Berta Sándor

Európai egészségügyi állapot-előrejelző szoftver

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) egy olyan új szoftvert fejlesztett ki, amely képes arra, hogy előrejelezze, ha valakinek egy tíz éves időtartamon belül szívinfarktusa vagy szívszélhüdése (gutaütése) lesz.

Hamarosan nyomon követhető és előrejelezhető lesz bárkinek az egészségügyi állapota. A HeartScore-nak nevezett program minden megvizsgált páciens számára elkészít egy rizikóprofilt. Ami igazán újdonságnak számít az az, hogy a szoftver figyelembe veszi a rizikófaktorokban később bekövetkezhető esetleges változásokat is. Ahhoz, hogy a rendszer elkészíthesse bárkinek a személyes profilját, olyan adatokat rögzítenek, mint a vérnyomás, a koleszterinszint, a kora, a neme és hogy dohányzik-e vagy sem.

Az Európai Kardiológiai Társaság elnöke, Jean-Pierre Bassand professzor a szoftver bemutatóján elmondta: "A HeartScore egy kitűnő segítőeszköz az orvosok számára. A segítségével az eddigieknél jóval pontosabb prognózisokat állíthatnak fel, ezáltal jobban tudják kezelni a betegeket és nyomon követni az állapotukat. A HeartScore azonban főleg abban segít az orvosoknak, hogy az eddigieknél jobb tanácsokkal láthassák el a betegeket az életvitelükkel, táplálkozásukkal kapcsolatban."

Jelenleg a rendszerben 12 európai ország mintegy 210 ezer állampolgárának az adatai találhatók meg. Ezen kívül a szoftver tanulmányozza azt is, hogy miért annyira alacsony a szívinfarktus kockázata Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban élő embereknél. A társaság egyébként azt tervezi, hogy a jövőben elkészítik a HeartScore egy-egy országra "írt" helyi változatát is. Mint az köztudott, Európában legtöbbször a halál okaként sajnos a szív- és érrendszeri betegségek szerepelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    1984 ... na jó csak kicsit .. de hasonlít