JohnnyCage

Intel: elektronikus eszköz a rák korai kimutatásához

Az Intel a Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatóközponttal közösen egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely még korai stádiumában kimutatná a daganatos megbetegedést.

A chipgyártó egy Raman Bioanalyzer System elenevezésű eszköz kifejlesztésén dolgozik a Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatóközpontjában. A készülék azokat a kémiai rendellenességeket mutatná ki az emberi sejtekben, amely a kezdődő daganatos megbetegedésre utal.

A megoldás alapjául szolgáló Raman spektroszkópot a chipgyártók a chipek kémiai összetételének elemzéséhez használják a gyártási folyamat közben. A készülék lézersugarat bocsát ki a chipmag bizonyos pontjára, majd a stimulált molekulák által kibocsátott fénysugarat egy színképelemző rögzíti, és elemzi. Mivel minden molekula más színspektrumot bocsát ki, a módszerrel azonosíthatók az egyes molekulák.

Mint Andrew Berlin, az Intel Precision Biology programjának vezető kutatója elmondta, az emberi vérből, vagy a szövetekből vételezett minták elemzésével meghatározható azok kémiai összetétele. Berlin szerint a kutatás célja annak megállapítása, hogy a szilícium chipekben található mikroszkópikus hibák kimutatására szolgáló eszköz felhasználható-e a rákos megbetegedésre utaló anomáliák felkutatásához.

A kutató szerint a technológia már régóta rendelkezésre áll, de a félvezetőipari és biológiai kutatók korábban nem működtek együtt szélesebb körben.

A technológiai cégek érdeklődése a biológiai kutatások iránt egyáltalán nem meglepő. Az IDC piackutató cég szerint a biológiai tudományokkal foglalkozó szervezetek 2006-ra évi 30 milliárd dollárt fognak költeni különféle technológiai eszközökre. 2001-ben ez az összeg még csak 12 milliárd dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!