Rónai György

Nem lesz visszafelé kompatibilis az XBOX2

Microsofthoz közeli források megerősítették, hogy a 2005-ben megjelenő XBOX2 nem lesz kompatibilis a jelenlegi XBOX-on futó programokkal. Az információ nem túl meglepő annak fényében, hogy a Xenon kódnév alatt fejlesztett konzol alapjaiban eltérő architektúrával rendelkezik majd.

Már egy ideje tudni lehet, hogy az XBOX2 architektúrája radikálisan eltér a jelenlegiétől. A fő eltérések egyike, hogy nem x86-os processzor hajtja meg, ezenkívűl merevlemez sem lesz benne, ráadásul grafikus chipkészletét is az nVIDIA helyett az ATI fogja szállítani. Sokáig olyan pletykák keringtek, hogy a Microsoft külön erre a célra profi, a hardvert szoftveresen emulálni képes specialistákat fogadott fel, azonban ez a feltételezés most megdőlt. Szakértők ezt már csak azért is tartották kétségesnek, mivel Microsoft az nVIDIA grafikus megoldását nem tudta volna úgy emulálni az XBOX(1) játékok számára, hogy azzal ne sértsék meg valamilyen formában az nVIDIA szellemi tulajdonára vonatkozó jogait.

A mostani információk szerint tehát valójában nem lesz visszafelé kompatibilis az XBOX2, ráadásul a Microsoft emberei nem is tartják fontosnak ezt a kérdést. Szerintük a visszafelé kompatibilitás nem sorsdöntő, például a cég egy felmérése szerint a PlayStation2 felhasználók mindössze 10 %-a érdekelt abban, hogy régi PlayStation játékokat is futtasson rajta. Persze ez utóbbi felmérés egy kicsit sántít, mivel a PlayStation2 tulajdonosok 10 %-a is nagyjából 7 millió embert jelent világszerte, ami az összes XBOX tulajdonos több mint fele.

Amint ez utóbbi adat - és több más felmérés, amelyet a videojáték iparban végeztek - is mutatja, az XBOX2 számára lehet, hogy igenis fontos lesz ez a kérdés. Elemzők szerint amennyiben tényleg nem lesz visszafelé kompatibilis az új konzol, az jelentősen lelassíthatja az elterjedését, és hiába jelenik meg esetleg már a többi új konzol előtt 2005-ben, a csekély szoftverellátottság miatt ezt az előnyét máris elveszítené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #33
    ha a konzolosok 100 megengedhet magának 1 pc-t meg 1 konzolt akkor csak hajrá .. vegyetek még 2 xbox 2-t is meg hozzá a HDTV-t ... nekem nem futná mind2-re ..
  • [HUN]PAStheLoD #32
    Miféle TV-d van ? Mennyi egy ps2 most ?
    Ezek fényében gondókozok azon hogy legalább valakitől kölcsönkérjek 1-et kipróbálni hogy ne csak gyenge és/vagy alaptalan alaptalan kifogásaim legyenek a konzollal szemben :]
  • Dzson #31
    Nah, a másik. :) A fórumot olvasgatva viszont a megállapításom 90%ban igaz a PC-sekre. Ugyanis a konzolosok 100%-a ismeri a PC-t (hiszen azon írunk ide is), de a PC-sek 15%-a foglalkozott konzollal a tudatlan fikázáson túl komolyabban is. Egymástól lesik el a hülye beírásokat és "érveléseket", hogy jól kiröhögtessék magukat.
  • Pheel #30
    Mások szemében a szálkát is, magunkéban a gerendát sem...
  • Dzson #29
    Aranyszabály: PC-ssel nem vitázunk, mert
    a: nem ért hozzá
    b: csak a felsőbbrendűségi tudat munkálkodik benne hogy ne érezze szarul magát, mert annyit költ a gépére az egyre szarabb játékokért
    c: a+b

    Egy pécés, ha konzol ellen van, mindig talál kifogást, össze vissza beszél, stb. Kár velük foglalkozni. Soha nem ismernék be, hogy a másiknak is igaza lehet (bill gates jugend). :)
  • TeszteloPontHu #28
    A gond az, hogy hivatalosan az MS még semmilyen specifikációt nem tett közzé az XBOX2-ről, azaz a fenti cikk nem más, mint találgatás.
  • papabear #27
    nyugi vannak eleget a téren is, de ha rossz az idő, vagy 1szerűen csak kitalálják.
    ha meg "kinőttél" a játékból az a meg "te bajod".
    mi innen néhányan a 30-an túlról is játszunk néha....
  • Rincewind #26
    Ez a Mariózás már kiment a divatból, találj ki valami mást... :P

    Megjegyzem PC-s létemre (vagy mostmár egyre inkább egykori PC-s létemre) sokkal szórakoztatóbbnak és ötletesebbnek tartom a PS2-re kijövő játékokat, mint a mostani PC-seket (kivételek akadnak). Érdekes, hogy egy 4 éves hardware még mindig oda tud szegezni a TV elé és órákra leköt, míg a PC egyre inkább munkaállomássá degradálódik.
  • [HUN]PAStheLoD #25
    jó tedd azt , mondjuk én leküldeném őket az udvarra és ha tehetném mennék utánuk hogy ne benn koculjak ...
  • [HUN]PAStheLoD #24
    tekkennel már játszottam , hát hamarabb meguntam mint a Motral Kombatot , ott legalább volt 1-2 fegyver is .. itt meg a modellek szépek meg jók némi különbséget véltem felfedezni köztük .. pár aréna .. de :| .. szal mondjuk hogy "kinőttem" a kontroller "esztelen" nyomogatásából :)

    viszont akit ez köt le .. hát "ő baja" :]