Berta Sándor

Online továbbképzési lehetőség raboknak

Német informatikusok számítástechnikai ismereteket akarnak megtanítani a börtönök lakóinak. Az ötlet célja, hogy ezúton is segíthessék a rabok visszailleszkedését a társadalomba.

Az "E-tanulás a büntetésvégrehajtási intézetekben" nevet viselő európai uniós projekt keretében a foglyoknak lehetőségül nyílik arra, hogy továbbképezzék magukat a számítógépek és az internet segítségével. Minderről a brémai egyetem tájékoztatta a nyilvánosságot. Az egykori Hanza-városban a kutatók már ki is fejlesztettek egy e-tanulási platformot. Ezt a rendszert az év közepétől több szövetségi tartományban, így Berlinben, Brandenburgban, Brémában, Hamburgban, Mecklenburg-Vorpommernben és Schleswig-Holsteinben lévő büntetésvégrehajtási intézetekben fogják először alkalmazni.

Jelenleg ugyanakkor a brémai egyetem munkatársai még azon dolgoznak, hogy a felszerelt internet-hozzáférések megfeleljenek a börtönökben lévő biztonsági előírásoknak. A szakértők szerint egyébként a visszaesés kockázata nagymértékben csökken, ha a volt elítélt a szabadulása után tud munkát találni.

Számos fogolynak ugyanakkor csak hiányos iskolai ismeretei vannak és például sokuk nem ért a számítógépekhez sem. Eddig a legtöbb rabot - kényszerűségből - asztalosnak vagy kőművesnek képezték ki. Érthető tehát, hogy nem csak az elítéltek, de a börtönök vezetői is éppen ezért örömmel fogadták az új képzési lehetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Darth Sith #7
  hacker akadémia, gratula... :/
 • Mike #5
  hackerképző
 • Pintyőke #4
  Nalunk is van!!! Cisco CNA tanfolyam. ;) Fegyvert ("tudast") a bunozok kezebe. SIRALY!
 • Cat #2
  nálunk a rabok nagyrésze még az általános iskolát se fejezte be, namármost anélkül szart se ér a számtechtanfolyam, de még festő mázoló szakmunkás se lehet...
 • SoDI--- #1
  Ilyen nálunk miért nincs?