Berta Sándor

Ipari kémkedéssel vádolják a VIA vezetőit

A Taipei Times értesülései szerint ipari kémkedéssel vádolják Wen Chi Chent, a VIA vezérigazgatóját és feleségét Cher Wangot, a VIA elnökét. Amennyiben bebizonyosodik a vád, a két tisztviselő akár évekre is börtönbe kerülhet.


Wen Chi Chen
A Taipei Times helyi sajtóorgánumokra hivatkozik. A hír nem kacsa, amit az is bizonyít, hogy Richard Brown, a VIA alelnöke megerősítette az értesülést, ám közölte azt is, hogy a vállalat még nem kapott hivatalos értesítést a nyomozóhatóságoktól. A tajvani újság szerint szerzői jogi visszaélésekkel és bizalomvesztéssel is vádolják a két vezetőt. A vádakat egyébként a kerületi államügyészség nyújtotta be a házaspár ellen. Az ipari kémkedési botrányban érintett cég egyébként a D-Link, amely a VIA konkurensének és technológiai megoldás-szállítónak számít.

A vádirat szerint Wen Chi Chen és Cher Wang megbízták és felbújtották az egyik beosztottjukat - aki időközben már szintén az ügy vádlottja -, hogy lopjon "chipszimulációkat és iratokat" a D-Linktől. Az 1995 óta a VIA alkalmazásában álló munkatársat ezért 2000-ben bejuttatták a D-Link szoftverfejlesztési részlegébe, ahonnan 2001-ben távozott, ám magával vitte a titkos iratokat is. Az eltulajdonított dokumentumok később a VIA FTP-szerverén bukkantak fel, amelyre a vállalat összes alkalmazottja és partnere felcsatlakozhat. Az alkalmazott jutalma az "akcióért" közelebbről meg nem nevezett nagyságú pénzösszeg volt.

Wen Chi Chen szombaton közleményben utasította vissza a vádakat és félreértésnek nevezte azokat. Richard Brown szerint a kifizetésekre azért lehetett szükség, hogy az alkalmazottat a VIA-nál való maradásra bírják. Ez egyébként bevett divat a vezető cégeknél, hogy így bírják maradásra a távozni akaró munkatársakat.

Richard Brown mindenesetre furcsának tartja, hogy egy cég az ellopott információkat kitegye a szerverére. Amennyiben mégis bebizonyosodik a házaspár bűnössége, fejenként négy év börtön vár rájuk, míg magának az akciót végrehajtó munkatársnak három évre kellene a hűvösre vonulnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • knwd #5
    Ez ilyen családi cég? Nem is gondoltam volna :)