtermelése 2005-ben kezdődik meg.

A fejlesztők számára komoly problémát okozott, hogy bár a vevőt bele tudták zsúfolni egy parányi chipbe, a vételhez szükséges antenna meglehetősen nagy volt. Ennek oka a földi sugárzású TV adások viszonylag alacsony frekvenciájából, illetve nagyobb hullámhosszából adódott. A Matsushita mérnöke egy kerülő megoldással elérték, hogy a chip egy 5 cm-es antennával képes venni a 7 VHS csatornát, valamint az UHF csatornákat 13-astól a 63-asig.

A chip 1,5 és 2,8 voltról működtethető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RelakS #2
    Ők sem tudják, csak nézik a Dallast :)