Berta Sándor

Szabadalmi megállapodást kötött a Siemens és a Microsoft

A Microsoft és a Siemens képviselője által aláírt egyezmény lehetővé teszi, hogy bármikor kölcsönösen felhasználhassák egymás bejegyzett szabadalmait, és ezzel javítsák együttműködésüket.

Az együttműködés egyelőre az energia, a telekommunikáció és a gyógyászati technika területére koncentrálódik - nyilatkozta a német dpa hírügynökségnek Berlinben Steve Ballmer, a Microsoft elnöke. A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége a megállapodás keretében egy közelebbről meg nem nevezett nagyságú összeget fizet a német vállalatnak. Cserébe a konszern azt tervezi, hogy a Siemens technológiáit felhasználva megerősítheti pozícióit például a telekommunikációs piacon.

A Siemens az elmúlt pénzügyi évben 6,3 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, ami napi több mint 27 millió dollárnak felel meg. Kutatási tevékenységei főként az energiaszolgáltatás, a gyógyászat, a szállítmányozás, a távközlés, az automatizáció és a világítástechnika területére összpontosulnak. Világviszonylatban a Siemens körülbelül 50 000 alkalmazottja foglalkozik kutatás-fejlesztéssel, és 45 000 szabadalommal rendelkezik világszerte, ezen felül további 40 000 szabadalmi kérelme jelenleg elbírálás alatt áll. A Siemens pusztán az Egyesült Államokban is 700 millió dollárt és 6400 alkalmazottjának munkaidejét áldozza kutatás-fejlesztésre.

Terveik szerint például a Microsoft videokonferenciás szoftvereit (például a Microsoft Office Live Meetinget) összeköthetik majd a Siemens Információs és Kommunikációs Hálózat (ICN) nevű rendszerével. "A Siemens nagy innovációs befektető és hozzánk hasonlóan rendkívül sok pénzt áldoz kutatásra és fejlesztésre" - indokolta Steve Ballmer. A redmondi cég első embere annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy később a Siemens és a Microsoft közösen fejlesszen ki új mobiltelefonokat.


Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója Otto Schily belügyminiszter mellett

"A Siemensszel kötött szerződés megerősíti a Microsoftnak azt a szándékát, hogy gazdaságilag megfelelő feltételek mellett elérhetővé tegye szabadalmait más cégek számára, erősítve ezzel az iparágon belül fennálló kapcsolatait" - közölte Marshall Phelps, a Microsoft alelnöke és szellemi tulajdonért felelős helyettes jogtanácsosa. "A technológia licencbe adása lényeges része annak, hogy fennmaradjon az informatikai iparágban az egészséges innovációs körforgás. Örömünkre szolgál, hogy a Siemenssel, az iparág egyik vezető cégével működhetünk együtt."

A kooperáció egy másik területe lehetne az egészségügy. A Microsoft elnöke példát is említett: "A feleségem egy kórház elnökségének a tagja. Ott pénzt gyűjtenek - többek között - azért, hogy olyan különböző új Siemens készülékeket vásárolhassanak, amelyeken orvosi képeket lehet megjeleníteni Microsoft szoftverek segítségével."

A Siemens-szel kötött licencszerződés a Microsoftnak a szellemi tulajdonnal kapcsolatos új vezérelvein alapul, amelyeket nemrégiben jelentettek be. Ezek értelmében a Microsoft szélesíti a keresztlicenc-kezdeményezések körét, és lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy licencet szerezzenek a vállalat bővülő kutatási-fejlesztési eredményeinek és meglévő szellemi tulajdonának bizonyos területeire. A Microsoft a folyó pénzügyi évben 6,9 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, emellett egyre növekvő szabadalmi portfólióját több mint 10 000 kibocsátott és kérelmezés alatt álló amerikai szabadalom alkotja. A Microsoft komoly múltat tudhat maga mögött a más technológiai innovátorokkal való együttműködés terén, és számos olyan vállalattal kötött már keresztlicenc-szerződést, amelyek az elsők közé tartoznak a technológiai kutatási beruházások tekintetében.

A német cég is új lehetőségeket lát az együttműködésben. Winfried Büttner, a Siemens szabadalmi részlegének vezetője szerint ők állandóan új lehetőségek után kutatnak, hogy a felhasználók számára világszerte mindig az előzőeknél újabb és attraktívabb termékeket és szolgáltatásokat kínálhassanak. "Folyamatosan keressük annak lehetőségét, hogy vonzóbb termékekkel és szolgáltatásokkal álljunk nemzetközi ügyfélkörünk rendelkezésére, különösen az informatika és a szoftverek területén. Ez a kiemelt szerep tükröződik a Microsofttal, az informatika egyik vezető cégével megkötött szerződésben is" - fejtette ki Winfried Büttner. "A Siemens világvezető az innováció területén: belső kutatás-fejlesztéssel, vegyes vállalataival, és - a Microsofttal kötött szerződéshez hasonló - stratégiai megállapodásokkal olyan új technológiák megalkotására törekszik, amelyek tökéletesítik az infrastruktúrát az állami és a magánszektorban. Mostantól a Siemens újításait a Microsoft fejlesztéseivel kombinálva erősítjük, így mindkét vállalat termékei több hasznot hozhatnak ügyfeleinknek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    siemens mobiltelefonokban eddig is volt aknakereső, a microsoft ajánlásával, szóval ezt a partnerséget csak még jobban megerősítették
  • CAD #2
    Pedig de.
  • htmm #1
    "Az együttműködés egyelőre az energia, a telekommunikáció és a gyógyászati technika területére koncentrálódik"
    Mostmar nem csak a viccben lesz windows alapu lelegeztetogep.