Berta Sándor

Egyre terjed az online zsarolás

Az úgynevezett DDoS (Distributed Denial of Service) támadások eddig főleg akkor kerültek a figyelem központjába, amikor olyan nagyvállalatok voltak a célpontok, mint például az SCO vagy a Microsoft.

Naívak lennénk, ha azt hinnénk, az internet elkerüli a bűnözők figyelmét. A legújabb fejlemények azonban aggodalomra adnak okot, már csak azért is, mert az események a szomszédos Ausztriában következtek be. A múlt héten nem kevesebb, mint három osztrák cég weboldala vált DDoS-támadások célpontjaivá. Eddig hasonló esetek elég ritkák voltak és főleg csak a Karib-tenger térségében, illetve Nagy-Britanniában történtek.

A támadás a következőképpen zajlott le: először ismeretlenek 30 százalékban leterhelték a szervereket, majd e-mailben felszólították az érintett vállalatokat 50 ezer dollár kifizetésére. A pénzre az elkövetők szerint azért van szükség, hogy megóvják a cégeket a további sajnálatos incidensektől. Mivel a társaságok a fülük botját sem mozdították a fenyegetésekre, a támadások folytatódtak. A szerverek leterheltsége először 70, majd 98, később 102 százalékra emelkedett.

A cégeknek a sorozatos támadások miatt tetemes bevételkiesésük származott, ám amint közölték, sem a személyes adat-állományokban, sem a weboldalakban komolyabb károk nem keletkeztek. A brit Hi-Tech Crime Unit egység szakértői szerint az "online-maffia" központja valahol Kelet-Európában, illetve Oroszországban lehet. Tény: itt megvan a kellő szakmai képzettség és "szakembergárda" az ilyen típusú műveletek végrehajtására. Mindenesetre újabb terület, amire a vállalkozásoknak a jövőben figyelniük kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    na megint oroszország. ott minden ilyet meglehet csinálni büntetlenül...