JohnnyCage

Téves egészségügyi információk az interneten

Egyes szakértők szerint a világhálón gyakoriak a téves, illetve pontatlan egészségügyi információk, ezért az online fellelt orvosi "szakvéleményeket", valamint írásokat célszerű fenntartásokkal kezelni.

Az interneten található egészségügyi információk hitelessége a megbízhatótól egészen a megfelelő képesítéssel nem rendelkezők személyes véleményéig terjedhet, áll egy pénteken kiadott, kutatók által készített tanulmányban. Az emberek pedig nem minden esetben tudják megállapítani, hogy az interneten fellelt információk közül melyek a hitelt érdemlőek, és melyek azok, amelyekre nem célszerű hallgatni.

- Az interneten található egészségügyi információk hitelessége teljesen változó - mondta Chiara Pandolfini, egy milánói járványszakértő, aki részletesen tanulmányozta, és összehasonlította az egészségügyi weboldalak által közölt írásokat. - Aki nem ért eléggé az adott témához, könnyen azt hiheti, minden szükséges információt megszerzett, miközben könnyen lehet, hogy az adott írásból rendkívül fontos dolgok hiányoznak. Ez nagyon változó - mondta Pandolfini egy interjú során.

Egy, a British Medicial Journal-ben megjelent írásban Pandolfini, és kollégái az Institute of Pharmacology Research kutatóintézetből részletesen is kifejtik véleményüket, amely szerint az internet az egészségügyi információk terén rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években, de még mindig rengeteg hiányosság lehető fel. A 121 egészségügyi témával foglalkozó weboldal cikkjeinek ellenőrzésével készült tanulmány szerint a fellelhető információk még az egyébként hitelt érdemlő oldalakon sem mindig pontosak.

"A tanulmány megmutatja, hogy a weboldalakon megjelenő orvosi információk pontossága nem mindig függ össze egyértelműen azzal, hogy az adott oldal egyébként mennyire megbízható" - mondta Khalid Khan, a tanulmányt készítő kutatócsoport tagja. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben számos erőfeszítés történt az információk pontosságának növelésére, teljesen nem lehet megbízni a világhálón fellelt orvosi szakvéleményekben és tanácsokban, mivel a megjelent írásokat nem ellenőrzik. Fontos lenne tanulmányt készíteni arról is, hogy az internet felhasználói mennyire bíznak meg a webes orvosi információkban, és mennyire befolyásolják döntéseiket az egészségügyi weboldalak, tette hozzá Khan. A németországi Heidelberg Egyetem kutatói azonban épp egy ilyen tanulmányon dolgoznak.

A cél természetesen nem az, hogy meggyőzzük az embereket arról, hogy az internet veszélyes rájuk, vagy az orvos - páciens viszonyra nézve, de mindenképpen több információra lenne szükség az egészségügyi weboldalak emberekre gyakorolt, tényleges hatásáról, állítják a szakértők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #2
    Akinek baja van, az menjen orvos(ok)hoz. Én is onnan jövök... :)