Rónai György

Olcsó 64 bites processzor az AMD-től

Az Advanced Micro Devices újabb taggal bővítette processzorcsaládját, méghozzá a 2800+ jelzésű Athlon 64-gyel. Az új chip kimagasló teljesítményt, 64 bites támogatást, és egyben megfizethető árat is biztosít az AMD64 platformra való áttéréshez.

A kaliforniai gyártó még március elején jelentette be új processzorát. A 2800+ jelzésű Athlon 64 1,8 GHz-en fut, és az egycsatornás memóriavezérlő mellett 512 KB L2 gyorsítótár van. Az elektromos, és hőleadási specifikációi megegyeznek a többi PGA754 chippel. Az ára 178 dollár lesz, ami 40 ezer forint alatti árat jelent majd itthon, ezzel pedig komoly konkurenciát állít majd a jelenlegi Pentium 4 processzoroknak, hiszen a vele egyező sebességű Intel processzornál olcsóbb is, és többet is tud.


A 2800+ jelzésű 64 bites processzorokat az AMD eddig csak egy-két mobil, és DTR rendszerben forgalmazta, most azonban, hogy 200 dollár alatti áron tudja adni őket, minden esélyük megvan a széles körben való elterjedésre. Természetesen emellett továbbra is kapható lesz az Athlon 64 3400+ vagy az Athlon 64 FX-53, amelyek a ma kapható legnagyobb teljesítményű és tudású asztali processzorok. Az új olcsó processzor azonban megkönnyíti az átállást mindenki számára, hiszen viszonylag kis ráfizetéssel váltathatunk az új technológiára, amit később tovább tudunk fejleszteni. Vagyis csak tudnánk, ugye, ha nem lenne bizonytalan az AMD tekintetében is a foglalat jövőjének kérdése.

Ráadásul az AMD termékpolitikája olykor azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos forgalmazók a hivatalos ár alatt adhassanak el ilyen processzorokat. Mindezek ellenére azonban az AMD valószínűleg csak valamikor év vége felé lesz képes az igazán nagy mennyiségű termelésre, ami annyit jelent, hogy várhatóan hiány is fellép majd az AMD 64 processzorokból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #29
    "Természetesen emellett továbbra is kapható lesz az Athlon 64 3400+ vagy az Athlon 64 FX-53, amelyek a ma kapható legnagyobb teljesítményű és tudású asztali processzorok."

    Hogy mik? :P Mikori cikkből lett ez fordítva, tavalyi?
  • dez #28
    Cikkhez: ehh, miért nem 939-es??? Ha 754-re akarnék áttérni, vehetnék átmenetileg egy 754-es Sempront 10e-ért. A 939-esre való áttérést miért nem támogatják ilyen olcsó procival?
  • dez #27
    Ugyahhoz a "+" számhoz 200MHz-cel alacsonyabb órajel társul Athlon 64-nél. Csak meg kell nézni az órajeleket, nem nagy misztikum ez. Viszont ezt némileg ellensúlyozza a magban lévő memóriavezérlő.

    Plusz, most 32 bites módban használják őket a legtöbben. Ha áttérnek majd 64 bitre, nagyobb teljesítményt fognak nyújtani a 64 bitesek.

    Az viszont szvsz hülyeség, hogy ugyanolyan órajelen is lassabb lenne. Már csak az integrált memvezérlő miatt is gyorsabb.
  • zero_cool51 #26
    Lenne egy kérdésem.
    Állítólag a mostani 64 bites AMD processzor nem éri el az ugyanolyan órajelű 32 bites proceszzor teljesítményét. Van ebben valami igazság? vagy csak kacsa...
  • dikki*yysw #24
    32 biten is elsöpör mindent, nem kell ide 64 bit.
  • shim #23
    sztem érdemes várni amíg a 939 lábas procok elréhető árban lesznek, sokkal jobb tulajdonságokkal bírnak, csak ezért nem érdemes a64-re váltani, hisz még úgyis csak a 64bites win elérhető, mint olyan prog ami kihasználja a 64bit előnyeit
  • dikki*yysw #22
    Játszom, netezek, tömörítek, filmet nézek.
    Ebben jobb az AMD.

    Videóencode, renderelés, ezekben jobb az intel.
    Persze ilyeneket nem végzek.

    Marad az AMD. teh pwn cp-u!
  • Pheel #18
    Azért ezen a "jóval" többön lehetne vitatkozni. Ha jóval több lenne, akkor feljebb számozták volna. Ráadaásul a 800-as FSB óta eléggé torzít a számításuk és sajnos felfelé.
  • Pheel #15
    Fogalmazzunk úgy, hogy bizonyos esetekben akkora teljesítményt produkál, mint egy olyan órajelen működő Intel cucc. Más esetekben meg kevesebbet...
  • mir #14
    egy csomó architektúrális eltérés miatt az AMD processzorok alacsonyabb órajelen tudja azt a teljesítményt, amit egy P4 a sajátján.