Berta Sándor

Feltörték az Xbox 360 DVD firmware-ét

Hackereknek sikerült feltörniük a Microsoft konzoljába épített DVD-lejátszó firmware-ét, majd sikerült az módosítaniuk is. A The Specialist nevű hacker és az egyik társa a firmware-módosítás után már el tudta indítani a Project Gotham Racing 3 című játékot.

Az eredeti és a futtatható programokat a Microsoft egy titkosított kóddal látja el. Ez a kulcs biztosítja, hogy az Xbox 360 eredeti termékként azonosítsa az adott szoftvert. Minden futtatható program tartalmaz egy olyan részt, ahol le van írva, hogy a rendszer azt honnan (merevlemez, CD- vagy DVD-ROM stb.) tudja indítani. Amennyiben bárki megkíséreli módosítani a titkosított kódot, a rendszer érzékeli a változtatást és már nem indítja el az alkalmazást vagy lemezt.

A hackerek ezért a DVD-lejátszó firmware-jét, annak is azt a részét piszkálták meg, amely a behelyezett lemezek azonosításáért felel. A módosítás után a készülék a másolt korongokat is eredetiként azonosította és gond nélkül lejátszotta őket. Jelenleg ez a módszer azonban csak a Hitachi/LG GDR-3120L típusú DVD-lejátszókkal ellátott Xbox 360-as konzolok esetében, és csak az eredeti játékokról készült tökéletes másolatokkal működik. Vagyis egy bármilyen kis mértékben is módosított szoftver esetében már nem indul el a lejátszás. Szintén nem működik a dolog a Toshiba és a Samsung modellekkel felszerelt Xbox 360-asoknál, ezek firmware-ének feltöréséén és módosításán ugyanis még dolgoznak a hackerek.

A The Specialist és társa feltett egy videót is az internetre, ezenkívül részletes információkat szolgáltattak az Xboxhacker.net oldalon a firmware feltöréséről és módosításáról. Ugyan a hacker nem akarta a firmware-módosítást közzétenni, azonban szakemberek szerint csak idő kérdése, hogy megjelenjenek a feketepiacokon a módosított, másolt játékok lejátszására is képes Xbox 360-as konzolok. A Microsoft egyelőre még nem reagált a hírre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nyugis #29
    megternnéd, hogy PRIVIBE küldesz nekem egy linket? vagy ha kell csinálok én egy forumot se perc alatt csak hozzál oda hozzáértőket akikkel meg lehet ezt beszélni! ;-)
  • Gunner #28
    Akit érdekel az csinálja saját fórumban, SG nem vállal kockázatot :)
  • Nyugis #27
    inkább késöbb mint soha! ráadásul ez pont egy olyan téma ami szerintem sokakat érdekel, még is valami miatt mindig zárolják, holott ezzel csak még jobban szitják a tüzet. nem lehetnek ennyire korlátoltak, hogy ezt nem látják!!
  • Gunner #26
    látom 2 év után sikerült uppolni a témát
  • Nyugis #25
    a büdös anyukákukat.. :DDDDD
    nem baj ugy is lessz rá megoldás, tehetnek bármit, egyszerüen a szükség nagy ur! szóval no para fel lessz az törve nemsokára.
    és legalább ez a csapat probálkozik alkotnak valamit még akkor is ha csak részeredményeket.
    Én ugy tudom (ha nincs igazam cáfoljátok meg!), hogy a PS3-nak mind a mai napig nem tudtam semmilyen törését összehozni!! hozzáteszem, hogy sajnos.. *;)
  • [Jakuza] #24
    Hw:
    "Az Xboxic.com meginterjúvolta az Xbox 360 DVD meghajtójának vezérlőszoftverét (firmware) meghekkelő csoport egyik tagját, s mint kiderült nem tervezik pénzzé váltani több hónapos kutatómunkájukat. A firmware módosítással elérhető, hogy egy bizonyos (minden játékhoz újra kell írni a firmware-t), a konzollal azonos régiókódú játék másolt változata fusson a konzolon, ám a beavatkozás a megfelelő felszerelés hiányában, de még azokkal is avatatlan kezekben szinte biztos elküldi az örök vadászmezőnkre friss konzolunkat. Merevlemezről vagy DVD-ről saját készítésű kódot továbbra sem lehet futtatni, s Robinsod - az interjúalany - véleménye szerint a kemény védelmi megoldások miatt még eltarthat egy ideig a teljes rendszertörés. Az interjú...

    A Microsoft kommentálta az eseményeket: "A központi védelmi rendszert nem törték meg, ellenben az optikai meghajtó és a konzol közötti beléptető protokoll kijátszható, ami lehetővé teszi az illegális játékok futtatását. A biztonsági csoport felfigyelt a problémára, s a lehetséges megoldáson dolgoznak. Az Xbox 360 platformot kezdettől fogva frissíthetőnek terveztük, így megfelelően el tudunk járni a jogosulatlan ténykedésekkel szemben."
  • gyunagyos #23
  • [Jakuza] #22
    Jelenleg ez a módszer azonban csak a Hitachi/LG GDR-3120L típusú DVD-lejátszókkal ellátott Xbox 360-as konzolok esetében, és csak az eredeti játékokról készült tökéletes másolatokkal működik. Szintén nem működik a dolog a Toshiba és a Samsung modellekkel felszerelt Xbox 360-asoknál, ezek firmware-jének feltöréséén és módosításán ugyanis még dolgoznak a hackerek.
  • immovable #21
  • blackeagle #20