Berta Sándor

A privát e-mailek nem valók az irodába

Egyre több vállalat korlátozza az alkalmazottai magán célú internethasználatát, hogy minél több értékes percet takarítson meg a munkaidőből. Természetesen ez sok dolgozónak nem tetszik. Így csak idő kérdése volt, hogy mikor robban ki egy vita ebben a kérdésben.

Akár precedens értékűnek is tekinthető egy német bíróság azon döntése, miszerint jogosnak ítélte meg, hogy egy cég azért bocsátotta el az egyik részlegvezetőjét, mert az a munkaidejében - a tiltások ellenére - 261 darab magán célú e-mailt küldött szét az ismerőseinek, barátainak, családtagjainak.

Birgit Ceplak, az Osztrák Munkaadói Kamara munkajogi specialistája szerint minden bizonnyal hasonló ítélet született volna Ausztriában is. Ráadásul a férfi azután is küldözgette még a magán célú elektronikus leveleket, hogy tudta: ez a tette szabályellenes, illetve miután a főnökei felszólították, hogy hagyja abba ezt a tevékenységét.

Az ügyben eljáró Frankfurti Munkaügyi Bíróság ítélete szerint egy ilyen esetben, amikor valaki "ennyire kisajátítja a saját magán céljaira a cég tulajdonában lévő rendszereket", még egy azonnali hatályú felmondás is jogos és törvényes lett volna.

A jogásznő szerint Ausztriában például különbséget tesznek ezekben az esetekben a között, hogy kifejezetten tiltva van a hasonló tevékenység, engedélyezve van-e, vagy esetleg nincs ilyesmiről megállapodás a munkaadó és a munkavállaló között. Ám, ha bármelyik is van érvényben, az utóbbi két megoldás közül, a munkavállalónak akkor sem szabad olyan mértékben magán célú e-maileket küldeni, hogy az már a munkavégzését veszélyezteti.

Birgit Ceplak szerint a legjobb megoldás, ha ebben a kérdésben megállapodnak egymással a munkaadók és a munkavállalók. Persze, ha tiltva van a privát célú e-mailezés, ám valakinek halaszthatatlan dolga van (orvoshoz kell mennie, vagy például egy hivatalba), akkor a cégek általában megértőek és eltekintenek a szankcióktól. Sőt, ilyen esetekben még az is engedélyezett, hogy a munkavállaló elhagyja a munkahelyét.

Ugyanez a helyzet az internetezéssel is. Gyakran lehetetlen megmondani, hogy hol a határ a magán célú és a céges internetezés között. Éppen emiatt itt is a legcélszerűbb megoldás, ha a vállalatok vezetői és alkalmazottai külön lefektetik az erre vonatkozó irányelveket, szabályokat.

Ám a munkaadóknak is vigyázniuk kell a túl kemény fellépéssel. Mint a jogásznő mondja, mindenkit csak akkor lehet elbocsátani, ha előtte legalább már egyszer figyelmeztettek, hogy szabályellenes dolgot tesz.

Birgit Ceplak példát is említett: egy alkalmazottat kirúgtak és a felmondási ideje alatt más munkahelyet keresett magának, a cégeknek pedig a vállalati számítógépről küldte el a jelentkezési kérvényét és önéletrajzát. A munkáltató ezek után azonnali hatállyal kirúgta. Ám a bíróság kimondta, hogy ez törvényellenes volt, még pedig azért, mert nem figyelmeztették az elbocsátás előtt arra, hogy ezt nem teheti meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #24
    "... akkor azt kifizetteti az alkalmazottal."

    Ez vékony jég, mert csakúgy nem teheti meg. Pl. milyen jogcímen szedi be a pénzt és a pénztárban milyen címen könyvelik be. Pontosan nem értek hozzá, de ebben az esetben asszem valami adózatlan bevétel származik, illetve valami szerződés is kell, hogy ez a tevékenység (mármint a készülékhasználatért pénzt kér) legálisan menjen.
    Szal ha betartanánk az előírásokat, a tövényeket vagy éppen becsületesen élnénk, akkor nem adódnának féreértelmezhető helyzetek és mások sem kényszerülnének ilyen szituációkba.
  • Praetor #23
    Evidens dolog, hogy mindenféle szabadság addig terjed a munkahelyeken, amíg az nem megy a munka rovására. Minden alkalmazott köteles a legteljesebben elvégezni a feladatát. Ha pedig elvégezte a feladatát, akkor szerintem nyugodtan mást is csinálhat a "munkaidőn belül". Például nálunk a cégnél van olyan idős hölgy, aki 4-5 óra alatt precízen megcsinálja a könyvelési feladatokat annak ellenére, hogy hatalmas stócokat kell szakszerűen adminisztrálnia. Nálunk a főnök eléggé felvilágosult és nem kényszeríti arra, hogy még 3-4 órát ott üljön bent. Tök korrekt hozzáállás. És ez a legtöbb alkalmazottal így van. Ha jó a cégnek, legyen jó az alkalmazottnak is.

    Majdnem minden alkalmazottnak van céges mobiltelefonja, és nincsenek tiltva a magánbeszélgetések. A főnök havi szinten ellenőrzi a pár tucat készülék számláját és figyeli, hogy milyen jellegű hívások indultak a készülékről, és milyen arányban. A napi néhány 2-3 perces magán jellegű telefonért nem szól egy szót se. De ha az ipse egyszerre félórát v. akár még többet telefonált indokolatlanul(az a híváslistán kiugrik), akkor azt kifizetteti az alkalmazottal. Ez indokolt.

    Az általad említett céges hálózati túlterhelést úgy szokták megoldani, hogy a mellékleteket korlátozzák (pl.: videókat,mp3-akat nem lehet küldözgetni, és amúgy is van egy méretkorlát). A szörfölést, a letöltéseket és az egyéb internetes akciókat pedig a gatewayen szépen be lehet korlátozni ip korlátozással, port zárással és egyéb tartalomszűréssel. Igy lényegében a túlterhelést előidéző forgalmat simán ki lehet szűrni.

    Nem azt mondom, hogy az alkalmazottnak mindent meg kell engedni a cég rovására. Viszont a magán jellegű emailezés (ami a vitánk központi témája) nem jelent olyan megterhelést sem, mint mondjuk a hasonló jellegű telefonálás, fénymásolás, nyomtatás, gépjármű...stb.
    Éppen ezért ésszerűtlennek érzem annak teljes tiltását.

    Szerintem ebben meg is egyezhetünk.
  • AtisH #22
    Ezt az egészet 2 oldalról lehet nézni.
    Az egyik a munkavállalók, akik azon csodálkoznak, hogy a cégük miért nem engedi a privát dolgokat, holott ők úgy gondolják nem kerül a cégnek plussz költségbe. A másik a munkáltató, akinek anyagi érdeke, hogy az alkalmazottai a munkaidőben a munkájukkal foglalkozzanak, valamint az eszközök (számítógép, fénymásoló, gépjármű, stb.) az ő tulajdonát képezik, ezért ő rendelkezik felettük.
    Sajnos az emberek többsége szeret visszaélni a helyzettel és a privát netezés mellett jönnek a privát telefonálások, a könyvek fénymásolása, vagy a szép színes képek kinyomtatása (volt munkatársam a saját rendezvényének a szórólapját, műsorfüzetét csinálta meg-jó magyar szokás szerint), céges autóval a bevásárlás elintézése és mindez persze lehetőleg munkaidőben. Ebből már pár mázsa kenyeret lehet venni, nem?
    Az elmúlt jó néhány éveben dolgoztam mind a két oldalon és a gyakorlatot a fenti példa hűen tükrözi.

    Még a céges netre visszatérve... Az előző munkahelymnél (egy amerikai cég) műholdas kapcsolat volt az anyacéggel. Amig csak a vezetőknek illetve azoknál, ahol a net szorosan kapcsolódott a munkához volt internet hozzáférésük, a többiek csak levelezhetettek. Amikor megengedték mindenkinek a netezést szépen elkeztek "üres" idejükben szörfölgetni. Egy idő után beindultak a trailer, demók, mp3-ak, stb. letöltések és a rendszer úgy belassult, hogy egy 5MB-os fájl a központi szerverről 3 óra alatt jött le. Na ezután visszaállították a régi rendszert és újra ment minden normális sebességgel.

    Egyébként a teljeség kedvéért nem a saját programjaimatt másolta az illető, hanem (ha jól tudom a saját) zenei lemezeit. Csak amikor láttam, hogy ua. a lemez a múlt héten már lemásolta, vagy 2-3 másolatot készített kezdett feltűnni a dolog.
  • Praetor #21
    Hopp elírtam a két péda %-ot. 0.08% ill. 0.346%.
    Mea culpa.
  • Praetor #20
    Szerintem sem ilyen egyszerű.

    Először is nem egy korrekt céget ismerek, akik sok alkalmazottat foglalkoztatnak, és nem íratnak alá a munkavállalóval olyan papírt, hogy csak a munkája ellátásának céljából használhatja a hálózatot. Az összes korlátozást a rendszergazda internet és mélszerver beállításai jelentik. Aki pedig olyan papírt ír alá és megszegi, az vállalja a felelősséget. Ennek ellenére nem tartom normális felfogásnak ezt a hozzáállást az ilyen vezetők részészéről.

    Második, hogy ezek a beállítások a nemkívánatos be és kimenő email forgalmat tizedére csökkentik.

    11 000levél/hó * 10kbyte/db (átlag max ekkora egy mél, tekintettel arra, hogy 90%-a 1-2 kbyte alatt van.) = 110MB/hó

    Egy olyan cég amelynek 100 alkalmazottja használhatja a netet legalább emailezés céljából, minimum egy 1.5Mbit/s vonalra fizet elő. Ha szimetrikus a vonal, akkor ezt a 110MB-ot 9.1 perc alatt, ha csak 384kbit/s a feltöltési sebesség(ekkora hálózatot és netet használó cégnél nem biztos, hogy kielégítő), akkor 36.6 perc alatt tölti fel a magán emaileket.
    Egy hónapban átlag 22 munkanap van, és ha csak 1 műszakot számolok 8 órával, akkor is 10560 perc áll rendelkezésre az internethozzáféréshez. Ilyen esetben a magán levelek a lehetséges forgalom 0.0008%-át illetve 0.00346%-át teszik ki. De ha olyan extrémek vagyunk, hogy a forgalmat ennek 100 szorosával számoljuk, akkor is alig 1-2%-ra jutunk, ami megint csak elenyésző.

    Nem véletlen, hogy az általam említett angliai cég sem tiltotta a magán levelezést (csak a tartalmat korlátozta(pl.:attachmentek...stb.)).

    A másik dolog, amit említesz az abszolult polgári ügy. Az hogy az alkalmazottadnak adsz valamit kölcsön, az jogilag nem különbözik attól, hogy valaki vadidegennek adsz valamit kölcsön. Vagy mint magánszemély a szomszédnak odaadod a fűnyírót. A pofátlan kölcsönkérőnek meg bátran meg kell mondani, hogy elmehet a bús fenébe.

    A vállalati CD-ket, (pl szoftver és eredeti) kölcsönadni másolás céljára meg amúgy sem szabad. Ha megteszed, akkor mivel tudtad, hogy (szerzői)jogsértést akart elkövetni a kedves kölcsönkérő (és ezt elősegítetted), te is felelősségre vonható vagy.

    Remélem most már érzed azt, hogy az ésszerű kereteken belül történő magán jellegű emailezés tiltásával nem fogsz kenyeret venni a boltban.

    Az, hogy neked volt 1-2 kellemetlen tapasztalatod alkalmazottakkal, az nem jelenti azt, hogy sok más munkáltató nincs megelégedve a vállati dolgozók eredményességével és az alkalmazottaikkal vagy legalábbis azok egy részével, akiktől nem sajnálják azt a kis sávszélességet ami a magánjellegű emailezés igényel.

    Ezt azért mondom, mert jópár példát láttam erre.

    Még a Matáv is (tuskóságának ellenére) + ingyen ADSL-t ad az alkalmazottainak, pedig igen sok alkalmazottja van. És azoknak is van fentartási(beruházási) költsége, és nem is kicsi, amiből viszont már lehetne kenyeret venni a boltban.
  • AtisH #19
    Ez azért nem ilyen 1xű...

    Elöször is egy korrekt munkahelyen mikor a melós elkezd a cégnél dolgozni aláiratnak vele 1 papírt miszerint a céges levelezőrendszert és a netet _csak_ munka céljából lehet használni. Ha nem tetszik neki nem kell ott dolgozni. Ha aláírja és nem tartja be, akkor megszegi a szerződést ami végső esetben elbocsájtással is járhat.
    Másik probléma, hogy egy ilyen cégnél nem 1 ember dolgozik és nem 1 ember az aki naponta 5-10 privát levelet küldözget. És néha jönnek ezek a "küld tovább 10 ismerősődnek..." féle jópofa e-mailek (rosszabb esetben méretesebb csatolással), amelyek fölöslegesen terhelik a mailszervert és foglalják a sávszélességet. Nem is beszélve arról, hogy megnő az esélye a vírusok és egyéb kártevők bejutásának.

    Napi 5 levélx22 munkanappal=110x100 alkalmazottal=11 000 levél/hó. Így már elgondolkodtató. Nem?

    Más, de talán egy kicsit kapcsolódik ide:
    Volt időszak, amikor alkalmazottam volt és mikor vettem egy jobb szerszámot kölcsön kérte az illető. Namármost 1x-2x nem lett volna probléma, de amikor rendszert csinált belőle bizony nagyon nem tetszett. Vagy hozta a cd-ket, hogy lemásolja magának. Egy idő után kedült nem csak magának írja meg...
    Egy-két embernél valamennyire átlátható és kontrolálható az ilyen, de mikor több 10 vagy 100 emberről van szó már nem. És szar érzés, mikor érzi/tudja az ember, hogy a zsebéből húzzák (lopják?) ki a pénzt.
    Lehet, hogy ez is vasakalapos felfogás, de szivességből a boltban sem adnak kenyeret.
  • [HUN]PAStheLoD #18
    261 levél ? ha mindezt 1 nap alatt termelte ki .. 8 dögunalmas órában aztmondom oké .. de ha a munka rovására ment .. akasszák fel :D
  • Praetor #17
    Már nem azért, de ez elég vaskalapos felfogás.
    Már megtárgyaltuk, hogy a vállalatok zömmel átalánydíjat fizetnek a netért, és így jelentős többletköltséget nem jelent a magáncélú levelezés. Ellenben a Spamekkel, ami viszont minden rendszergazdának és emailezőnek az idejét fölöslegesen rabolja.

    Nem hinném, hogy a fenti ügyben is a fő okot a levelezés adta. Baja volt a munkáltatónak a dolgozóval és jogi úton máshogy nem tudta elbocsátani. Ez a "találjunk okot" című mesekönyv.

    Napi 4-5 magáncélú levél köztünk szólva sem sok. Az egy hónapban kb 100 levél, 3 hónap alatt 300. Szerintem belenyekken a komplett vállalat.
  • Praetor #16
    Egy winfos szerverrel is jól be lehet korlátozni az emailezni vágyó munkavállalót. Volt alkalmam tapasztalni egy Angliai állami vállalat Win2k server-es levelezési rendszerének biztonságát.

    Tartományi kiszolgálónak inkább winfos v. Novell, ftp és webkiszolgálónak inkább Linux.

    De ez csak a privát véleményem.
  • Praetor #15
    A szakszervezetek nincsenek a vállalaton belül Németországban. Ott üzemi tanács van. A szakszervezet a vállalaton kívül szervezi önmagát a vállalti dolgozókból, így egy kicsit háttérbe vannak szorítva Mo-hoz képest.

    De elég pepita a kollektív munkajog képe nemzetközi szinten. Angliában például szinte semekkora szerepe a kollektív szerződésnek.
    Miközben Német o. és kicsiny hazánkban a kedvezőbbség elvét alapulvéve soxor döntő jelentősége van.