Mortimer

A fogszabályzás digitális forradalma

A fogszabályzás külön iparággá vált az évek során. Rengeteg embernek lenne szüksége egy hasonló kezelésre, Magyarországon azonban néha túl sokat kell várni a kezelésre.

Külföldön most készülnek forradalmasítani a "kőkorszakból" ránk maradt eljárást, melyet már csaknem 100 éve szinte változtatás nélkül használunk. A fogszabályzás éves szinten 8 milliárd dolláros üzletnek számít Amerikában. Az Align Technology Inc. eljárásának köszönhetően hatalmas szeletet szeretne kiszakítani magának ebből a bevételből.

A 3 dimenziós számítógépes képalkotási eljárásnak köszönhetően az orvosok úgy képesek szabályozni, erősíteni a fogakat, hogy az alanynak kényelmetlen fém fogszabályzót kellene viselnie a szájában.

Az Invisalign nevű eljárás 3 dimenziós számítógépes képek segítségével tervezi meg a betegnek a kezelését, és készíti el az ebben az esetben is "szabályzónak" nevezett öntőformát.

A képek alapján az orvosok könnyedén elkészíthetik azokat a könnyedén kivehető "szabályzókat" (aligner), melyek a fogakat kis fájdalommal, kevés kellemetlenséggel és fémháló nélkül képesek a helyükre mozdítani. A "szabályzók" leginkább egy öntőformához hasonlíthatók. Egy átlagos esetben a pácienseknek 20 különböző "szabályzót" kell viselnie két-három hét leforgása alatt.

Az eljárás érdekessége, hogy a beteg szabadon eltávolíthatja a számítógép segítségével elkészített "szabályzót", ha úgy gondolja. A kezelés eredményessége azonban nagyban függ attól, hogy mennyire lelkiismeretesen viseli a páciens az alkalmatosságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!