Berta Sándor

EU-projekt a vezetéknélküli technológiák népszerűsítéséért

A WINDECT európai uniós program célja a vezetéknélküli technológiák, így például a WLAN-telefonálás népszerűsítése. A program, amelynek az összköltségvetése 2,9 millió euró, kereken két és fél esztendőn át tart.

A projekten belül valósítják meg - többek között - a szakemberek a DECT-telefóniának nevezett vezetéknélküli technológia szabványosítását. A jövőbe mutató fejlesztést részben az Európai Bizottság finanszírozza. A végrehajtásért felelős konzorciumot a Winfinity GmbH kieli és az Ascom Systec AG svájci vállalat vezeti.

A fejlesztőmunka célja a vezetéknélküli technológiák és eszközök segítségével megvalósítani a rendkívül jó minőségű adatátvitelt, ide értve a telefonálást is. A jövőbeni készülékek jellemzője lesz többek között a valós idejű beszéd- és videóátvitel. A projekt keretében összekötik a PAL-réteg (PAL - Protocol Adaptation Layer) segítségével az úgynevezett "DECT-protokollrétegeket" és a jelenlegi WLAN- és MAC-rétegekkel (MAC - Medium Access).

Ennek a technológiának a segítségével egy vállalat a jövőben már egy hagyományos infrastruktúrán keresztül valósíthatja meg a telefonforgalmat és a többi típusú adatátvitelt (fax, internet stb.) és nem lesz szükség "duplakábelezésre". A szakemberek először az IEEE 802.11a/e WLAN-szabvány korszerűsítésének lehetőségeit vizsgálják meg, különös tekintettel a rádiós frekvenciák, az áramfogyasztás, a beszédátvitel és a szolgáltatás minőségének témakörére.

Michael Kuhm, az Ascom technikai projektmenedzsere szerint csak a tapasztalatok összegzése után kerülhet sor egy demonstrációs rendszer megalkotására. Végül számos szervezet és tudományos testület előtt fogják bemutatni az új rendszert, amelynek előnye a javított szolgáltatási minőségben és a valós idejű adatátvitelben rejlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!