Berta Sándor

Leültették a világ legnagyobb hamisítóját

Három és fél évet kell rácsok mögött töltenie a hamisítók királyának is nevezett férfinek. Mark Purseglove az elmúlt tizenegy évben olyan előadók koncertfelvételeinek részleteivel élt vissza, mint Madonna, a Beatles és az Oasis.

A 33 éves Mark Purseglove tudománya alighanem véget ért, hiszen hiába a fényűző életmód és az összeharácsolt milliók, mindez mit sem ér: a férfinek ugyanis hamarosan meg kell kezdenie börtönbüntetése eltöltését a később kijelölendő büntetésvégrehajtási intézetben. A londoni bíróságot nem hatotta meg semmi és jó néhány esztendőre kivonta a forgalomból a különböző előadók felvételeinek hamisításából kisebb vagyonra szert tevő elkövetőt.

A tevékenységéből származó bevételből a férfi rendesen bevásárolt magának, vett például egy 800 ezer eurót érő lakást Chelseaben és luxus életvitelt engedett meg magának. Purseglove a CD-it 1991 és 2002 között olyan neveken árulta, mint Criminal Records, Wanted Man, Masquerade és Not Guilty. A folyamatos bevételekről egy profi módon megszervezett, fenntartott és összefogott hálózat gondoskodott. A hamisító nem volt szívbajos és szemtelenségében odáig ment, hogy saját katalógust készített a "műveiből" és az albumokhoz saját CD-borítókat is terveztetett.

Persze a munkájához elengedhetetlenül szükség volt hangtechnikusokra és koncertlátogatókra, akik biztosították, hogy soha ne fogyjon ki a nyersanyagokból. 1997-ben már egyszer lebukott, amikor is őt és több más hamisítót az FBI Disneylandbe csalt, és ráadásul még nőket is ígértek neki, ha elmegy. Akkor fél évet töltött amerikai börtönben, és 20 esztendőre kitiltották az országból. A mostani házkutatások során 28 000 CD lemezt találtak, több millió euró értékben. Purseglove közönyösen fogadta a bíróság ítéletét és nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. Ráadásul amennyiben nem fizet vissza 2005 márciusáig 2,7 millió eurót az általa megkárosított művészeknek és kiadóknak, további öt évvel hosszabbodik meg a börtönbüntetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #12
  A cím is megtévesztő lehetett..
 • aaaaa #11
  Még mielőtt itt mindenki halálra itélné a fazont, el kellene olvasni az eredeti cikket is, amiben le van írva, hogy pontosan mivel is foglalkozott. Főleg bootleg-eket készített, (koncertekrol készült kalóz felvételek), amelyeket a kiadók valószínuleg SOHA nem adtak volna ki hivatalosan. Egy ilyen kalóz bootleg felvétel sokszor felbecsülhetelen értéket képez egy-egy rajongó számára, még ha illegális is. Nem kellene ezt a tevékenységet összemosni azzal, amikor az eredeti helyett hamis CD-t nyomnak és eredetinek adják el.
  Aki vett egy ilyen "hamis" bootleg CD-t, az tudta mit vesz meg, ne sajnáld már annyira. Sokszor többe is kerülnek, mint az eredeti album, mivel ritkák, máhol nem kaphatóak, és nem pont az van rajta, ami pont az aktuális albumon.
  Csodálom , hogy 10 hozzászólás eltelt, és még senki nem jött rá miről is szólt a cikk , csak írjátok az általános másol, nem másol témát...
 • Praetor #10
  Hja, ez így van.

  Aki másoltat vesz, az 90%-ban nem venné meg eredetiben, mert drágálja + nincs rá zsetonja.
  Ha megszűnne a kalózkodás, akkor sztem mindössze max 5-8%-al nőne meg a lemezkiadók bevétele. Ehhez képest irdatlan pénzeket költenek a kalózkodás akadályozására.

  Viszont aki kalóznak áll, annak keményen számolnia kell a lebukás veszélyével. Benne van a pakliban.
 • AtisH #9
  Arra a piacra dolgozott a csákó, amit a kiadók nem tudtak és nem is tudnak megszerezni addig, amíg extra profittal dolgoznak. Egy nagy kiesik, majd jön 10 kicsi.
 • Herds #8
  A Kezét kéne levágni inkább, és ha mégegyszer megpróbálja akkor a [email protected]át...
 • Yfel #7
  A büntetései között nem találom a vagyonelkobzást... akkor asszem két évnyi börtön után kijön és élhet mint egy király...
  Ha ez a helyzet akkor a nyomdokaiba lépek :P

  Y
 • 12346 #6
  eh 2,7 millkát a megkárosított előadóknak meg kiadóknak?? loál.. csepp a tengerbe vazz
 • arty #5
  tok jo, a szegeny multikat, madonnakat karteritik, de akit atvert egy hamis CDvel, az dogoljon meg?

  igazsag, mi...
 • h4x0r #4
  Nem azokat ultettek le :-)
 • [HUN]PAStheLoD #3
  aki hamisított madonna cdért fizetett az meg is érdemli :D