Berta Sándor

Tömeges elbocsátásokra készül a Siemens

A korábbi hasonló híreket nem minősítette a cég, ám egyre inkább úgy tűnik, néhány éven belül mégis csak több tízezer embert tesz lapátra a német vállalat, és a termelést inkább olcsóbb munkaerejű országokba helyezi át.

A Siemensnél működő üzemi tanács tagadta azokat a cég vezetői által korábban hangoztatott vádakat, amelyek szerint álhíreket terjesztene. A múlt hét végén Heinrich von Pierer pánikkeltéssel vádolta meg az üzemi tanács tagjait, miután a testület azt állította, hogy a Siemens Németország vállalat akár 74 ezer munkahelyet is megszüntethet a közeljövőben.

Az üzemi tanács azonban nem vonta vissza az állításait, sőt. A testület szerint 2007 végéig csak a szoftverfejlesztő részlegtől 15 ezer embernek fognak felmondani. Leo Mayer, a müncheni Hofmanstrassén található részleg üzemi tanácsának helyettes vezetőjének közlése szerint a szoftverfejlesztési részleg egyharmadát alacsonyabb munkabér-költségű országokba akarják a Siemens vezetői áttelepíteni. A tervezett Siemens Menedzsment Rendszer (SMS) nevű takarékossági program vilgossá teszi, hogy hogy a Siemens komolyan gondolja, hogy erősen lecsökkenti a Németországban lévő munkahelyek számát. A 33 ezer jelenlegi szoftverfejlesztő munkahely fele fog megszűnni, és még az a szerencse, hogy nem egyszerre, hanem fokozatosan. Így például veszélyeztetett részlegnek számít az ICN hálózati egység Münchenben - csak itt 1500-an dolgoznak.

Leo Mayer úgy tudja a Németországban megszűnő munkahelyek Lengyelországba, Portugáliába, Indiába és Szlovákiába kerülnének át. A lengyelországi Breslauban lévő szoftverfejlesztő részleg a jelenlegi 30 helyett például a jövőben 400 embernek fog munkát adni. A Siemens egyik szóvivője az újabb kiszivárgott hírekre csupán annyit mondott: valóban vannak tervek a szoftverfejlesztési részleg máshová való áthelyezésére, ám ez a program arról szól, hogy a kapacitásokat a kutatási és a fejlesztési igényeknek megfelelő mértékben átcsoportosítsák, nem pedig a leépítésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #1
    Magyarországra is hozzanak már belőle