Berta Sándor

Microsoft kartellügy - kijelölték a bírót

Kijelölték az amerikai szoftveróriás ügyével az Európai Bíróságon foglalkozó bírót. Bo Vesterdorf bíró azonnal megjegyezte, hogy a cég ne számítson arra, miszerint hatályon kívül helyezi a néhány hete meghozott európai uniós szankciókat.

A Wall Street Journal tekintélyes amerikai lap erre reagálva sietett megjegyezni, hogy korábban az Európai Bíróság az Európai Bizottság határozatai ellen tiltakozó cégek fellebbezési beadványainak csak a tizedét fogadta el. Az eljárás elvileg 3-5 hónapig tarthat. Mint ismeretes, az Európai Bizottság döntése értelmében a Microsoftnak 90 napon belül kellene bemutatnia egy Windows Media Player nélküli Windows operációs rendszer-változatot és 120 napon belül kellene hozzáférhetővé tenni a forráskódokat a konkurens szoftverfejlesztő vállalatok számára.

"Nagyon hamar sor kerülhet az ügyben egy meghallgatásra" - nyilatkozta a dán bíró, aki így kívánta jelezni, a szinte patthelyzet ellenére leginkább egy peren kívüli egyességnek örülne. Ebben az esetben az ügyet tárgyaló testület a bennfentesek szerint "visszahúzódna és afféle felügyeleti funkciót töltene be". Ezáltal olyan helyzet teremtődne, amelyben megszülethetne egy, a mindkét fél számára elfogadható kompromisszum.

Ebben az esetben az Európai Bizottságnak és a Microsoftnak meg kellene állapodnia egymással az egyezmény betartásában. Ezek után azonban az amerikai cég már nem kérhetné a szankciók eltörlését. Amennyiben ezt a megállapodást a redmondi konszern megszegné, úgy lefolytatnák a bírósági tárgyalást az európai uniós jogszabályok szerint.

Bo Vesterdorf 1998 óta az Európai Bíróság bírója, és egymaga határozhat majd arról, hogy helyt ad-e a Microsoft fellebbezési beadványának, ezáltal eltörli-e a szankciókat. Ehhez azonban ki fogja kérni a piaci szakértők, a konkurens vállalatok és a különböző kormányok képviselőinek a véleményét. Csak a reguláris eljárás során vennének részt a tanácskozásban más bírók is - a Microsoft ügyében, amely elég komplikáltnak számít, öt, de akár tizenegy bíró részvételére is sor kerülhet.

Kérdés persze, hogy minderre valóban sor kerül-e, eddig ugyanis sem az Európai Bizottság, sem a Microsoft nem kívánt reagálni Vesterdorf felvetésére, pedig egy bírósági eljárás mindkét fél számára kockázatot rejt magában. Amennyiben a Microsoft nem jár sikerrel, úgy kénytelen kifizetni a büntetést és fejet hajtani a szankcióknak, ám ha elfogadják a vállalat fellebbezését, akkor az Európai Bizottság kerül nagy slamasztikába, akkor ugyanis a szoftveróriás lenne lépéselőnyben. Az optimális esetben 3-5 hónaposra tervezett eljárás tehát így akár éveken át is elhúzódhatna és a felek megismerhetnék a luxemburgi tárgyalótermek minden zegét és zugát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • CAD #14
  Vagyis pontosan kettonek, a 3. es 4. nek... ;> de te mint szent grallovag orulok hogy jottel osztani a tudast :).
 • CAD #13
  Benedeco: javaslom eloszor olvass, es csak utanna pofazz bele, ugyanis egy mar kimoderalt uzenetnek szolt a hozzaszolasom... kar hogy pont te vagy az aki mindig ezt csinalod :) - na nembaj, aszitted.
 • Benedekco #11
  ne is törődj vele Cad mindíg ezt csinálja! biztos nehezen szerez barátnőket ;)
 • [HUN]PAStheLoD #10
  huha ... m$ shared source cikk után ezen már csak röhögök :D
 • nenad #9
  :))
 • CAD #6
  Elottem szolo ket fiatalembert kenytelen vagyok kicsit minositeni: lehet nektek kellene inkabb baratno, mert lehet hogy ent hozzaszol par ms cikkhez, de hogy ti meg o utanna loholtok az hotbiztos ;> - szal ruhazzatok be par ruhaba inkabb ti, es ha baratnot mar nem is, legalabb egy kis tiszteletet es jomodort szedjetek fel :)

  Az meg hogy igy, vagy ugy de mindenki megszegi a torvenyt ez egy teny, egy nyilt "titok". Eleg ha a gepetekre neztek barataim, vagy ha most nem is, de par evvel ezelott ;> - mert aki azt mondja, hogy meg nem hagott at torvenyt / szabalyt, az mar a szentek kozott van, vagy hazudik.


  Amugy MS szivasai senkit nem erdekelnek, egy EU vs USA kereskedelmi haboru ha eldurvul -, amire ugyan nincs sok esely -, viszont eleg durva dolgokat valthat ki. Akkor bizony te, en es mi fogjuk megszivni a kulonbozo buntetovamok miatt... szal mielott ilyen baromsagokat beirnal, mert teljesen elvakit az ms utalatod gondold at a dolgot... bar rajtad lehet mar ez sem segit, de azert probalkozz, hidd el jot fog tenni.

  Es valoban mintha a prog.hu-n lennek... mert te itt vagy.