Rónai György

Jobb keresőt, mint a Google?

Akármennyire is jók a mai internetes keresők már, mégis van egy elég nagy hibájuk: egyszerűen túl sok találattal halmoznak el bennünket, amelyek között nehezen találjuk meg azt, amit valójában keresünk. Valóban, ki veszi az időt és fáradtságot hogy a Google többoldalas találatait végigböngészgeti?

Néhány innovatív fejlesztés ezen a téren egyre jobb eredményekkel szolgál, némileg rendet teremtve a káoszban, és ezek akár forradalmasíthatnák is az emberek interneten történő információk utáni kutatásának módszereit. A most megjelenő szoftverek a nagy keresőmotorok találatait analizálják, és automatikusan kategóriákba sorolják őket. Ily módon sokkal több információhoz juthatunk, mint a sima szöveges megjelenítéssel.

"Újraélesztjük egy már haldokló félben lévő internetes információkeresési lehetőséget" - mondta el Raul Valdes-Perez, a Vivisimo társalapítója. A pittsburghi cég több más vállalatnak és hírügynökségnek árulja a keresőprogramját, szabad keresést pedig a Vivsimo.com segítségével tesz lehetővé. Úgy kell elképzelni a programjukat, mint egy könyvtárost, aki a földön heverő könyvek millióit ésszerű elvek alapján gyorsan kategóriákba tudja sorolni. Azonban nem előre definiált elvek alapján, hanem a keresés eredményeit áttekintve automatikusan határozza meg a logikus kategóriákat, amelyekbe mindent be tud sorolni. A szortírozást különböző nyelvi, és statisztikai algoritmusok alapján is tudja végezni, amely módszer ráadásul más nyelven kereséskor is tökéletesen működik.

Ehhez hasonló módszer hajtja a Grokkert is, amely egy olyan letölthető program, ami nem csak szortírozza a találatokat, hanem színes körökben, és azokon belül még újabb színes körökben rendezi a talált témákat, így grafikusan megjelenítve a keresett objektumokat. Minden körbe bele lehet menni, egyre mélyebbre a kategóriákba, újabb és újabb körökre osztva. Néhány percbe ugyan beletelik, mire hozzászokunk a Grokker mechanizmusához, de gyorsan kiderül, hogy nagyon is hasznos a működési elve.


A Grokker grafikus ábrája

Vegyük példának mondjuk mikor azt írjuk be a Google-be, hogy "Paris Hilton". Ekkor a kereső ezt a "Regional-Europe-Travel and Tourism-Lodging-Hotels" kategóriába sorolja be, azonban ezekután még rengeteg oldalt kidob, amelyekben bármi utalás, vagy link van az említett témára, akár sztárok, események kapcsán. A Google keresése főként aszerint rangsorol ugyanis, hogy az adott találatra hány más oldal mutat, illetve milyen népszerű az adott oldal, és így rakja őket felülre a találatok között.

Ha ezeket a találatokat például a Grokkerrel rendezzük, akkor megmarad minden találat, azonban ezeket kategóriák szerint rendszerezi, így nem veszik el a találatok legalján az, amint valóban keresünk. Így tehát nem csak a populáris találatok kerülnek a szemünk elé, hanem kategóriákba sorolva minden, és sokkal valószínűbb, hogy így gyorsabban lelünk rá arra az információra, amit valójában keresünk. A Grokker tehát nem a Google leváltására készül, csupán a kereső motorok találatait képes rendszerezni és illusztrálni, a könnyebb áttekinthetőség érdekében.

Ennek megfelelően a Grokker2, amit a cég decemberben adott ki, még a merevlemezünkön lévő fileok között is képes ilyen keresésre, és rendszerezésre, attól függetlenül, hogy mit milyen mappába pakoltunk. Ha a Grokker2-t a weben való keresésre használjuk, akkor a Yahoo, MSN, AltaVista, Wisenut, Teoma, és a FAST (norvég üzleti célú kereső) keresési találatait fogja kombinálni, rendszerezni, illusztrálni, és megjeleníteni. 2004 folyamán ráadásul a Grokker több pluginnal is bővülni fog, amelyek segítségével már a Kongresszusi Könyvtár, híroldalak és a Google kereséseit is beveszi a találatai közé.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A Google plugin olyan piacteszt része lesz, amelyben a két cég felméri keresletet, és a működés hatékonyságát, ugyanis tervezik egy esetleges együttműködés lehetőségét is. A Google egyelőre nem kommentálta a Grokkerrel kapcsolatos értesüléseket, egyelőre nem tudni, hogy saját megoldáson gondolkozik-e, avagy szövetkezni akar a Vivisimo rendszerező, avagy a Grokker rendszerező és illusztráló programokkal. Egy másik megjelenítési lehetőség a TouchGraph LLC megoldása (Google plugin), amely egy világméretű összeköttetés képében jeleníti meg a linkeket, szimbolizálva a World Wide Web-et. Ilyen fajta megjelenítési eszközöket használtak például a Visual Thesaurusban, vagy a Smithsonian Institution navigációs rendszerében, egy kiállításon.


R.J. Pittman, a Groxis elnöke
"Most már képesek vagyunk mindent "grokkolni"" mondta R.J. Pittman, a kaliforniai Groxis vezetője. "A keresésnek is fejlődnie kell. Nem lehet, hogy egyedül a Googlere támaszkodhassunk, ami egy halom helyet talál csak a weben, minden eligazítás nélkül. Az emberek egyre igényesebbek lesznek, és egyre jobb eredményeket várnak el, tehát sokkal jobb keresési módszert és több sikerélményt. Az emberek inkább látványos tálalásban szeretik az információkat, főleg ha találnak is valamit." A szoftver egyébként Windows 2000, XP, vagy Mac OS X alatt működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gregorius #19
    Nem tudjátok, hogy hogy lehet egy keresőbe regisztrálni úgy egy oldalt, hogy ne csak az oldal nevére lehessen benne rákeresni, hanem egyéb kulcsszavakkal is, tartalomtól függően?
  • corleone #18
    Gyóóóóóóóóó!
    Ez a vivsimo nekem nagyon bejön. Többé nem is használom a google-t :)
    Olyan dolgokat ír ki nekem kategorizálva, hogy szinte hihetetlen!
    Köszi a cikket SG!!!
  • Demon Eyes Kyo #17
    Ebben teljesen igazad van, a gugli rengeteg használhatatlan infod ad akkor is ha jól irom be a keresendő dolgokat.
  • coolpet #15
    hat nekem nem igen akar menn a weboldal...
  • gyraph #13
    En is azt hasznalom evek ota...
  • gz8 #12
    Végre valaki ismeri ;-)
  • CSOCSO #7
    akinek profi keresoprogi kell az keressen ra a copernicus ra... nemtom hany eve letezik de 4 minimum.. vagy 10 keresocsatin keres es szepen elrendezi a talalatokat stb...
  • htmm #6
    Eljen, meg jobban szoktassuk le az usert a gondolkozasrol.
  • IrkaBirka #5
    nekem sincs gondom a kereséssel, de hát a hülyegyerekek vannak többen :)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    az a baj hogy sajnos nem tudja az egyszeri júzer hogy mit is keres.. mert hogy kötőjel meg kettőspont meg minden szar lehet akár 1 címben is ..