Spencer

Az új Windows nem mindenki számára lesz 3D-s

A következő generációs Windows tetszetős, háromdimenziós grafikával megspékelt felhasználói felülettel fog rendelkezni, azonban a régebbi grafikuskártyákkal rendelkező felhasználóknak meg kell majd elégedniük egy a Windows 2000-éhez hasonló dizájnnal.

A jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevet viselő operációs rendszer három különböző, más-más tudású videokártyára igényt tartó grafikus interfésszel fog rendelkezni. Most először attól függ majd a Windows által biztosított látványvilág, hogy az egyes felhasználók milyen hardverrel rendelkeznek - nyilatkozta Greg Sullivan, a Microsoft vezető termékmenedzsere a napokban Seattle-ben zajló Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) keretein belül.

A Longhorn legszebb grafikus interfésze jelenleg Aero Glass névre hallgat, és legfontosabb ismertetőjelei közé tartozik a teljesen háromdimenziós megjelenítés, valamint az árnyékok és átlátszó felületek alkalmazása. Az Aero Glass használatához legalább 64 MB memóriával szerelt grafikuskártya szükségeltetik majd. Egy szinttel lejjebb található az Aero nevezetű felhasználói interfész, mely az Aero Glass-hez képest némileg visszafogottabb szolgáltatási körrel rendelkezik, viszont megelégszik 32 MB-os videokártyákkal is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Aero Glass és az Aero használatához DirectX 9.0 támogatású, legalább AGP4x-es interfészű, megfelelő Longhorn meghajtó szoftverrel rendelkező grafikus megoldásokra lesz szükség. Természetesen az ilyen videokártyákkal nem rendelkező felhasználók is használhatják majd a Longhornt, azonban nekik meg kell majd elégedniük egy leginkább a Windows 2000-éhez hasonló, klasszikus grafikus megjelenítéssel.

A Microsoft tehát közétette, hogy a következő generációs Windows futtatásához milyen grafikuskártyákra lesz szükség, azonban korábbi ígéreteivel ellentétben a vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy a Longhorn milyen elvárásokat támaszt a személyi számítógépek egyéb alkatrészeivel, így például a processzorral, illetve a memóriával szemben. Sullivan elmondta, hogy a Longhorn előreláthatólag csak valamikor 2006 közepén fog megjelenni a kereskedelmi forgalomban, így egyelőre korai lenne a szoftver részletes hardverkövetelményeivel foglalkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #122
    Háj ámberek!

    Oszt abba már belegondoltatok, hogy az ikonos oprendszer:
    1. Nem az M$ találmánya
    2. Már vagy 20 éve létezik (igaz az M$-nek csak 10 éve sikerült valami használhatót először összedobnia)
    3. Ez az átteccős árnyékolós 3d hhatás is van vagy 10 éves
    4. Akinek nem tetszik az oprendszer külalakja, az miért nem telepít fel valami fríver vackot?
    5. Ha van egy hardverem, ami lényegesen nem változott (processzor típus, miegymás) akkor miért ne lenne elég az új hardverhez valami drivert felrakni, a régi oprendszerre? Mennyivel jobb az ikszpé vagy a szürkemarha egy win98se-nél, vagy akármi másnál? Nem azt mondom, hogy rosszabb az xp, hanem azt kérdezem hogy mennyivel jobb?
    6. Minek ehhez dx9?
  • Cat #121
    nyilván egy kiállításon nem 15"ös monitorokon fogják mutatni az oprendszert
  • Tetsuo #119
    Sajna nem használok Linuxot és nincs Mac-em se, mégpedig azért mert ad1: kevés játékot & egyéb alkalmazást fejlesztenek Linuxra; ad2: nincs pízem Macre.
    A #99est olvassátok L, érdemes.
    Asszem egy SG cikkben volt, h a lényeges újításokat későbbre halasztja a M$. Tehát marad ez a parasztvakítás..
  • Laslow #118
    új XP-nek helyett persze új Windowsnak
  • Laslow #117
    Várom a Longhornt, sztm ütni fog. Könnyen elképzelhető számomra, hogy a megjelenéskor az otthoni gépekről 1-2 hónap alatt eltűnnek az XP-k, Longhorn kerül a helyükre, mert a mostani várakozásokkal ellentétben egyszerűen jobban fogja futtatni az alkalmazásokat, stabilabb lesz az XP-nél is, a felhasználói felülete pedig egyszerűen zseniális lesz: egyszerre gyorsk, szép, letisztult, átlátható, azonnal megszokható, és ámulatba ejtő pár új feature-rel.
    Azonkívül nyilván olvastátok sok helyen már, hogy az új XP-nek csak az egyik újdonsága lesz az opcionális új felhasználói felület, ezen kívül még jó pár igen fontos és mindent megváltoztató újdonságot fog tartalmazni.
    Én bizakodó vagyok. Tényleg. Persze csalódhatok is, 2-3 év múlva kiderül.
  • PyRex #114
    Akkor egyet értünk mindenben, nagyon jó ötlet a 3D, de nem NEKEM. Aki akarja, használja, én meg dolgozni szeretnék gyorsan :)
  • CAD #113
    Oszinten szolva, magam sem hasznalom az xp style xp-n, hanem classic style-t - sott :) - annyira ragaszkodom a megszokodt, egyszeru puritan megjeleniteshez, hogy linuxba is redmond style :) illetve .net style-ok vannak beallitva.

    DE! Lehet kesziteni egyszerut es szepet egyszerre, erre pelda a classic style, amely nem rabol tul sok felesleges feluletet, de megis jol nez ki... ez az en iranyelvem.

    Ennek ellenere mondom azt, hogy ez ez nagyon jo 5let, es nyitottnak kell lenni mindenre, max nem fogjuk kihasznalni.
  • PyRex #112
    "leimatkozom a karakteres megjelenitesi modot az oprendszerrol"

    Nem imáDkoztam le semmit, az XP-t én is szeretem (persze az old-win kinézettel :), pusztán a 3D-ről fejtettem ki az álláspontomat. Nem tetszik. Kész. :)
  • CAD #111
    Bocsass meg, en nem beszeltem magam ellen, az nem erv volt, hanem egy egyszeru megallapitas, miszerint, nulla hattertudassal leirod, hogy hogy fog gondolkozni a masik 50 ember...

    Hat pont annyira nincs kozom semmihez, mint ahogy soha nem hasznaltam meg photoshopot, mint ahogy az oprendszerembe gyonyorkodok, pont annyira minthogy nem tudom mi az amikor a gep keresztmetszete mar keves egy adott problema megoldasahoz... de ezt te nyilvan megint jobban tudod, talan olvastam rolam is egy cikket az SG-n? :)

    Mazoista nem vagyok, hulye pedig foleg nem, csak 6 screen alapjan nem biztos, hogy megkongatom a veszharangot, leimatkozom a karakteres megjelenitesi modot az oprendszerrol, es foleg nem vonok le hosszutavu igen mely kovetkezteteseket, egy szaros, szinte minden tenyt nelkulozo SG cikk alapjan, es azt szeretnem elerni, hogy mas se tegye ezt.
  • PyRex #109
    ...bár most látom, hogy webdesign-nal is foglalkozol, akkor még mondanám is, hogy valamennyire egy hajóban evezünk, de akkor meg nem értem: Te mazochista vagy és magadnak akarsz rosszat, vagy csak egyszerűen hülye vagy...???