Spencer

Hanggal vezérelhető televíziós készülékek

A Motorola és az AgileTV egy olyan új technológiát jelentettek be, mely lehetővé teszi a digitális set-top boxok szóban kiadott parancsok segítségével történő irányítását.

A speciális hangfelismerési technológia révén a minden korábbinál könnyedebb kikapcsolódásra vágyóknak egyszerűen nem kell mást tenniük, mint a kívánt parancsokat belemondani a televíziós berendezés távirányítójába szerelt kis mikrofonba. Ezentúl tehát már akár szóban is csatornaváltásra utasíthatjuk a televíziónkat, sőt VOD (Video On Demand) szolgáltatások esetében akár azt is egyszerűen megmondhatjuk a masinának, hogy milyen műsort, vagy filmet szeretnénk nézni. A hangfelismeréses televíziózáshoz az AgileTV szoftverével felvértezett Motorola DCT2000 típusjelzésű set-top boxra van szükség, illetve egy kis adóvevőre, mely a speciális távirányító jeleit fogadja.


Motorola DCT2000

Ahogy a televíziós készülékek egyszerű egyirányú szórakoztató eszközökből szépen lassan kétirányú interaktív multimédiás berendezésekké avanzsálnak, a digitális set-top boxok egyre inkább felkeltik a technológiai cégek érdeklődését. Így például a chipgyártó cégek minden korábbinál nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező mikroprocesszorokkal rukkolnak elő, melyek aztán a különböző kábeltelevíziós és műholdas set-top boxokba szerelve egyre szebb és jobb szolgáltatások elérését teszik lehetővé. A közelmúltban éppen a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó vállalata, az IBM jelentette be, hogy egy PowerPC alapokon nyugvó, kifejezetten digitális set-top boxokba szánt SoC (System on Chip) processzorral fog megjelenni a piacon.

A mostani bejelentés kapcsán szó esett többek közt arról, hogy az újfajta beszédfelismerési technológiát rendkívül alapos teszteknek vetették alá, így például az AgileTV a USA Media kábeltelevíziós vállalattal karöltve nem kevesebb mint 15 hónapon keresztül nyúzta a technológiát, mire azt végül kereskedelmi forgalomba történő bevezetésre alkalmasnak találta. Az AgileTV szerint a hangfelismerési technológia extra bevételekhez segítheti a szolgáltatókat, ugyanis az emberek a technológiának hála a jövőben várhatóan több VOD szolgáltatást vesznek majd igénybe, mint korábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #19
    nem hiszem hogy ne lenne értelme

    max nem volt akkora kereslet ami az akkori viszonyok között szerintük megtérítette volna a fejlesztési költségeket

    nekem legalábbis ez reálisnak tűnik
  • Mice #18
    tod azért lehetne addicionális is tehát ha este akarod megnyomhatod a gombot is nem kell XOR-nak lennie
  • QuippeR #17
    akkor majd lesz értelme, ebben a formában még csak újgazdagék vághatnak fel vele, másra nem jó.
  • Improve #16
    Ritka nagy baromság. Ez kb olyan mint a hangvezérelt villanyfelkapcsolás, már a 70-es években nyomták hülye filmekben mint "húdemodernlakásaholezvan" és azóta is sehol sincs ilyen mert nincs értelme. Meg pl. éjjel a család többi tagja szerintem nem örülne neki ... :)
  • Mice #14
    én specku még a gépemet is hanggal kapcsolnám
    oké hogy a szomszéd hülyének nézne, hogy miért beszélek magamban, de minek nyomkodjak mindenfélét. Irigylem azt a csákót is aki csak hazamegy és minden bekapcsol neki mert vmi chip van a karjában
  • Mice #13
    ez nagyon jó :)
    a következő az lesz, hogy majd interaktívan visszabeszél és amikor majd ráordítok, hogy :"HÉÉ HALKÍTSD MÁR LE MAGAD", akkor a "KUSS MERT NÉZEM A VÉSZHELYZETET" fog visszajönni :)))
  • Gabest #8
    Kezdetben még csak azt lehet neki mondani majd, hogy insert into playlist (kovetkezo) select film from warezgyujtemeny where cim contains 'terminator 3', de mar dolgoznak az 1xűbb változaton is.
  • HuAn82 #7
    baromság...
  • _Vegeta_ #6
    Ez hulyeseg
  • [HUN]PAStheLoD #5
    ami belülről jön azt nem figyeli szvsz :] csak tudja épp mit jáccik má ;>

    de egy "kuss" funkció jól jöhet