• Praetor
    #20
    Szerintem sem ilyen egyszerű.

    Először is nem egy korrekt céget ismerek, akik sok alkalmazottat foglalkoztatnak, és nem íratnak alá a munkavállalóval olyan papírt, hogy csak a munkája ellátásának céljából használhatja a hálózatot. Az összes korlátozást a rendszergazda internet és mélszerver beállításai jelentik. Aki pedig olyan papírt ír alá és megszegi, az vállalja a felelősséget. Ennek ellenére nem tartom normális felfogásnak ezt a hozzáállást az ilyen vezetők részészéről.

    Második, hogy ezek a beállítások a nemkívánatos be és kimenő email forgalmat tizedére csökkentik.

    11 000levél/hó * 10kbyte/db (átlag max ekkora egy mél, tekintettel arra, hogy 90%-a 1-2 kbyte alatt van.) = 110MB/hó

    Egy olyan cég amelynek 100 alkalmazottja használhatja a netet legalább emailezés céljából, minimum egy 1.5Mbit/s vonalra fizet elő. Ha szimetrikus a vonal, akkor ezt a 110MB-ot 9.1 perc alatt, ha csak 384kbit/s a feltöltési sebesség(ekkora hálózatot és netet használó cégnél nem biztos, hogy kielégítő), akkor 36.6 perc alatt tölti fel a magán emaileket.
    Egy hónapban átlag 22 munkanap van, és ha csak 1 műszakot számolok 8 órával, akkor is 10560 perc áll rendelkezésre az internethozzáféréshez. Ilyen esetben a magán levelek a lehetséges forgalom 0.0008%-át illetve 0.00346%-át teszik ki. De ha olyan extrémek vagyunk, hogy a forgalmat ennek 100 szorosával számoljuk, akkor is alig 1-2%-ra jutunk, ami megint csak elenyésző.

    Nem véletlen, hogy az általam említett angliai cég sem tiltotta a magán levelezést (csak a tartalmat korlátozta(pl.:attachmentek...stb.)).

    A másik dolog, amit említesz az abszolult polgári ügy. Az hogy az alkalmazottadnak adsz valamit kölcsön, az jogilag nem különbözik attól, hogy valaki vadidegennek adsz valamit kölcsön. Vagy mint magánszemély a szomszédnak odaadod a fűnyírót. A pofátlan kölcsönkérőnek meg bátran meg kell mondani, hogy elmehet a bús fenébe.

    A vállalati CD-ket, (pl szoftver és eredeti) kölcsönadni másolás céljára meg amúgy sem szabad. Ha megteszed, akkor mivel tudtad, hogy (szerzői)jogsértést akart elkövetni a kedves kölcsönkérő (és ezt elősegítetted), te is felelősségre vonható vagy.

    Remélem most már érzed azt, hogy az ésszerű kereteken belül történő magán jellegű emailezés tiltásával nem fogsz kenyeret venni a boltban.

    Az, hogy neked volt 1-2 kellemetlen tapasztalatod alkalmazottakkal, az nem jelenti azt, hogy sok más munkáltató nincs megelégedve a vállati dolgozók eredményességével és az alkalmazottaikkal vagy legalábbis azok egy részével, akiktől nem sajnálják azt a kis sávszélességet ami a magánjellegű emailezés igényel.

    Ezt azért mondom, mert jópár példát láttam erre.

    Még a Matáv is (tuskóságának ellenére) + ingyen ADSL-t ad az alkalmazottainak, pedig igen sok alkalmazottja van. És azoknak is van fentartási(beruházási) költsége, és nem is kicsi, amiből viszont már lehetne kenyeret venni a boltban.