Berta Sándor

Elfogták a Phatbot féreg készítőjét

A kártevőt egy 21 éves fiatalember alkotta meg, igaz, több segítőtársa is akadt. A fiatal munkanélküli férfit néhány nappal ezelőtt, május 8-án, szombaton vette őrizetbe a rendőrség Lörrachban.

A baden-württembergi tartományi bűnügyi hivatal tájékoztatása szerint a férfi erősen gyanúsítható azzal, hogy ő készítette el a Phatbot, vagy Agobot nevű kártevőt. A hatóságok három további gyanúsítottnál is házkutatásokat tartottak Alsó-Szászországban, Hamburgban és Bajorországban. Ezt a három elkövetőt azzal gyanúsítják, hogy segítettek a Lörrachban letartóztatott fiatalembernek a féreg elkészítésében. A házkutatások során a rendőrök számos dokumentumot, valamint számítógépet és adathordozót lefoglaltak, amelyeket most ki kell értékelniük a nyomozóknak.


A férget megiró programozó lakhelye

Az első számú gyanúsított időközben már be is vallotta, hogy ő programozta a Phatbot férget, és azt is elmondta a rendőröknek, hogy ebben többen is segítettek neki. Az előzetes letartóztatásban lévő fiatalember a vallomásában arra is kitért, hogy a műve minél szélesebb körben való elterjesztéséhez felhasználta a Sasser vírust is.

A Phatbot egyébként károkozó funkciók garmadájával rendelkezik. Ezek - többek között - lehetővé teszik, hogy a féreg gyakorlatilag teljes körűen és mértékben átvegye a megfertőzött számítógép irányítását és azt a kártevőt útjára bocsátó és elindító gazda olyan célokra használhassa fel, amilyenre csak akarja.

A hatóságok amerikai segítséggel jutottak a gyanúsítottak nyomára. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy egyelőre semmilyen nyom nem utal arra, hogy ezen négytagú csoport és a Sasser készítője között bármilyen kapcsolat is lett volna. A várható börtönbüntetés mellett egyébként a négy vádlottnak jelentős összegű pénzbüntetéssel is számolnia kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #11
    valőszínűleg = valószínűleg
  • Improve #10
    Tudom hogy nem e-mailben terjed, nekem fent volt a javítás így nem kaptam el.
    Ezenkívül ha van fent tűzfal valőszínűleg az is megszűri, úgyhogy javítás nélkül meg lehetett úszni.
  • mrzool #9
    Attól még tényleg láma, aki beszopta, hiszen 3 hete elérhető volt a javítás...
  • Yeti #8
    Ez a vírus nem emailben terjed, nem kell hozzá semmit sem csinálnod, hogy elkapd, úgyhogy először jobb lenne ha utánnanéznél a dolgoknak, mielőtt beszólsz nagy okosan.
  • Improve #6
    Már pardon de aki olyan hülye hogy bekap ilyen vírusokat, az meg is érdemli! Talán jobban kéne vigyázni, mert ugye a számítógép nem turmixgép ...
  • Tetsuo #4
    Az EU börtönökben ilyen nincs. :)
    A zsaruk ott is a monitorokat pakolják először?
  • Garfield #2
    Remélem, a börtönben majd valaki beleszeret és hátulról jó sokszor...