Berta Sándor

Új internetes sebességrekordot állítottak fel

Kutatók csoportja felállította az internetes adatátvitel új sebességrekordját. A pasadenai Kaliforniai Technológiai Intézet és a Genfben található CERN központ munkatársai az adatokat 11 ezer kilométeres távolságra juttatták el. Az átlagos adatátviteli sebesség 6,25 gigabit/másodperc volt.

A CERN kutatói szerint ez az adatátviteli tempó kereken tízezerszer gyorsabb, mint egy átlagos szélessávú internet-elérés értéke. Az Internet2-Land-Speed-Record (I2-LSR) névre keresztelt versengés nem más, mint egy nyilvános verseny, amelynek a célja a legmagasabb sávszélesség elérése a különböző hálózatok között. Ugyanez a kutatói csoport érte el egyébként korábban, hasonló távolságon a 4 gigabit/másodperces adatátviteli sebességet is. Igaz annál a kísérletnél az IPv6-ot használták, míg az aktuális rekordot az IPv4 alatt érték el.

A csapat tagjai ugyanakkor kijelentették: nem ülnek a babérjaikon. "Biztosak vagyunk abban, hogy még az idén további IPv4- és IPv6-I2-LSR rekordokat fogunk felállítani és egyre jobban meg fogjuk közelíteni a 10 gigabit/másodperces értéket" - mondta Olivier Martin, a CERN külső hálózatokért felelős vezetője.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az adatátviteli sebességek bármennyire is impozánsak, az átlagos felhasználók csak esztendők múlva használhatják majd ilyen sebességgel az internetet. A CERN kutatói szerint elsőbbséget élveznek ugyanis az olyan területek, mint az atomfizika, az asztrofizika, a fúziós energia, a klimatológia, vagy a bioinformatika. Ezeknek a területeknek ugyanis már a következő években, évtizedekben olyan hálózatokra lesz szüksége, amelyek képesek az adatokat terabites sávszélességgel továbbítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • schpapa #30
    zombiflesh!érdekelne a progid ADSL!
  • HuAn82 #25
    Chappy a gumiszobán kivűl ne erőltesd a témát. :-))
  • Yfel #23
    A hadsereg semmire nem tudna hasznalni a gerinchalozat sebesseg-hatarai miatt... inkabb gondolom reszecskegyorsitok merorendszerei es az adatokat feldolgozo szuperszamitogepek kozotti halot fogjak ilyenekkel felszerelni.

    Y
  • Chappy #15
    nekem 100 megabitem van, ezzel a sebességgel 700 megát 4 óra alatt töltök le. a 6,25 gigabitessel ez mennyi?
  • davos80 #13
    Az első kommentre válaszoltam.
  • Cat #12
    nem, ez speciel tényleg kutatóintézetekbe kell, mivel a szuperszámítógépek sem birják kapacitással az ilyen számításokat, ezért kapcsolják ezeket össze, és kell a sáv hogy kommunikálhassanak egymással
  • Punker #10
    még 40-50 év és ide is ér hozzánk ez a technika...
  • HuAn82 #9
    és?
  • davos80 #7
    Én 1Mbites vagyok.
  • halál #5
    kipróbáltam. tesztjeim alapján csak 6 Gb/sec volt a sebesség.

    gagyi.