Berta Sándor

Takarékossági programot hirdetett a Microsoft

Spórolni akar az amerikai vállalat. A redmondi szoftveróriás már meg is hirdette 13 pontból álló programját. Igaz ez a költségkímélés még nem annyira látványos és komoly, mint, amit az embere első hallásra gondolná, de ez az intézkedés jól jelzi, hogy a Microsoftnál valami nincsen rendben.

A spórolási projekt kapcsán többek között John Connors, a cég pénzügyi-gazdasági vezetője arra utasította az alkalmazottakat, hogy töröljék minden ötödik üzleti útjukat. A költséges személyes utazások helyett a munkatársaknak előnyben kell részesíteniük a telefonálást vagy a videokonferenciákat. Komolyabbnak tűnik viszont a programban szereplő másik tétel, amely a kutatási és a fejlesztési büdzséket kurtítja meg jelentős összegekkel. Ez bizony már az előzőnél jóval keményebb dió, mivel ez a lépés már kihathat a Microsoft nagyobb programjaira (például az Xbox 2 stb.) is.

A kényszerű intézkedés hátterében a Microsoft szerint az áll, hogy a következő esztendőben a forgalom növekedése először nem fogja elérni a 10 százalékos határt. Ennek oka a vállalat szakemberei szerint az, hogy például csúszik az új szoftverek megjelenése. Köztudott, miszerint a Windows XP-t felváltó Longhorn operációs rendszer is - a tervek szerint - csak 2006-ban kerül piacra. Mindez azt jelenti, hogy a Windows XP-t ekkora már öt éve fogják használni a magánszemélyek és a vállalatok, ez pedig rekord lesz, hiszen előtte még sohasem "húzta ki" ennyi ideig egy Windows-változat sem.

Arról nem szól a fáma, hogy a spórolásra esetleg más okok miatt is szükség van-e, hiszen közismert, hogy az elmúlt hónapokban született megállapodások - például a Sun-nal, az InterTrust-tal és a minnesotai felhasználókkal -, illetve a 497,2 millió eurós európai uniós pénzbüntetés alaposan megkurtíthatják a Microsoft költségvetését és komoly érvágásokat jelenthetnek a vállalatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)