JohnnyCage

A nethez fordulnak egészségügyi kérdéseikkel a tizenévesek

Egy frissen kiadott tanulmány szerint a tizenévesek, valamint a fiatal felnőttek egyre inkább az internet felé fordulnak, amennyiben egészségügyi problémáikra szeretnének megoldást találni.

A fiatalok egészségügyi kérdéseikkel egyre gyakrabban fordulnak az internethez csakúgy, mintha éppen csak egy zenét szeretnének letölteni, vagy online játékhoz támadt volna kedvük, derült ki a Kaiser Family Foundation alapítvány kedden kiadott tanulmányából. A tanulmány eredménye szerint minden negyedik 15-24 év közötti életkorú fiatal elsősorban a világhálóról szerzi meg a számára szükséges egészségügyi információkat, és igen sokan a megszerzett információtól függően cselekednek a későbbiekben.

"Ötletünk sem volt, miért érdeklődik az interneten ilyen nagyszámú fiatal az egészségügyi témakörök iránt. Legtöbbünk úgy gondolta, a fiatalokat csak a legújabb Red Hot Chili Peppers dal letöltése foglalkoztatja a világhálón. Az egészségügyi területen érdeklődők aránya köreikben még a felnőttekénél is jóval magasabb" - mondta Victoria Rideout, a Study of Entertainment and Health tanulmányt készítő csoport igazgatója.

A megkérdezett fiatalok mintegy 40 százaléka azt válaszolta, hogy az interneten fellelt egészségügyi információk megváltoztatták szokásait. A tanulmány több egyéb között egyébként arra is kitért, hogy a fiatalok hogyan alkalmazzák a világhálót az egészségügyi információk megszerzésére.

A rendszeresen internetező fiatalok fele gyakran keres az interneten konkrét betegségekről szóló információkat, amelyek között nagy százalékban szerepelnek a kényes témát érintő kórok, mint például az AIDS. A megkérdezettek 25 százaléka már olvasott internetes cikkeket a túlsúllyal, a szellemi egészséggel, a kábítószerekkel, az alkohollal, és az erőszakkal kapcsolatban. - A névtelenség, a titkosság rendkívül fontos számukra az efféle kérdésekben, és az internet éppen ezt nyújtja - mondta Rideout.

Komoly meglepetést okozott a szakembereknek, hogy a neten található egészségügyi információkat olvasók mintegy 40 százaléka legalább havonta egyszer teszi mindezt. A fiatalok 17 százaléka teljesen megbízik a neten fellelt egészséggel kapcsolatos információkban, 40 százalékuk pedig fenntartásokkal fogadja el a világhálón olvasottakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #6
    Hm. Saját tapasztalatból mondom, hogy az internet e téren óriási jelentőséggel bír. Az internetről meg lehet tudni a jelenlegi legfejlettebb orvostudományi állásfoglalást egy adott betegségről. A lehető legfejlettebb kezelési és vizsgálati eljárásokról és technikákról tájékozódhatsz, amit itthon az orvosok javarésze akár nyomokban sem ismer, viszont akár megmented vele vki életét, hogy felhívod rá a figyelmet.

    Amin a cikkben említett felmérést készítők csodálkoztak, azon pedig nincs mit; kétségkívül az internet egyik legnagyobb jelentősége rejlik az egészségügyi ismeretterjesztésében.

    Az olvasott információk hitelességének kérdésével kapcsolatban pedig csak annyit, hogy aki internetezik már 2 hete, az már sejti, hogy a hiteles információért nem a "Laci Honlapjá"-t kell felkeresni..
  • Dömper Ármánd #5
    Ez szinte csak az orvosokra vonatkozik. Te hiába nézel utána a neten a rák utolsó stádiumának, csak ezért a gyógyszertárban morfiumot nem foganak adni.
  • Remetix #4
    Ugyanigy az eletedbe kerulhet, ha ez a nyomdahiba a "Hogyan epitsunk repulogepet, 10 egyszeru lepesben", vagy "Biztonsagos atomreaktorok, haladoknak", netan a "Hegymaszofelszerelesek helyes meretezes" cimu konyvekben van.
  • b #1
    > a legújabb Red Hot Chili Peppers

    ki a francot érdekel ez a pár buzi? :)