• AtisH
    Ezt az egészet 2 oldalról lehet nézni.
    Az egyik a munkavállalók, akik azon csodálkoznak, hogy a cégük miért nem engedi a privát dolgokat, holott ők úgy gondolják nem kerül a cégnek plussz költségbe. A másik a munkáltató, akinek anyagi érdeke, hogy az alkalmazottai a munkaidőben a munkájukkal foglalkozzanak, valamint az eszközök (számítógép, fénymásoló, gépjármű, stb.) az ő tulajdonát képezik, ezért ő rendelkezik felettük.
    Sajnos az emberek többsége szeret visszaélni a helyzettel és a privát netezés mellett jönnek a privát telefonálások, a könyvek fénymásolása, vagy a szép színes képek kinyomtatása (volt munkatársam a saját rendezvényének a szórólapját, műsorfüzetét csinálta meg-jó magyar szokás szerint), céges autóval a bevásárlás elintézése és mindez persze lehetőleg munkaidőben. Ebből már pár mázsa kenyeret lehet venni, nem?
    Az elmúlt jó néhány éveben dolgoztam mind a két oldalon és a gyakorlatot a fenti példa hűen tükrözi.

Még a céges netre visszatérve... Az előző munkahelymnél (egy amerikai cég) műholdas kapcsolat volt az anyacéggel. Amig csak a vezetőknek illetve azoknál, ahol a net szorosan kapcsolódott a munkához volt internet hozzáférésük, a többiek csak levelezhetettek. Amikor megengedték mindenkinek a netezést szépen elkeztek "üres" idejükben szörfölgetni. Egy idő után beindultak a trailer, demók, mp3-ak, stb. letöltések és a rendszer úgy belassult, hogy egy 5MB-os fájl a központi szerverről 3 óra alatt jött le. Na ezután visszaállították a régi rendszert és újra ment minden normális sebességgel.

Egyébként a teljeség kedvéért nem a saját programjaimatt másolta az illető, hanem (ha jól tudom a saját) zenei lemezeit. Csak amikor láttam, hogy ua. a lemez a múlt héten már lemásolta, vagy 2-3 másolatot készített kezdett feltűnni a dolog.