Berta Sándor

Kaliforniában 1,1 milliárd dolláros kártéritést fizet a Microsoft

Az ügyben eljáró bíró lezárta a kaliforniai felhasználók által a redmondi szoftveróriás ellen indított eljárást. Az ítélet értelmében a konszern köteles 1,1 milliárd dollár kártérítést fizetni a korábban a cég termékeit megvásárló magánszemélyeknek.

Paul Alvarado kaliforniai bíró döntése vetett véget az 1999 óta húzódó ügynek. Az 1,1 milliárd dolláros összeg azonban az elkövetkező hónapokban még könnyen változhat, mert a kártérítés mértéke attól függ, hogy valójában hány felhasználó jelentkezik ez ügyben a bíróságnál.

A magánszemélyek korábban operációs rendszereket, valamint táblázatkezelő és szövegszerkesztő programokat vásároltak a Microsofttól. Ám az 1999-es beadvány szerint a vállalat megsértette az állam kartellügyi jogszabályait és a tisztességes versenyről szóló törvényeket. Így történhetett meg, hogy a törvényesnél magasabb árat kért el a cég a szoftverekért, és ez robbantotta ki a kártérítési pert.

Paul Alvarado bíró döntésének értelmében több mint 14 millió, korábban Microsoft termékeket vásárló kaliforniai felhasználó jogosult kártérítést követelni a vállalattól. E közé a többmillió személy közé tartoznak mindazok, akik 1995 februárja és 2001 decembere között vették meg az operációs rendszereket és az irodai programokat.

Az tehát még kérdéses, hogy a Microsoftnak hány embernek és mekkora összeget kell majd fizetni. Mindenesetre a jogi háttér most már megvan, ettől kezdve a felhasználóknak 75 napjuk van eldönteni, hogy kérnek-e kártérítést a redmondi cégtől. Eddig a kaliforniai államügyészségnél több mint 600 ezren jelezték, hogy kártérítési igényük van a szoftveróriással szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #37
    Saját tapasztalat. Ehhez csak azt mondom, hogy elegem lett a ME-ből (fagyi, lassulás és nem tudtam sehogysem autoexec.bat-ot és config.sys-t átírni, netem meg nem volt) és azért váltottam Linuxra, mert újdonság volt (nekem) és megtetszett.
  • Pheel #36
    Miért? 98 elfogadható lehetőség, de a ME nem az? Én sem szeretem, de azért vannak előnyei.
  • h4x0r #35
    ME: Hehehe, jó vicc, a pokol fagyjon be, ha még egyszer ME-t használok (ez előítélet, bevallom)

    2k: Megy, de kb. 100%on a proci üresjáraton. Photoshopról nem is álmodok, max. régebbi verzió. A GIMP megfelel a házi baromkodásaimhoz (nem vagyok grafikus).

    Ráadásul nincs pénzem megvenni a 2k-t. Amúgy egyszer haveromnál láttam, és tetszett. Nem csicsás, de használható.
  • Pheel #34
    ME simán, sőt! anno hasonló kategóriás gépen használtam 2k-t is.
  • h4x0r #33
    Valszeg igazad van... Nem hinném, hogy a win98-on kívül más elfutna rajta normálisan. (csak a win 3.1 :-)
  • Cat #32
    ha a biróságon bebizonyítják hogy egy adott termék/szolgáltatás nem értékarányos, akkor visszatérítést lehet kérni

    mint irtam, ez magyarországon is igy van, a magyar autóklub erre a polgári törvénykönyvben lévő passzusra hivatkozva perelte be az egyik autópályacéget (asszem az AKA Rt.-t), mondván hogy az a 3e ft európában a legmagasabb díj (persze bizonyítékként ilyenkor fel kellett hozni a több magyar, és csomó külföldi autópályadijat - nem emlékszem hogy mi lett az eredmény)
  • Pheel #31
    Nem néz le téged szerintem senki emiatt. Régi elméletem, hogy főként az használ Linuxot desktopon, akinek a gépe nem bír elfogadható módon Windowst futtatni. Bár ettől még lehet Windowson is több desktop, csak utána kell nézni.
  • h4x0r #30
    Ha lenne zsém, én is inkább azt választanám. De mivel nincs még nincs xxezer HUFom, ezért marad a millió deszktop egy monitoron. Na meg a gépem (egy PII-es) nem éppen a szuperbővíthető kategóriában van.

    Remélem ez még nem ok arra, hogy vki lenézzen :-)
  • Pheel #29
    "A Linuxról és barátairól meg annyit, hogy nem elhazsnáló barát.
    Ez attol fugg. Nekem pl. bejott a blackbox. Sok szempontbol jobb, mint a Win: tobb munkaasztal van, amik kozt sajat billentyukombinacioval lehet valtani. Ez nagyon jol jon, ha az ember pl. programzik :-)"

    Hehe! Windowsra is van multidesktop program, ingyenes is, mégsem terjedt el. Részemről a 2 monitor - 2 desktop megoldást jobban favorizálom, mint az 1 monitor - millió desktopot.
  • AtisH #28
    Viszont amit nem értek az az hogy mi a "törvényesnél magasabb ár"?