Berta Sándor

Legálisan letölthető a Fahrenheit 9/11

Nem kellett sok idő, hogy a fájlcserélő hálózatokon megjelenjen Michael Moore legújabb dokumentumfilmje, a Fahrenheit 9/11. A filmrendezőnek azonban mindezzel semmi problémája sincs, ezért viszont több szervezet azonnal meg is orrolt rá.


Michael Moore a film plakátja előtt
Az MPAA, vagyis az Amerikai Mozgókép Szövetség lemondott, de még hivatalban lévő elnöke, Jack Valenti teljesen kiakadt, amikor kiderült, hogy a különböző fájlcserélő hálózatokon felhasználók ezrei töltik le Michael Moore legújabb filmjét és ő erre csak közönyösen reagált. A filmes szakember politikai ellenfelei még olajat is próbáltak önteni a tűzre amikor kijelentették: felhívják a magánszemélyek figyelmét, hogy töltsék le a filmet. A Michael Moore-ral ellenszenvezők ugyanis azt remélik, hogy így gazdaságilag is károkat okozhatnak a férfinek.

Michael Moore sem maradt adós a válasszal, amikor a Sunday Herald című tekintélyes brit lapnak kijelentette: egyáltalán nem ért egyet a jelenlegi szerzői jogi törvényekkel és semmilyen problémát nem jelent számára, hogy az emberek letöltik a Fahrenheit 9/11-et és megosztják egymással, egészen addig, amíg meg nem próbálnak belőle hasznot húzni. Utóbbi ugyanis már zavarná a filmes szakembert. Michael Moore-t idézve: "Éppen eleget keresek. Ezt a filmet csak azért csináltam, mert meg akarom változtatni a világot. Minél több ember látja ezt a filmet, annál jobb, tehát boldog vagyok, hogy ez történik."

Mivel a rendező a kijelentéseivel ismét kiállt a fájlcserélő hálózatok mellett, újra a politikai ellenfelei céltáblájává vált, és reményeik szerint a film elterjedésével nagy anyagi károkat szenved Michael Moore. Érdekesség, hogy néhány napon át internetes oldalakon keresztül is folyt a film csereberéje, ám ez ellen a film kiadója, a Lions Gate Films sem tett semmit, sőt, a kiadó egy idő után csatlakozott Moore álláspontjához.

Jack Valenti nem tud egyetérteni Michael Moore-ral, szerinte ugyanis a kalózmásolatok és a kalózkodás dollármilliárdokba kerül a filmiparnak, ráadásul még több ezer munkahely elvesztését is jelenti. Az MPAA elnöke szerint a filmkalózok ellen csak úgy győzhet a filmipar, ha egységes marad és nem kerül sor hasonló renitens akciókra.

A rendező egyébként valóban renitens, sőt mi több, szálka egyes nagy hollywoodi kiadók szemében. A Fahrenheit 9/11 hiába nyerte meg a Cannes-i Filmfesztivál fődíját, a Disney sokak szerint az erőteljes kormányzati nyomás miatt zárkozott el attól, hogy forgalmazza a filmet. Ráadásul szintén sújtotta a filmipar Michael Moore-t azzal, hogy az Egyesült Államokban csak 16 éven felülieknek mutatható be a mű. Mindez azonban nem keseríti el a filmrendezőt. Mint Michael Moore mondja: "Meggyőződésem, hogy minden információt, művészetet és ötletet az embereknek meg kell osztaniuk egymással."

Egyelőre az idő őt igazolja, hiszen a Fahrenheit 9/11 már most minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje, pedig a vetítése a mozikban még csak nemrég kezdődött meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tajfun #36
    Naja, Szaddam az internetrol warezolt doksik alapjan csinalta a vegyifegyvereit, ami utan nem fizetett jogdijat a BSA-nak. :)
  • Cleawer #35
    Ez szamara egy tudatosan jo ~kampany~ szeruseg.
    Reklamozza a jo szokasat,csak maradjon meg neki.
    Hollywood meg mennyen a picsaba tucat filmjeivel(negyonkeves jo filmjuk volt)
    Tudtok Moore-tol dok filmeket?mert a kola... rol hallottam de nem volt hozza szerencsem
  • bbbb #34
    es akkor tegyuk hozza, hogy Moore, mint dokumentumfilmes valoszinuleg csak a toredeket keresi, mint a tobbiek...
  • [HUN]PAStheLoD #33
    iraki háború is !
  • Tetsuo #32
    Auschwidc++
  • Mice #31
    Mein Kazaamphf :)
  • tajfun #30
    Hat persze, Hitler is a Kazaa miatt jutott hatalomra. Igaz hogy akkor meg nem volt, de elore tudta hogy majd lesz. :))
  • h4x0r #29
    Qrva yo fej a csavo. Meg is nezem a filmjet a moziban, hogy igy tamogassam. Aki meg krakog, hogy ilyen meg olyan veszteseg a filmiparnak, azoknak a filmet meg majd letoltom...
  • Piscator #28
    Lehet, hogy a sima kétkezi ottani munkásoknak valóban kevés lesz a pénze...de majd találnak újabbat, olcsóbbat.
    A fő, hogy legalább a producerek, rendezők biztonságban vannak, "szerencsére" nem érheti vagyonukat nagy megrázkodtatás.

    Andy Wajna? Meg mikor minden ő általa forgalamzott film előtt nyomatékosítják, jelentsük fel a kalózmásolatot készítőt, ha ilyet tapasztalunk!
  • RpPRO #27
    'a kalózkodás dollár milliárdokba kerül a filmiparnak, ráadásul még több ezer munkahely elvesztését is jelenti.' AAAAAA. Grrr. Ehhhh. Ahammm. Es egy (teszemazt) vilaggazdasagi csod is a p2p miatt van, mi?