Berta Sándor

Hat hónap börtön másolt zenei CD-k árusításáért

A legújabb ügyben a francia hatóságok jártak el egy német férfival szemben. Egy kereskedőt a grassei bíróság hat hónap jogerős börtönbüntetésre ítélt, mivel egy kiállításon illegálisan másolt zenei CD-ket árult a látogatóknak.

Az elmúlt hónapokban főleg a fájlcserélők elleni kíméletlen hajszáról szóló hírekkel volt tele a világsajtó. Persze közben azért más vonalon is dolgozik az igazságszolgáltatás, így egyre erősebben üldözik a hatóságok a különböző másolt zenei CD-kkel, szoftverekkel foglalkozó magánszemélyeket és csoportokat is. Most kemény büntetésben részesült egy korábban másolt zenei CD-ket áruló német férfi, akinek a hat hónap börtön mellett - mellékbüntetésként - még 20 ezer eurós pénzbüntetést is kell fizetnie. Minderről a francia város igazságügyi szervei tájékoztatták a nyilvánosságot.

A kereskedő - szerencsétlenségére - a Cannes-ban 1999-ben megrendezett MIDEM zenei kiállításon kezdte el árulni a másolt portékáját. A férfi lelkiismeretes ember lévén még precíz nyilvántartást is vezetett, ez persze később jól jött a hatóságoknak bizonyítékként. Kinálatában nem több előadótól és együttestől voltak megtalálhatók számok, hanem csupán a Cesaria Evora nevű énekesnőtől. A kereskedőt hivatalosan azért ítélték el, mert "nem voltak megfelelő licencei" az előadó műveinek árusításához.

A szerzői jogokat birtokló SCPP produceri társaságnak a grassei bíróság 32 ezer eurós kártérítést ítélt meg. Az ügy tanulsága tehát az is lehetne, hogy ne áruljunk illegálisan másolt zenei CD-ket egy zenei kiállítás kellős közepén...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #25
  • Tetsuo #23
    Vagy homo lesz de nem sapiens.
  • Manoi #22
    Nam biztos, hogy "kemény" bűnözővé válik az illető. Lehet, hogy csak szimplán belerokkan, vagy bekattan.
  • Manoi #21
    looser! :))
  • AtisH #17
    Ahogy elnézem inkább megéri lopni, csalni, sikkasztani annak, aki bűnözésre adja a fejét, nem pedig cd-t, dvd-t másolni. Manapság kevesebbel megússzák azok, akik milliárdokat sikkasztanak, mint akik audió cd-t másolnak, vagy file-t cserélgetnek.:-/
  • Praetor #16
    Idazad van, hogy a sikkasztást + a hűtlenkezelést kéne kicsit komolyabban venni, nem pedig ezeket. Viszont én nem hallottam olyan esetről, hogy valakit azért ültettek le, mert másolt magának 1 vagy akár több DVD filmet. Olyanért már viszont lehet hallani, aki a jenkiknél fájtmegosztott pl. De az nem a "másolás" kategóriába tartozik, hanem a "közzé tesz" kategóriába.

    Szal még azért nem reménytelen a helyzet, de a lemezkiadók és a szerzői jogvédő szervezetek pedáloznak.
  • NEXUS6 #15
    És azért még csak nem is az üzletszerű másolókkal vannak tele a börtönök, pedig aztán szerintem, többen másolnak (üzeltszerűen), mint ahányan sikkasztanak, meg hűtlenkezelnek.
  • Praetor #14
    Érdekes jogvita. Értelmezés kérdése, hogy ennek mi a jelentése.

    Azon az állásponton vagyok, hogy ha a korongokért kifizetett szerzői jogdíjak eljutnak a szerzői jogok tulajdonosaihoz (főleg, hogy a korongért akkor is fizetsz, ha saját home videódat teszed rá), akkor nincs az a magyar bíróság, aki az artisjus által jogosnak vélt felhasználást súlyos retorziókkal szankcionálná.

    Szal sztem egy jogértelmezési vitában nem biztos, hogy az Artisjus értelmezése megbukna. Figyelembe kell venni azt, hogy de facto a lemezek után történik jogdíj fizetése. És mivel történik jogdíjfizetés, - amely jogos tulajdonosához kerül - így már a vitás kérdés alól is kikerül az eset, mivel nem jogellenes másolás. Hiszen az ellenértékét megkapja a szerző.

    A másolások nem jelent olyan nagy bizniszt a lemezkiadóknak, mint ha eredetit veszi meg valaki, ezért van a szándékos ködösítés ezen a területen.

    Sztem nem kell parázni. A hangsúly úgyis az üzletszerűségen van, és amig az ember nem csinál ilyesmit, addig nincs az a magyar bíróság, ami a legrosszabb esetben is komoly bírságot szabna ki. Szal no para.
  • PieHunter #12
    Az igaz hagy másolni szabad: magáncélra, ha az közvetve sem jár haszonnal, továbbá nem sérti a szerző jogos érdekeit. Ezt nevezi a törvény "szabad felhasználásnak" A törvény azonban a szabad felhasználásból kizárja a CD/DVD-k másolását. Viszon akkor a CD/DVD-kért milyen jogcímen szed az Artisjus díjat?
    A cikkben említett büntetés, meg nem hinném hogy elrettentő példa lenne a kalózoknak, hanem inkább megmosolyogtató. Ez a palimadár a hülyeségét fizeti meg nem a kalózkodást.
  • Praetor #11
    Emberek!
    Magyarországon az Artisjus matricákkal ellátott korongokra mindenki szabadon másolhat bármilyen hang és videoanyagot saját, a családja, és szűk baráti kör számára nem üzletszerűen(!). Tehát ha magadnak egy ilyen korongra másolsz jogvédett audio vagy video anyagot, akkor az legális. Ha elkezdesz kereskedni vele, az már bűncselekmény. Ez persze nem vonatkozik a programokra. Azokat továbbra sem szabad illegálisan másolni. Saját eredeti példányról viszont készíthetsz biztonsági másolatot. (Persze ha 30db másolatod van róla, akkor a bíróság nem fogja elhinni, hogy biztonsági másolatnak szántad...)