Berta Sándor

Spam- és vírustámadások érik a német egyetemeket

Kénytelen volt kapitulálni az intézményt ért óriási spam- és vírus-támadás előtt a Braunschweigi Műszaki Egyetem, és nem jobb a helyzet a Berlini Szabadegyetemen és a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetemen sem.

A braunschweigi intézményben odáig fajult a helyzet, hogy a rendszergazdák kénytelenek voltak lekapcsolni a spamfelderítő és a vírusellenőrző programokat. Szerverparkjuk kereken húsz számítógépből áll, ezek feladata az e-mail forgalom biztosítása. A múlt hét keddi 30 ezres, feldolgozatlan e-mail forgalom a támadás csúcspontjának idejére, múlt hét péntekre 100 ezer e-mailre nőtt. Ugyan az egyetem számítógépein használt spamfelderítő és a vírusellenőrző programok óránként akár 10 ezer elektronikus levelet is át tudnak vizsgálni, ám ezek 98 százaléka spam vagy vírus volt, így gyakorlatilag lehetetlenné vált az elektronikus levelek küldése és fogadása.

Ezért döntött úgy az intézmény vezetése, hogy kikapcsolják a spamfelderítő és vírusellenőrző szoftvereket. A rendszergazdák szavaival élve: "Azért, hogy elkerüljük az e-mail rendszer teljes összeomlását, kapitulálunk a támadás előtt." A szakemberek egyúttal elnézést kértek a hallgatóktól.

Hasonlóan kaotikus a helyzet a Freiburgi Egyetemen is, amelynek szervereit szintén spam e-mailekkel és vírusokkal támadják ismeretlenek. Az ottani szakemberek szerint főleg azokat az elektronikus leveleket nem szabad megnyitni, amelyeken egy olyan utalás található, hogy azt az egyetem vírusirtó szoftverei átnézték. Ugyanis szinte biztos, hogy vírust hordoz a levél.

A berlini szabadegyetemen talán még rosszabb a helyzet. A sorozatos spam- és vírustámadások miatt az itteni számítógépek szintén elérték a teljesítőképességük határát. Az egyetem számítástechnikai központja, a ZEDAT úgy próbál meg védekezni, hogy nem továbbítja azokat az e-maileket, amelyeknek az alábbi fájlformátumú csatolt állományaik vannak: .bat, .cmd., .exe, .pif és .zip. Ezek tartalmazzák ugyanis legtöbbször a vírusokat és a férgeket. Ezen kívül azoknak, akik ilyen levelet küldtek hibajelentést, ezáltal visszajelzést kapnak, amelyben tájékoztatják őket arról, hogy az általuk elküldött elektronikus levél milyen csatolt állományt tartalmazott és leírják azt is, hogy az e-mail miért nem juthatott el a címzetthez.

A ZEDAT szakemberei mindemellett elnézést kérnek a hallgatóktól és az e-maileket küldőktől is, ám, mint elmondták: szerintük csak így tartható fenn az e-mail forgalom. Az egyetemi számítástechnikai központnál ezenkívül tervezik új, nagyobb teljesítményű számítógépek beszerzését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • comet #5
    Balf**zok :))))
  • Lacc #3
    Loller.
  • GABOR16 #2
    hát ha ez így megy tovább akkor mindenkinek saját e-mail víruszsűrést kell bevezetnie!
  • [HUN]PAStheLoD #1
    nehogymár 20 gép amelyiken semmi mást nem csinálnak csak emailt szortíroznak , nem képes ellátni a feladatát ..