24
  • AtisH
    "... akkor azt kifizetteti az alkalmazottal."

Ez vékony jég, mert csakúgy nem teheti meg. Pl. milyen jogcímen szedi be a pénzt és a pénztárban milyen címen könyvelik be. Pontosan nem értek hozzá, de ebben az esetben asszem valami adózatlan bevétel származik, illetve valami szerződés is kell, hogy ez a tevékenység (mármint a készülékhasználatért pénzt kér) legálisan menjen.
    Szal ha betartanánk az előírásokat, a tövényeket vagy éppen becsületesen élnénk, akkor nem adódnának féreértelmezhető helyzetek és mások sem kényszerülnének ilyen szituációkba.
  • Praetor
    Evidens dolog, hogy mindenféle szabadság addig terjed a munkahelyeken, amíg az nem megy a munka rovására. Minden alkalmazott köteles a legteljesebben elvégezni a feladatát. Ha pedig elvégezte a feladatát, akkor szerintem nyugodtan mást is csinálhat a "munkaidőn belül". Például nálunk a cégnél van olyan idős hölgy, aki 4-5 óra alatt precízen megcsinálja a könyvelési feladatokat annak ellenére, hogy hatalmas stócokat kell szakszerűen adminisztrálnia. Nálunk a főnök eléggé felvilágosult és nem kényszeríti arra, hogy még 3-4 órát ott üljön bent. Tök korrekt hozzáállás. És ez a legtöbb alkalmazottal így van. Ha jó a cégnek, legyen jó az alkalmazottnak is.

Majdnem minden alkalmazottnak van céges mobiltelefonja, és nincsenek tiltva a magánbeszélgetések. A főnök havi szinten ellenőrzi a pár tucat készülék számláját és figyeli, hogy milyen jellegű hívások indultak a készülékről, és milyen arányban. A napi néhány 2-3 perces magán jellegű telefonért nem szól egy szót se. De ha az ipse egyszerre félórát v. akár még többet telefonált indokolatlanul(az a híváslistán kiugrik), akkor azt kifizetteti az alkalmazottal. Ez indokolt.

Az általad említett céges hálózati túlterhelést úgy szokták megoldani, hogy a mellékleteket korlátozzák (pl.: videókat,mp3-akat nem lehet küldözgetni, és amúgy is van egy méretkorlát). A szörfölést, a letöltéseket és az egyéb internetes akciókat pedig a gatewayen szépen be lehet korlátozni ip korlátozással, port zárással és egyéb tartalomszűréssel. Igy lényegében a túlterhelést előidéző forgalmat simán ki lehet szűrni.

Nem azt mondom, hogy az alkalmazottnak mindent meg kell engedni a cég rovására. Viszont a magán jellegű emailezés (ami a vitánk központi témája) nem jelent olyan megterhelést sem, mint mondjuk a hasonló jellegű telefonálás, fénymásolás, nyomtatás, gépjármű...stb.
    Éppen ezért ésszerűtlennek érzem annak teljes tiltását.

Szerintem ebben meg is egyezhetünk.
  • AtisH
    Ezt az egészet 2 oldalról lehet nézni.
    Az egyik a munkavállalók, akik azon csodálkoznak, hogy a cégük miért nem engedi a privát dolgokat, holott ők úgy gondolják nem kerül a cégnek plussz költségbe. A másik a munkáltató, akinek anyagi érdeke, hogy az alkalmazottai a munkaidőben a munkájukkal foglalkozzanak, valamint az eszközök (számítógép, fénymásoló, gépjármű, stb.) az ő tulajdonát képezik, ezért ő rendelkezik felettük.
    Sajnos az emberek többsége szeret visszaélni a helyzettel és a privát netezés mellett jönnek a privát telefonálások, a könyvek fénymásolása, vagy a szép színes képek kinyomtatása (volt munkatársam a saját rendezvényének a szórólapját, műsorfüzetét csinálta meg-jó magyar szokás szerint), céges autóval a bevásárlás elintézése és mindez persze lehetőleg munkaidőben. Ebből már pár mázsa kenyeret lehet venni, nem?
    Az elmúlt jó néhány éveben dolgoztam mind a két oldalon és a gyakorlatot a fenti példa hűen tükrözi.

Még a céges netre visszatérve... Az előző munkahelymnél (egy amerikai cég) műholdas kapcsolat volt az anyacéggel. Amig csak a vezetőknek illetve azoknál, ahol a net szorosan kapcsolódott a munkához volt internet hozzáférésük, a többiek csak levelezhetettek. Amikor megengedték mindenkinek a netezést szépen elkeztek "üres" idejükben szörfölgetni. Egy idő után beindultak a trailer, demók, mp3-ak, stb. letöltések és a rendszer úgy belassult, hogy egy 5MB-os fájl a központi szerverről 3 óra alatt jött le. Na ezután visszaállították a régi rendszert és újra ment minden normális sebességgel.

Egyébként a teljeség kedvéért nem a saját programjaimatt másolta az illető, hanem (ha jól tudom a saját) zenei lemezeit. Csak amikor láttam, hogy ua. a lemez a múlt héten már lemásolta, vagy 2-3 másolatot készített kezdett feltűnni a dolog.
  • Praetor
    Hopp elírtam a két péda %-ot. 0.08% ill. 0.346%.
    Mea culpa.
  • Praetor
    Szerintem sem ilyen egyszerű.

Először is nem egy korrekt céget ismerek, akik sok alkalmazottat foglalkoztatnak, és nem íratnak alá a munkavállalóval olyan papírt, hogy csak a munkája ellátásának céljából használhatja a hálózatot. Az összes korlátozást a rendszergazda internet és mélszerver beállításai jelentik. Aki pedig olyan papírt ír alá és megszegi, az vállalja a felelősséget. Ennek ellenére nem tartom normális felfogásnak ezt a hozzáállást az ilyen vezetők részészéről.

Második, hogy ezek a beállítások a nemkívánatos be és kimenő email forgalmat tizedére csökkentik.

11 000levél/hó * 10kbyte/db (átlag max ekkora egy mél, tekintettel arra, hogy 90%-a 1-2 kbyte alatt van.) = 110MB/hó

Egy olyan cég amelynek 100 alkalmazottja használhatja a netet legalább emailezés céljából, minimum egy 1.5Mbit/s vonalra fizet elő. Ha szimetrikus a vonal, akkor ezt a 110MB-ot 9.1 perc alatt, ha csak 384kbit/s a feltöltési sebesség(ekkora hálózatot és netet használó cégnél nem biztos, hogy kielégítő), akkor 36.6 perc alatt tölti fel a magán emaileket.
    Egy hónapban átlag 22 munkanap van, és ha csak 1 műszakot számolok 8 órával, akkor is 10560 perc áll rendelkezésre az internethozzáféréshez. Ilyen esetben a magán levelek a lehetséges forgalom 0.0008%-át illetve 0.00346%-át teszik ki. De ha olyan extrémek vagyunk, hogy a forgalmat ennek 100 szorosával számoljuk, akkor is alig 1-2%-ra jutunk, ami megint csak elenyésző.

Nem véletlen, hogy az általam említett angliai cég sem tiltotta a magán levelezést (csak a tartalmat korlátozta(pl.:attachmentek...stb.)).

A másik dolog, amit említesz az abszolult polgári ügy. Az hogy az alkalmazottadnak adsz valamit kölcsön, az jogilag nem különbözik attól, hogy valaki vadidegennek adsz valamit kölcsön. Vagy mint magánszemély a szomszédnak odaadod a fűnyírót. A pofátlan kölcsönkérőnek meg bátran meg kell mondani, hogy elmehet a bús fenébe.

A vállalati CD-ket, (pl szoftver és eredeti) kölcsönadni másolás céljára meg amúgy sem szabad. Ha megteszed, akkor mivel tudtad, hogy (szerzői)jogsértést akart elkövetni a kedves kölcsönkérő (és ezt elősegítetted), te is felelősségre vonható vagy.

Remélem most már érzed azt, hogy az ésszerű kereteken belül történő magán jellegű emailezés tiltásával nem fogsz kenyeret venni a boltban.

Az, hogy neked volt 1-2 kellemetlen tapasztalatod alkalmazottakkal, az nem jelenti azt, hogy sok más munkáltató nincs megelégedve a vállati dolgozók eredményességével és az alkalmazottaikkal vagy legalábbis azok egy részével, akiktől nem sajnálják azt a kis sávszélességet ami a magánjellegű emailezés igényel.

Ezt azért mondom, mert jópár példát láttam erre.

Még a Matáv is (tuskóságának ellenére) + ingyen ADSL-t ad az alkalmazottainak, pedig igen sok alkalmazottja van. És azoknak is van fentartási(beruházási) költsége, és nem is kicsi, amiből viszont már lehetne kenyeret venni a boltban.
  • AtisH
    Ez azért nem ilyen 1xű...

Elöször is egy korrekt munkahelyen mikor a melós elkezd a cégnél dolgozni aláiratnak vele 1 papírt miszerint a céges levelezőrendszert és a netet _csak_ munka céljából lehet használni. Ha nem tetszik neki nem kell ott dolgozni. Ha aláírja és nem tartja be, akkor megszegi a szerződést ami végső esetben elbocsájtással is járhat.
    Másik probléma, hogy egy ilyen cégnél nem 1 ember dolgozik és nem 1 ember az aki naponta 5-10 privát levelet küldözget. És néha jönnek ezek a "küld tovább 10 ismerősődnek..." féle jópofa e-mailek (rosszabb esetben méretesebb csatolással), amelyek fölöslegesen terhelik a mailszervert és foglalják a sávszélességet. Nem is beszélve arról, hogy megnő az esélye a vírusok és egyéb kártevők bejutásának.

Napi 5 levélx22 munkanappal=110x100 alkalmazottal=11 000 levél/hó. Így már elgondolkodtató. Nem?

Más, de talán egy kicsit kapcsolódik ide:
    Volt időszak, amikor alkalmazottam volt és mikor vettem egy jobb szerszámot kölcsön kérte az illető. Namármost 1x-2x nem lett volna probléma, de amikor rendszert csinált belőle bizony nagyon nem tetszett. Vagy hozta a cd-ket, hogy lemásolja magának. Egy idő után kedült nem csak magának írja meg...
    Egy-két embernél valamennyire átlátható és kontrolálható az ilyen, de mikor több 10 vagy 100 emberről van szó már nem. És szar érzés, mikor érzi/tudja az ember, hogy a zsebéből húzzák (lopják?) ki a pénzt.
    Lehet, hogy ez is vasakalapos felfogás, de szivességből a boltban sem adnak kenyeret.
  • [HUN]PAStheLoD
    261 levél ? ha mindezt 1 nap alatt termelte ki .. 8 dögunalmas órában aztmondom oké .. de ha a munka rovására ment .. akasszák fel :D
  • Praetor
    Már nem azért, de ez elég vaskalapos felfogás.
    Már megtárgyaltuk, hogy a vállalatok zömmel átalánydíjat fizetnek a netért, és így jelentős többletköltséget nem jelent a magáncélú levelezés. Ellenben a Spamekkel, ami viszont minden rendszergazdának és emailezőnek az idejét fölöslegesen rabolja.

Nem hinném, hogy a fenti ügyben is a fő okot a levelezés adta. Baja volt a munkáltatónak a dolgozóval és jogi úton máshogy nem tudta elbocsátani. Ez a "találjunk okot" című mesekönyv.

Napi 4-5 magáncélú levél köztünk szólva sem sok. Az egy hónapban kb 100 levél, 3 hónap alatt 300. Szerintem belenyekken a komplett vállalat.
  • Praetor
    Egy winfos szerverrel is jól be lehet korlátozni az emailezni vágyó munkavállalót. Volt alkalmam tapasztalni egy Angliai állami vállalat Win2k server-es levelezési rendszerének biztonságát.

Tartományi kiszolgálónak inkább winfos v. Novell, ftp és webkiszolgálónak inkább Linux.

De ez csak a privát véleményem.
  • Praetor
    A szakszervezetek nincsenek a vállalaton belül Németországban. Ott üzemi tanács van. A szakszervezet a vállalaton kívül szervezi önmagát a vállalti dolgozókból, így egy kicsit háttérbe vannak szorítva Mo-hoz képest.

De elég pepita a kollektív munkajog képe nemzetközi szinten. Angliában például szinte semekkora szerepe a kollektív szerződésnek.
    Miközben Német o. és kicsiny hazánkban a kedvezőbbség elvét alapulvéve soxor döntő jelentősége van.
  • Praetor
    Szerintem ez munkáltatói túlkapás. Meg nincs is leírva, hogy a 261db magáncélú levél mennyi idő alatt jött össze. Lehetett 3-4 hónap is.

Szerintem átalánydíjas netet fizet a cég, és ezért sokkal többe nem került a telekomunikáció a vállalatnak. Amennyiben a magáncélú levelezés mellett rendesen ellátja a munkavállaló a feladatát, akkor szerintem nincs mit rimánkodni. Ráadásul az ilyen szabadság morálnövelő tényező, és végeredményben a cég javát szolgálja. Rengeteg munkahely van, ahol az emberek a körülmények miatt is olyan nyomottak, hogy a hatékonyság és a munkamorál + a hangulat is a béka segge alatt van. Egy felvilágosult munkáltató a saját érdekei közé sorolja a dolgozói jó közérzetét és elégedettségét.

Speciális eset amikor más munkahelyet keres a kedves munkavállaló. Ez már kicsit neccesebb, főleg, ha a munkáltató eredetileg nem is akarta elbocsátani az illetőt. Ez a bizalmi, és kiemelten fontos poziciókban szerintem akár rendkívüli felmondásra is okot adhat, de kevésbé magas és fontos posztokon nem jelent olyan nagy bűnt.
  • AtisH
    Igen, tényleg a munkádat fizeti meg a munkáltatód, nem pedig a "maszekolásod". Vagy úgy gondolod, ha a saját ügyeidet intézed azt is a munkáltatód fizesse? A gép amelyen a levelet írod vagy netezel a cég tulajdona, valamnint a sávszélességet is a cég fizeti.
    Kíváncsi lennék hányan neteznének akkor, ha mondjuk levonnák a bérből a magáncélú netezés, levelezés idejét. Azt sem szokták fizetni, ha munkavállaló elmegy intézni a maszek dolgait...
  • Seaweed
    Addig termeszetsen nem...de lasd egyel feljebbi hozzaszolot...
    Mindamelett en is voltam hasonlo helyzetben (nem mail, hanem netezes miatt)..de mindket felnek a munkaadonak is es a munkavallalonak is igazat adok...
    Csak ne menjen el egyik se "tul messzire"....
  • tbundy
    egyik ex-kolléganőm volt emailfan, sajnos a főnökei meg elnézték neki sokáig, h a munka rovására emilezett, ill túrta a netet, h ő is találjon valami cuki dolgot, amit terjeszthet a címlistáján lévőknek...
  • Wilddog
    Nem tudom hogy vagytok vele, de szerintem nekem csak a munkaerőmet (szellemi) vette meg a munkaadóm. Ameddig kész a munka, addig nincs probléma.
    Bérelt vonalon nem számít az adatmennyiség, akkor pedig ne pattogjon nekem.
  • Sheltem
    Hát én megnyugodtam, csak nem rúgnak ki én csak 178 db magáncélú levelet küldtem :)
  • Seaweed
    #7:
    ...es menyit is keresnek?...

#8:
    Pl mert legtobb helyen le van tiltva, nem tud kimenni karhova proxy-n...

Amugy a cegnek igaza van szerintem! Dolgozzon ne levelezzen! 1-2-3 level naponta meg telljesen elfogadott, de ketharomszaz osszesen...mondjuk nem tiszta hogy ezt menyi ido alatt termelte ki?!?

Amelett en is igy jarnek el...foleg azokkal aki itt is irjak hogy napi szinten tobet kapnak es kuldenek tovab...
    Az ilyen felhasznalok miatt 3000 cimes az emailfekelistam meg spamlistam meg a virusalertem...
    Rendszergazdak orulnek nektek!

A ceg is hibas! Mivel egy jo rendszergazda, egy JOL kituzott celt el tud elrni mindenfele korlatozasokkal a belso halon...csak legyen egy JO rendszergazda...
    Kezdjuk talan ott hogy hirbol se ismerje a winfost.. (no FLAME!)

uff
  • papabear
    Mondjuk nem szívesen lennék munkavállaló mostanában a németeknél. 50 órás munkahéten és 70 éves nyugdíjkorhatáron gondolkoznak jelenleg. Kezdik a japán "dolgozz, míg bele nem döglesz" rendszert átvenni.
    Nem tom hol vannak ilyenkor a szakszervezetek?...
  • Manoi
    261 levél az semmi!

Nekem megvan napi szinten a fele. Ami leginkább privát. Ami nem az jóval több :).
    Viszont a faszi is hogy is mondjam egy elég nagy f@sz! Miért nem egy webes mail klienst használt? Azt úgysem lehet ellenőrizni...
  • bunny
    rabszolgatartók nem fizettek a rabszolgának.
  • WiLDoR
    én napi szinten kapom ennek a mennyiségnek a harmadát, meg legalább ennyit küldök szét. ez nem nagy mennyiség. kb. 40-45 ember lehet a cimlistámon, ha kapok valami poént, forwardolom mindenkinek. van olyan, hogy ez napi szinten 6-7x is megtörténik. innentől miről beszélünk?
    itt is a cégnél próbálták korlátozni a szabad e-mail küldést, kirúgatással fenyegetőztek, de szart bele mindenki egy nagy határral, s most mit tudnak csinálni? kirúgnak mindenkit? nane, ezt úgyse merik megtenni. a másik meg, hogy ha ettől függetlenül az egyén elvégzi a munkáját, akkor meg nehogymá bárki is belekössön, mert akkor azt jól pofán kell rúgni, vagy pofázzon akkor, ha ő soha nem küldött egy ilyen mail-t se senkinek (ha meg igy volt, akkormeg csak szánni tudom, elég sivár élete lehet, haverok és barátok nélkül). kb. ennyi.
  • h4x0r
    Azert emileznek sokan a munkahelyen, mert nem biztos, hogy otthon van netuk.
  • Luminas
    261 levél azért... Szerintem egy kicsit túlzás. Én szerintem ebben az évben nem küldtem ennyi levelet még
  • aaaaa
    Nehogy már a szemét rabszolga lógni merjen egy percet is. De jó lehet egy ilyen kedves szerető cégnél dolgozni. Ha nincs munka, inkább takarítsa az irodát, vagy csináljon bármi mást, mert még véletlenül jól érezné magát. Mivel jobbak ezek , mint a rabszolgatartók ? Ha elvégzi a munkáját, nem fér bele , hogy naponta mail-ezik 1-et kettőt. Jobb ha álmosan üldögél és nézi a falat ? Csődbe megy a cég az internet költségekbe... Kicsinyes, senkiházi, irígy vezetőség. Szerintem örülhjet a tag, hogy megszabadult tőlük.