Berta Sándor

Börtönbüntetés sorozatos internetes csalásokért

Online aukciókon elkövetett sorozatos csalás miatt kell börtönbe vonulnia egy középkorú férfinek. A 32 éves férfit a landaui kerületi bíróság három és fél éves börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem nevezhető enyhének, ám ebben közrejátszott az is, hogy a férfi már volt büntetve hasonló bűncselekmények elkövetése miatt, így tehát visszaesőnek minősül. A bíróság - igazságügyi szakértők bevonásával - megállapította, hogy az elkövető ugyan személyiségzavarban szenved, ám mindez nem korlátozta az ítélőképességét, tisztában volt a tettei súlyával és azoknak a lehetséges következményeivel. A férfit átmenetileg egy pszichiátriai klinikán kezelték, ezt azonban egyelőre még nem kell felváltania egy börtöncellára, lévén az egészségügyi intézményben marad kényszergyógykezelésre.

A férfi hat esetben verte át a felhasználókat: nem létező navigációs rendszereket, PlayStation-játékokat és egy monitort árult, illetve árverezett el az eBay online aukciósház oldalain. Az emberektől összesen 2207 eurót csalt ki, ám a pénz ellenértékét, vagyis a termékeket azóta is hiába várják a pórul járt felhasználók. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az illető mindent bevallott, és végül a testület úgy látta jónak, ha három és fél évi börtönben letöltendő szabadságvesztést szab ki az elkövetőre. Az ügyészség egyébként korábban négy év börtönbüntetés kiszabását indítványozta, míg a védelem három évi szabadságvesztést tartott elfogadhatónak.

Az ügy pikantériája, hogy hasonló bűncselekmények elkövetése miatt a 32 éves személyiségzavarral küzdő férfit szintén a landaui kerületi bíróság néhány hónappal ezelőtt már elítélte. Az illető akkor 30 ezer euró kárt okozott, a büntetése 22 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    majd a börtönben kap a "nehéz fiúk" tól
  • Herds #1
    A kezeit kéne inkább levágni, hogy ne tudjon billentyűzethez nyúlni többet.