Rónai György

Elhalasztották a 4 GHz-es Pentium 4 megjelenését

A világ legnagyobb chipgyártója megerősítette, hogy elhalasztják a 4 GHz-es Pentium 4 580 processzor megjelenését. A cég állítása szerint előbb biztosak akarnak lenni abban, hogy elegendő ilyen chipet le tudnak majd szállítani, és ezért kellett módosítani az útitervet.

Az Intel szóvivője szerint átvizsgálják fejlesztési és gyártási kapacitásaikat, hogy a vásárlók megfelelő mennyiségben és minőségben juthassanak majd hozzá az újdonsághoz. Az Intel eredetileg 2004 negyedik negyedévében tervezte piacra dobni a 4 GHz-es processzorát, azonban jelenlegi álláspontjuk szerint ez csak 2005 első hónapjaiban történhet meg. "Azt akarjuk, hogy az ügyfeleink bízhassanak abban, hogy az új processzort az ígéreteinknek le tudjuk szállítani. Ezért is informáljuk már most őket, hogy a 4 GHz-es desktop termékünk megjelenését eltoltuk 2005 első negyedévére. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy a 4 GHz-es termék megjelenésének módosított útiterve jobban illeszkedik majd a megrendelésekhez, és a magas szintű minőségi és megbízhatósági elvárásokhoz is." mondta el Radoslaw Ceplin, az Intel szóvivője.


Idén egyszer már 1 hónappal elhalasztották egy termék megjelenését, méghozzá a 3,4 GHz-es 90 nm-en gyártott Pentium 4-ét. Ennek következtében a számítógépgyártók arra kényszerültek, hogy a régebbi, 130 nm-es technológiával gyártott 3,4 GHz-es processzorokkal szállítsák le beharangozott és előrendelt konfigurációikat. Az Intel Pentium 4 560 (3,6 GHz) még ma sem érhető el nagy tételben, és hozzá hasonlóan a 3,6 GHz-es Xeon is mindössze "limitált mennyiségben kapható".

Az utóbbi időben mindkét nagy chipgyártó kisebb-nagyobb halasztásokra kényszerült, ami miatt több kritika is érte őket, például legutóbb az AMD Athlon XP 2800+ is lényeges csúszások után, és akkor is csak kis mennyiségben került a boltokba, azután, hogy a gyártó bejelentette azok azonnali elérhetőségét. Az Intel szóvivője egyelőre nem kommentálta, hogy más termékek is csúsznak-e, azonban az útiterv módosítása miatt várhatóan több processzor megjelenése is várat majd magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #7
    Egyetértek, de a konfigom elöregedésének megelőzése céljából mindég időben szoktam frissíteni, mert úgy olcsobb, és persze a garancia is újra indul, ezért mindég biztonságban árzem magam az esetleges hardware lerobbanásoktól. :)
  • tehen_m #6
    A ph!-n is teszteltek a64et és ott nem volt ilyen gon.
  • arty #5
    a konfigod alapjan nem lesz nagy elorelepes egy ilyen 925XE, meg mondjuk egy 3.8as preszkott :)

    viszont kellemes meleg lesz :D

    AMD meg hiaba megy feljebb, ott a cool n quiet... legalabb ha netezek nem lesz forrosag :)
  • Cat #4
    amikor az amd valós órajele átlépi a 3 ghzet az lesz vagy 4500+, szal még messze van
  • BlackRose #3
    100%, hogy nem a Prescott miatt fagy le a géped. Én inkább az Asus cuccokra fordítanám a figyelmet, mert az Asus jelenleg nagyon sok szemetet gyárt (nemrég még a minőség fellegvára voltak, da sajnos mára a nem US meg nem UK, Ger, Skandináv piacra alapjából szart gyártanak, és ezt nem fejből beszélem), persze ez melett a memória miatt is fagyhat, a Prescott igen is stabilan működik (forró de stabil). Különben én várom, hogy megjelenjenek a 925XE (1066 FSB) és majd akkor térek át a Prescottra, de már volt alkalmam a egy új 775-ös tokozatú Prescottot (915 alaplapon) zuzni (egy IT magazin testelésén) és mondhatom, hogy nagyon meg voltam elégedve vele. Viszont az új AMD 64 3500+ egy Asus alaplapon, pedig sebességben felülmúlta a Prescottot, de minden más szempontból alulmaradt (a tesztprogramok a teszt kellős közepen kiugrottak, stb.) nem tudom, hogy ez AMD vagy Asus probléma, de az is lehet, hogy csak a kiküldött tesztpeldány még nem tökéletes, ugyanis ez nem produkciós konfiguráció volt. Na de mindegy, a Prescott nagyon is jó cucc, ás jövőre amikor "megér" maj akkor látjuk milyen ütőképes. A forróságra meg ideje rászokni, mert hamarossan az AMD is ide kerül (amikor átlépi a 3 GHz határt) és azt hiszem jővőre kezjük a watercoolingot mindennapinak érezni, mint annak idején a ventilátort :)
  • Dinosaur #2
    Én vettem egy 3.2 Ghz-es prescott procit az új gépembe és egyrészt alapból 60 fok másrészt játék közben 82-83 fok és néha úgy befagy a gép hogy az egér mutatója is megáll a képernyőn ,szóval ennyit erről.
    Ja és akkor még úgye nem is húztam a procit.
  • GABOR16 #1
    Az AMD már régen nem csúszatott tutommal.
    Aki mostanában sorra csúsztat az az Intel.
    Kérdéses, hogy tényleg csak a jobb minőség miatt csúsztatnak-e, vagy mert egyántalán nem tudnak ilyen CPU-t gyártani (hatalmas hibaszázalék).
    Sok szerencsét kívánnék az Intelnek a továbbiakban, mert ez eddig nem igazán tünik úgy.